CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi van a Borbély-Németh fideszes politikai belharc, bunyó hátterében?

2020. december 18. 00:02 - csú

borbely-nemeth-777_1.pngNémeth Szilárd és Borbély Lénárd, a volt és a jelenlegi csepeli polgármester.  Múlt és jövő? Ki tudja? A nyilvánosság számára eddig is érzékelhető volt a kettejük közötti viszony megromlása, most Borbély Lénárd két fajsúlyos témában is jelzi vitájukat: nem értettek egyet a Jedlik idő előtti kiköltöztetésében, illetve Németh Szilárd nem tájékoztatta őt a Csepel SC Alapítvánnyal kapcsolatos terveiről...

Szenzációsnak is nevezhetnénk a Csepeli Hírmondó karácsony előtti számát, ha szenzációhajhászok lennénk. De nem vagyunk azok. Maradjunk a tényeknél. A most megjelenő lap egyszerűen csak történelmi jelentőségű. A Fidesz 2010-es csepeli hatalomra kerülése óta ugyanis nem volt még példa arra, hogy a közpénzen kiadott fideszes szócsőben  nem az ellenzéket szapulják, hanem a kormányzópárt emblematikus személyét, a magát csepelinek valló Németh Szilárd honvédelmi államtitkárt, birkózószövetségi elnököt ostorozzák...

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH)  december 16-án megjelent 23. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Az egy hónapi szünet után megjelent lapban év végi interjút készítettek Borbély Lénárd polgármesterrel, majd három oldalon dolgozzák fel, szerintünk a polgármester véleményéből kiindulva, Németh Szilárd újabb, nagy felháborodást kiváltó, sporttal kapcsolatos „viselt dolgait”. Számunkra egyértelmű: felerősödött a csepeli sportért való politikai harc, amelynek a sport és a csepeliek lesznek a legnagyobb vesztesei. Eközben a polgármester tehetetlenül szemléli a HÉV-vonal korábbi jelentőségének elvesztését, változatlanul hallgat a csepeli gerincút folytatásáról, a közlekedés okozta környezetszennyeződésről, a járvány okozta csepeli veszteségekről, gondokról, az egészségügyi, szociális feszültségek növekedéséről. 

Véleményünk a cikkekről:

1) Év végi interjú Borbély Lénárd polgármesterrel

Az interjúból egyértelművé vált: jelentős ellentétek vannak Borbély Lénárd és a fideszes  országgyűlési képviselő, Németh Szilárd között. A nyilvánosság számára eddig is érzékelhető volt a kettejük közötti viszony megromlása, most Borbély két fajsúlyos témában is „jelzi” vitájukat: nem értettek egyet a Jedlik idő előtti kiköltöztetésében, illetve Németh nem tájékoztatta őt a Csepel SC Alapítvánnyal kapcsolatos terveiről. Súlyos vádak! Egyesek szerint Borbély és Németh közötti viták egyik oka: 2024-ben Borbély országgyűlési képviselő akar lenni. Van azonban érdekesebb téma is az interjúban.

A polgármester gyakorlatilag „szőr mentén” érintette a kerületi költségvetés gondjait, a helyi közhatalmi bevételek (iparűzési adó, gépjárműadó, építményadó, idegenforgalmi adó, telekadó stb), várható csökkenését. Nem szólt arról sem, hogy a fővárost jelentősen sújtó elvonásoknak milyen negatív hatása lesz a fővárosi forrásmegosztási bevételek csökkenésére, ami a kerületeket is érinteni fogja. Nem utalt az idei, a várható jövő évi elvonásokra és természetesen, politikai elkötelezettsége miatt, véleményt sem mondott a kormányzat önkormányzatokat, így Csepelt sújtó intézkedéseiről. Jó pártkatonaként asszisztált a helyi önkormányzat jogi, pénzügyi ellehetetlenítéséhez. 

