CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ötmilliárdba került a Csepel SC Alapítvány tokkal, vonóval, stadionnal, vízitelepekkel?

2021. január 28. 00:02 - csú

nemeth_szilard_csepel_sc_alapitvany_beke_ter_czibor_toth_ii.jpgSzezonvégi vagy politikai kiárusítás? Németh Szilárd helyett ki fizeti majd a költségeket?

Elzárták a hírcsapokat, miután Németh Szilárd kiörvendezte magát a Csepel SC stadionjának Béke téri főbejáratánál, Czibor és Tóth II. szobrának árnyékában. Semmit sem tudhattunk meg arról, mennyibe került a Csepel SC Alapítvány. Ez természetesen már akkor is és azóta is nagyon érdekli a csepelieket, miként az is, hogy ki, miből, mennyiért és hogyan fogja felújítani a sportlétesítményeket, ki fizeti majd azok működtetését, fenntartását. Tájékoztatás, válasz nincs, nem is volt. A titkolózás betonfala most elkezdett repedezni…

A hír ugyanis olyan mint a megáradt folyó. A gátak ellenére is utat tör magának.  Most is ez történt. Azt suttogja néhány jól értesült, a tűzhöz közel álló csepeli, hogy Németh Szilárd alapítványa 5 milliárd forintot kapott(!) az állam bácsitól vagy a TAO-ból (mindegy, mert mindkettő egy kézből érkezett), a Csepel SC Alapítvány megvételéért, azért, hogy utána Németh kiállhasson a klub stadionjának főbejárata elé, s ő jelenthesse be: „ismét a csepelieké a bajnokok sorát kinevelő sportklub”. Nem tudom, valós-e az összeg, azt sem, hogy az eladónak megérte vagy sem, mindenesetre egy kicsit keveslem. A három frekventált terület (Béke téri stadion, Hollandi úti kajak-, kenutelep és a Gubacsi híd melletti evezős telep) együttes értéke a tíz milliárdot is meghaladhatja. Igaz, az Orbán Viktor által kreált Nemzeti Együttműködés Rendszere

ennél furcsább dolgokat is produkált már az elmúlt években. Sőt, mondhatják egyesek, a sportra, a stadionokra költött sok-sok száz milliárd után ez már csak egy vacak öt milliárdos tétel. Az egyre izmosodó Fidesz-milliárdosokat, oligarchákat száz milliárdokkal kitömő államnak ez meg sem kottyan, s egyébként is a csepeli sport érdekében történt – mondhatják mások. Megint mások szerint lehet, hogy ez tényleg társasági adóból (TAO) érkezett, és Csepel is megérdemli, hogy végre kapjon belőle egy nagyobb összeget a kerületi sport fejlesztésére. 

Azért van néhány megjegyzésem az ügylethez: 

1) Az tudható volt, hogy Németh nem ingyen vette meg a Csepel SC-t, mint ahogy talán az is egyértelmű, hogy nem 1.-Ft-ot fizetett érte, bár állítólag még polgármesterként, ennyit ajánlott fel az általa akkor utált, offshore cégnek titulált, kiátkozott Csepel SC Alapítványnak.

2) Azt már tudtuk, hogy Németh alapítványa, a KIMBA, a Hollandi úti birkózóparadicsom megépítéséhez legalább 4,5 milliárdot kaphatott https://24.hu/belfold/2017/05/31/mar-45-milliardnal-tart-nemeth-szilard-sajat-csarnoka/, s véltük, hogy a Csepel SC megvételéhez szükséges milliárdokkal sem rendelkezhetett. Németh Szilárd természetesen kilobbizhatta ezt az öt milliárdot. Hiába, aki a Fidesz egyik fontos embere, alelnök, államtitkár, ráadásul a birkafej, a birkózás szerelmese és a nagyfőnök melletti főszakács szerepében tetszeleg, majdnem polihisztor, sőt él-hal a sportért, az előbb-utóbb elnyeri méltó jutalmát – nem a mesében, hanem a Fidesz világban –, és megvalósíthatja 10 éves álmát: megszerezheti a Csepel SC-t. Megszerezte. Ezért Németh, hálája jeléül „köszönetet mondott a kormánynak az anyagi és erkölcsi támogatásért.” Bevallotta tehát, hogy az ügylet mögött a kormány áll!  https://24.hu/belfold/2020/12/07/nemeth-szilard-csepel-kimba/

3) Számomra az is egyértelmű, hogy nem igaz az az állítása, hogy a „csepeliek visszakapták… a sportlétesítményeket”, mert a vétel eredményeként a teljes sportkomplexum a KIMBA tulajdonába került, s onnan nehezen szerezhetik vissza a csepeliek vagy netán a Csepeli Önkormányzat, ahogy tíz éve még tervezte. Ráadásul a kormány, nem véletlenül, nemrégiben törvénnyel is „levédte” az állami vagyonnal feltőkésített, fideszesek által irányított alapítványokat. Ezzel elérte, hogy sokáig a fideszesek kezében maradjanak ezek a hatalmas vagyonelemek. Országosan és Csepelen is.

4) A legfőbb kérdés azonban a hogyan tovább? Mit csinál Németh a megszerzett vagyonnal, miből fogja fedezni a több milliárdot igénylő fejlesztést? Miből biztosítja majd az évenkénti fenntartási és működtetési költségeket? Ismét az állam bácsitól/Orbán Viktortól kér és kap pár milliárdocskát? Meddig? Mi lesz akkor, ha valamiért, valamikor, mondjuk 2022 után, megszűnik a közpénzeket osztogató állam bácsi rendszere, s a TAO-ból nem a sport kapja majd a legnagyobb falatot? Ha az alapítványnak nem lesz más útja, mint a vagyon felélése?

5) Nem sok sportegyesület van a világon, hazánkban még kevesebb, amely kizárólag a sportból tartja fenn önmagát. A stadionok területén/mellett biztosítva vannak az egyéb vállalkozási formák megteremtésének, működésének lehetőségei is amelyek rendre kiegészítik a sportbevételeket. A csepeli stadionnál is ezt tervezi? De tíz évvel ezelőtt, mostani utódjával, Borbély Lénárddal együtt azt mondták, hogy a csepeli sporttelepen csak sportcélú beruházás valósítható meg és ezért tiltottak le minden változtatást, fejlesztést, felújítást a Csepel SC területén. 

6) Mára már lassan köztudottá vált, hogy a hónapok óta folyó és egyre élesedő Németh kontra Borbély ellentétnek ez csak az egyik pontja. Nem tartom valószínűnek, hogy ez a belharc a választásokig eldől, s megegyezés lehet a csepeli sport együttes fejlesztése kérdésében. A kérdés csak az, hogy meddig nézzük – mi csepeliek és az egész csepeli ellenzék –, tétlenül ezt a vircsaftot, a fideszesek elfogadhatatlan tobzódását. Mert volna mit tenni. Legelsőként talán együtt kellene működni.

vox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4516405620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása