CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Facebook helyettesítheti-e a haldokló helyi sajtót és lakájmédiát?

2020. július 20. 04:24 - csú

csepeli_hirmondohoz.jpgMulatságos, ha az információkhoz való hozzáférést egy polgármester vagy valamelyik helyettese úgy akarja megszűrni, hogy ő dönti el, mit kérdezhetnek tőle az emberek. A nyilvánosság fórumain ugyanis az a fontos, lényeges, meghatározó, aminek hírértéke van. Márpedig hírértéke annak van, amit el akarnak titkolni

Évente egyszer meg-megemlítem, hogy az egyik tanítványom kifogott a polgármesterén. A Miskolc közeli kisvárosban önkormányzati képviselő volt, és amit elmondott a testületi ülésen, azt szerette volna viszontlátni a helyi újságban. Ám a polgármester letiltotta a megjelenést. Ekkor rakta föl gondolatait a Facebook-üzenőfalára, és a bíráló szavakat mintegy háromezren olvasták el az 5661 lakosú településen. Nagyobb nyilvánosságot kapott, mintha hozzászólása az önkormányzati lapban jelent volna meg. 

Van egy hasonló ügy, amelyet

Fekő Ádám bontott ki az Azonnali.hu digitális felületén. Mályiba invitálta az olvasókat, ugyancsak Miskolc mellé, ahol a polgármester egy 2016-os rendeletre hivatkozva igyekszik lehetetlenné tenni a 4016 helybéliből körülbelül 2500-at elérő Facebook-csoport működését. Úgy véli, hogy ha a község neve olvasható a csoportéban is, akkor neki kell engedélyt adni a használatra. Egyébként pedig azt kifogásolta, hogy a hozzászólók „olyan kérdéseket is feltesznek, amik nem relevánsak”. Az idegen szó ugyebár azt jelenti, hogy fontos, lényeges, meghatározó.

Nem vonom kétségbe, hogy a polgármesternek van köze a névhasználathoz. Mindazonáltal mulatságos, ha az információkhoz való hozzáférést úgy akarja megszűrni, hogy ő dönti el, mit kérdezhetnek tőle az emberek. A nyilvánosság fórumain ugyanis az a fontos, lényeges, meghatározó, aminek hírértéke van. Márpedig hírértéke annak van, amit el akarnak titkolni. A mályi elöljáró próbálkozása azért tünetértékű, mert ő már nem a tanácselnökből lett polgármesterek közé tartozik, akik nem értették a nyilvánosság működését. Ő érti, és vannak is eszközei a számára kínos információk kiszűrésére. Csakhogy a bírálói sem eszköztelenek.

Egy másik fiatal újságíró, Sarkadi Zsolt a 444.hu-n amerikai tanulmányt elemzett. Kiderült belőle, hogy a legutóbbi évtizedben 1800 helyi újság szűnt meg az Egyesült Államokban. Nehéz persze eldönteni, hogy ez sok-e vagy kevés a 330 milliós országban. A következtetés azonban elgondolkoztató: ahol megszűnt a helyi hatalmat ellenőrző sajtó, ott megdrágul az önkormányzat működtetése. Az olvasók fantáziájára bízom, hogy miért. De vajon megszűnőben van-e nálunk is a helyi sajtó? A hagyományos formái kétségkívül válságban vannak. A mellékelt példák mégis azt sejtetik, a világhálón felbukkanó közösségi oldalak alkalmasnak látszanak arra, hogy helyettesítsék őket.

ZÖLDI LÁSZLÓ (Médianapló)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6016036676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása