CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli szobrokba rejtett hatalmi gőg

2020. július 19. 05:43 - csú

pesti_srac_nemeth_es_borbely_leleplezes_elott_4.PNG"Ezeknek a szobroknak semmi közük nincs a névadójuk személyiségéhez, de van közük Németh Szilárdhoz, és Borbély Lénárdhoz! Még akkor sincs közük azokhoz akikről megformázták, ha ezek az emberek életükben képviseltek bizonyos eszméket. A szobrok nem őket, hanem a Csepelt vezető fideszesek arroganciát jelképezik".Szobor szobor hátán Csepelen  A Szent Imre tér után (képünkön), amely már betelt,  a Daru-domb  lett a célpontja a szoborállításnak

A  közösségi hálón a közelmúltban fellángolt egy vita arról, hogyan is került Csepelre, Urmánczy Nándor szobra. A kérdés nem arra irányult, ami a szavakból kihallik. Az érdeklődő azt szeretné, ha magyarázatot kapna, hogy voltak-e, vannak-e lakossági érzelmi igények, közösségi kötődések a szoborban megtestesülő gondolatokhoz - kezdi egyik bejegyzését a közösségi hálón Horváth Gyula. Gondolatébresztő publicisztikáját így folytatja:

Természetesen a kérdésfeltevő tudja is a választ: nincsenek ilyen igények! Ellenszenv van! Egy köztéri szobornak akkor van jelentősége, ha kapcsolata van a környezetével. Az emberek akkor tudják befogadni, ha az a szellemiség, ami az alkotásból sugárzik, befogadható az ott élőknek. A fülkeforradalom, és Németh Szilárd csepeli regnálása óta ez nem így megy. A szoborállítások az esztétika, és a morál színteréről visszakerültek a pártideológiák köztéri hirdetésének oldalára. Urmánczy Nándor, és Brenner János szobra így került kerületünkbe.

A szobor alkotóinak nem az volt a feladata, hogy

egy olyan művet hozzanak létre, amelyik formákban megjelent gondolatai leképezik az itteniek érzelemvilágát, és választ adnak a helyi társadalmat feszítő ellentmondásokra. Az elvárás sokkal inkább az lehetett, hogy demonstrálja az itt uralkodó Németh Szilárd, és Borbély Lénárd agresszív nyomulását, valamint a Fidesz párt ideológiáját.

Ezeknek a szobroknak semmi közük nincs a névadójuk személyiségéhez, de van közük Németh Szilárdhoz, és Borbély Lénárdhoz! Még akkor sincs közük azokhoz akikről megformázták, ha ezek az emberek életükben képviseltek bizonyos eszméket. A szobrok nem őket, hanem a Csepelt vezető fideszesek arroganciát jelképezik. Nem kellemes esztétikai élményre, és nem szellemi feltöltődésre szolgálnak, hanem megfélemlítésre. Azt demonstrálják, hogy olyan erővel uralkodnak rajtunk, hogy akár azt is megtehetik, hogy ellenünkre szobrokat is állíthatnak köztereinkre, a mi pénzünkön!

Ezek a szobrok az elnyomás és fenyegetés kimutatása miatt kerültek Csepelre, bármilyen alázatosra is a állították őket! Provokálnak, és ki nem mondottan szondáztatnak, ellenőriznek bennünket. Aki elfogadja Némethék teljhatalmi törekvéseit, azokat barátként tartják számon, akik nem, azokat ellenségként. És mint számtalanszor elmondták már, nekik ellenfélre semmi szükségük nincs. Tehát nincs munka, nincs megrendelés, nincs fellépés, nincs óvoda, nincs pénz!

A szobrokba rejtett hatalmi gőg megjelenésével az itteniek gondolkodásának átalakítását, emberi tartásának megtörését akarják kikényszeríteni. Azért, mert félnek! Félnek a csepeliek szabad lelkületétől, őszinte és nyílt gondolkodásától. Félnek attól, hogy egyszer besokall e nép a tíz éve ömlő hazugságoktól, igazságtalanságoktól, és megelégeli azt, hogy hülyének nézik, és kizsákmányolják.

Némethék a legjobban mégis hatalmuk elvesztésétől félnek. Nagyon jól tudják, hogy a szobraikkal szembeni értetlenség, valójában a velük szembeni ellenszenv megnyilvánulása. A szobroknak a közeljövőben lesz helyük. A Szobor Park üzemel! Nekik, a szobrok megálmodóiknak lesz-e helyük, és hol, azt még korai vizionálni.

HORVÁTH GYULA

Forrás: Facebook

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3516024690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2020.07.19. 22:06:01

Váltás esetén el kell adni a csepeliek által nem kért szobrokat, lehetőleg bekerülési áron! Majd Németh Szilárd megveszi azokat valamely más település pénzén, s felállítja majd ott! Remélem nem Kiskunfélegyháza lesz, mert már így is zokon vettem, hogy szülővárosomban igyekszik babért aratni! Lehet hogy a képviselőségre pályázik majd, ha Lezsák nem indul újra? Mindenesetre oda is csináltatott egy kalózhajós játszóteret. Kérdés, ki csinálta a Csepeli Városgazda Kft, vagy a fafaragó művész barát? S ha az utóbbi, akkor milyen jogon, hiszen osztályvezetői fizetést kapott Csepelen, amikor az elsőt kitalálta, azaz a licenc a Városgazdáé!!! Most nagyon támadja a Fidesz Piero Pinit, a félegyházi vágóhíd tulajdonosát. Akarta bővíteni a húsüzemet, de nem kapott állami támogatást, kénytelen volt az erre vásárolt telket eladni, ezen építtette az állam a kézifegyvereket cseh licenc alapján gyártó fegyvergyárat. Persze Németh ott is gyakran tart pofavizitet, hátha a földijeim majd rászavaznak, hamár a csepeliek kétszer is leszavazták! Mikor akarja Németh Szilárd visszafizetni a csepelieknek az a háromszázezer forintot és kamatait, amelyet a saját elhunyt barátja, Barati Attila síremlékére velünk kifizettetett? Persze azt is a fafaragó művész úr készítette.
süti beállítások módosítása