Szerintünk, a helyi adóbevételek csökkenése miatt valószínűleg két milliárd forint felett várható a jövő évi bevételkiesés, amit nem lesz egyszerű kivédeni. Borbély meg sem említette, hogy milyen intézkedéseket terveznek a bevételkiesések ellentételezése érdekében, pedig várhatóan nem csak a Fővárosi Önkormányzatnak kell csökkentenie a működési kiadásait. Valószínűleg bízik kormányában, amely az ellenzéki önkormányzatoktól elvont összegek egy részét a számára fontos helyi önkormányzatok támogatására fogja fordítani. 

Néhány konkrét megjegyzés az interjúban megfogalmazottakhoz: 

> a csillagtelepi városrehabilitációra 2017-ben(!) nyert az önkormányzat 1,7 milliárd forintot. A programból azóta nem sok valósult meg de több éve húzódik a napközis tábor felújítása is. A táborozást a kerületi iskolákban biztosítják. Még meddig?

> Az interjúból tudtuk meg, hogy a kormány által biztosított 5 milliárd forint nem elegendő a Jedlik felújítására, a teljes tervek megvalósításához további kormányzati támogatásra van szükség.  Ami akkor is vérlázító ha tudjuk, hogy mennyibe került a gimnázium ideiglenes kiköltöztetése. Mindez azt bizonyítja, hogy a jedlikeseknek még éveket kell várniuk a régi intézményükbe való visszaköltözésre. Nem kellett volna ezt az érintettekkel és csepeliekkel megbeszélni? Vagy nem lenne jobb ha, az egyébként a sokak által vitatott grandiózus terveket észszerűsítenék?

> A HÉV körüli, hetek óta tartó botrány tipikus példája a csepeli emberek véleményének semmibevételére. Az önkormányzat meg hónapokon keresztül hallgatott, nem tájékoztatta a csepelieket a helyzetről, még egy közmeghallgatást sem mert vállalni. Annyira tellett, hogy Borbély a tárca nélküli miniszterhez fordult, de még nem kapott választ. Mindenki tudta, hogy a jelenlegi HÉV vonal az atlétikai stadionnal ellehetetlenül, s Borbély úr és csapata meg simán támogatta megépítését. Ha egy kerületi vezetésnek nincs jövőképe, reális stratégiai programja, megfelelő érdekérvényesítő képessége és jelentős lakossági, civil szervezeti háttere, akkor nem alkalmas vezetésre.

> A Csepel SC Alapítvány ügyében a polgármesternek nem most kellett volna Németh Szilárdra mutogatni.  Borbély úr 2010-2014 között frakcióvezetőként teljes mellszélességgel támogatta Németh minden elképzelését, az általa kigondolt változtatási tilalom elrendelését, ezzel az ottani fejlesztés ellehetetlenítését. Közösen segítették elő a vagyon leértékelődését, a csepeli sport visszaesését. A polgármester pedig, 2014-es megválasztás után, lényegében nem tett semmit az önkormányzat által korában 1 forintért(!) megvásárolni akart Csepel SC helyzetének mielőbbi rendezése érdekében. Most meg, az évértékelőjében, azt mondta, Némethet ismételve, hogy a Csepel SC  a „csepelieké lett”. Nem igaz. A Csepel SC a Németh Szilárd által létrehozott magánalapítványé lett. Ezért kíváncsian várjuk, amikor a polgármester az önkormányzat nevében fog állami támogatást kérni egy magánalapítvány vagyonának fejlesztéséhez. Vajon kikéri az önkormányzati szakemberek, jogászok, a képviselő-testület és a csepeliek véleményét, a stadionokkal „megáldott” önkormányzatok tapasztalatait? Nem kellene már egyszer újragondolni a sportklubok, az élsport helyét és szerepét, benne az állami önkormányzati feladatokat? Nem politikai alapon, de legalább az önkormányzati törvény szerint, amely az utánpótlás és a tömegsport segítségét tartja önkormányzati feladatkörnek? 

2) Nyílt levélben fordult Németh Szilárdhoz a Buckai Szövetség

A cikk megjelenése nem az alpolgármesteren múlott, csak a fideszes vezetés támogatásával jelenhetett meg egy Németh Szilárdot támadó írás, ami a polgármester és Németh közötti viszony romlásának újabb jele. A leírtak többségével egyetértve kiemeljük az írás utolsó mondatának végét: „...a csepeli birkózókat annak ellenére nem engedik be a csepeli birkózócsarnokba, hogy négyszázmillió forinttal járultak hozzá a felépítéséhez.” Ehhez nincs mit hozzátenni. Ez Németh Szilárd hozzáállása a csepeli sporthoz.

3) Németh Szilárd: Csak együtt sikerülhet

    A Csepeli Birkózó Klub csak kívülről nézheti otthonát

Borbély Lénárd véleményének közlésére szakosodott újságíró, TK két írása a Csepel SC vagyonának megvásárlása miatt kirobbant botrány polgármesteri megítélését hivatott ismertetni. A szerző, a hivatalos álláspontot tolmácsolva röviden „áttekinti” a közelmúltat, majd Németh vagyonszerzésének, Szabó Szabolcs Csepel országgyűlési képviselője által már feltárt hátterével foglalkozik. Teret kap Németh Szilárd is, bár nem éppen pozitív felhangokkal: „a Csepel SC megvételének bejelentése után azonnal egyeztetést kezdett több kerületi sportegyesülettel”, vagy „A KIMBA és az újjáalakuló klub még nem keresték meg az önkormányzatot az elképzeléseikkel. A Csepel SC megvételét Facebook-bejelentéséből tudták meg – mondta el érdeklődésünkre Borbély Lénárd polgármester.” Bravó! Kard ki kard! Lesz itt még néhány csörte vagy inkább iszapbirkózás az ügyben. Borbély kezdésként felvázolta álláspontját: „…várják az új tulajdonosokat”, „sportfejlesztéseket” akar, „a csepelieké legyen a híres klub”, továbbá „javaslattal él” az illetékes államtitkárhoz, sőt(!) ki fogja kérni a „Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület véleményét is”. Fantasztikus. 

A harc élesedését mutatja a csepeli birkózók véleményét ismertető következő írás. Märtz József a birkózók vezetője, aki elmondja, hogy a „Béke téri birkózócsarnok felújítására kapott 400 millió forintot is a birkózócsarnok és az akadémia építésére fordították”, most „kifizethetetlen bérleti díjat” akarnak velük megfizettetni. Hozzáteszi: a Csepel az Ötkarikáért Sportegyesület tagfelvételét kérte a Németh vezette Magyar Birkózó Szövetségbe, elkezdték átcsábítani az edzőket, versenyzőket. Vajon ki hozta létre ezt az egyesületet? Vannak-e igazolt versenyzői? Nem tudjuk. Azt viszont megtudtuk a cikkből, hogy az újonnan létrehozott egyesület már be is költözött a Németh Szilárd által gründolt birkózócsarnokba. Véleményünk: folytatódott és felerősödött a csepeli sport szétverésének folyamata. 

4) Szűrőbusz, oltás

    Rendkívüli helyzet, megfeszített munka

Tájékoztatás arról amiről a lap tulajdonosa hallani, olvasni akart. Amit pedig a csepeliek szeretnének már tudni, hogy a kerületben hány fertőzött van, közülük hányan vannak karanténban, kórházban, hányan szorulnak lélegeztető gépre, hány csepeli vesztettünk el a koronavírus miatt, arról egy szót sem mondtak az újságíróknak nyilatkozó felelős vezetők. Pedig nem ezért fizetik őket a csepeliek. Többek között a nyílt őszinte tájékoztatásért, amit egyébként évek óta nem kapnak meg. Vajon miért nem?

5) Uniós költségvetés: győzött a lengyel-magyar álláspont

Költői kérdésünk van csak: vajon miért maradt el ismét azok véleménye, akik nem értenek egyet a cikkben foglaltakkal?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5316348264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása