CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Alattomos megbélyegzés

2020. október 09. 00:01 - csú

civilek_egyuttmukodes.PNGA civil szektor nélkül számtalan területen megállna az élet az országban.  A Fidesz-kormányok mégis évek óta hadjáratot folytatnak ellenük. 

Az iskolaigazgatók adatai szerint 52 ezer gyerek maradt ki teljesen az online oktatásból. Felzárkóztató programokat működtető civil szervezetek próbálták őket elérni és segíteni, hogy ne szakadjanak le végleg a digitális eszközökkel rendelkező társaiktól.

Amikor bezártak az iskolai menzák és a szállodák, 140 civil állatmenhely került veszélybe, mert nem kaptak ételmaradékot az etetéshez. Felhívásukra soha nem látott mennyiségű táp érkezett. Az önkormányzatoknak egyik napról a másikra kellett megszervezni a bevásárlást az addig önellátó időseknek, ami csakis a település civil összefogásával sikerülhetett.

A Fidesz-kormányok mégis évek óta hadjáratot folytatnak ellenük. Az átláthatóságról papolva

2017-ben elfogadták a civil törvényt, azóta listázzák azokat az egyesületeket, alapítványokat, amelyek külföldről is kapnak támogatást. Mintha ez valamiféle bűn lenne. Nem tudni, mi a baj a hátrányos helyzetű gyerekek, az elesett idősek, a hajléktalanok támogatásával, a környezetvédő programokkal - vagy inkább nagyon is tudni. Demokráciát tanítanak, cselekvésre ösztönöznek, és megmutatják, összefogva be lehet tömni a kormány által teremtett lyukakat is. S ezt, ugye, jobb lenne nem felismerni az embereknek!

Az alattomos megbélyegzés működik, minden évben egyre kevesebb 1 százalékos felajánlást kap az a 31 ezer szervezet – nagyjából az összes fele –, amelyik egyáltalán jogosult ezeknek az adóforintoknak a fogadására. Idén nem is jutott mindegyiknek. Haladunk afelé, hogy – Németh Szilárd főfideszes szavaival élve – „eltakarítsák” az országból a civil szervezeteket. Csak azt nem mondják meg, mi lesz azután. A legnagyobb hazai önkormányzati szövetség kimondta: még szegényebbek leszünk. A TÖOSZ egy hónapja írásban követelte, hogy a magyar állam végre kössön új szerződést a Norvég Alappal, hogy pályázati pénzből tehessék jobbá polgáraik életét, ha már a kormány a hétköznapi működéshez sem ad eleget. De még csak választ sem kaptak.

GULYÁS ERIKA (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8216230204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása