CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mikor bukna meg Orbán?

2020. július 31. 02:34 - csú

korrupcios_karikatura_4.PNGA korrupcióval a magyar nép megtanult együtt élni, úgy érzi, hogy ez hozzátartozik a dolgok menetéhez, egyszerre gondolkodik racionálisan és irracionálisan ebben a kérdésben.

A rendszerváltás után egy ideig működött az a megoldás, hogy a választók nem szavaztak bizalmat az éppen kormányzó pártnak. Ebből aztán elegük lett, mert az egy ciklus alatt elérhető eredményt kevesellték. Az MSZP kapott először lehetőséget az újrázásra, az utóbbi időben pedig a Fidesz. A választók mindig összehasonlítják a versengő politikai erőket, és azt nézik, hogy melyik lenne képes az ország vezetésére.

Az ellenzék nyilván nehezebb helyzetben van, nem nagyon van lehetősége bizonyítani. Kulcsszó az erő. A Fidesz erősen készült a kormányzásra, erőt is mutat, ami egyébként nem sokban különbözik az erőszaktól, de az emberek elhiszik Orbán Viktorról, hogy alkalmas az ország vezetésére, megvan a kormányzási kompetenciája.

A magyar politikatörténetben nem ritka, hogy egy-egy párt hosszabb ideig képes kormányon maradni. Gondolhatunk a Kádár-érára, vagy

Tisza Kálmán idejére is. Az szinte mindegy, hogy milyen a kormányzás minősége, és az sem számít sokat, hogy adott idő alatt hány miniszterelnököt használ el a hatalom – mondja Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója. Orbán Viktor hatalmát a korrupció gyanúja sem képes megingatni. A korrupcióval a magyar nép megtanult együtt élni, úgy érzi, hogy ez hozzátartozik a dolgok menetéhez, egyszerre gondolkodik racionálisan és irracionálisan ebben a kérdésben.

A miniszterelnök akkor bukna meg, ha valami egészen hihetetlen dolog derülne ki róla, amire senki sem számít. Illetve az ellenzéknek kellene valami egészen meglepőt lépnie, amire jelen állapotában nem látszik képesnek. Csizmadia Ervin szerint hiányzik egy világos, könnyen értelmezhető ellenzéki világkép. A Fidesznek van, a nemzeti függetlenséget hangsúlyozza, és az Európai Unióval folytatott állandó vitát. Az ellenzékből a DK próbál egy világképet bemutatni az Európai Egyesült Államok gondolattal, ám ez a választók számára egyelőre túl absztrakt. Csizmadia Ervin szerint hiányoznak továbbá a közéletből a viták. Nem a politikaiak, hanem a szellemi viták, amelyek felpezsdíthetnék az életet.

Forrás, és a riport, ahol teljes meghallgatható: KLUBRÁDIÓ

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7116086402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása