CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen nincs vakcina a kincstári lakkozás és az ellenzék elnémítása ellen

2021. február 25. 00:02 - csú

csepeli_hev_idiglenes_vegallomas_a_kvassay_hidnal_2020-10-20.PNGÁllandósult zűrzavar az ideiglenesnek nevezett HÉV végállomáson - Erről egy szó sincs a közpénzen kiadott Csepeli hírmondó február 14-i számában. Ott továbbra sem olvashatunk semmit: a csepeli HÉV körüli botrányról; a Galvani híddal kapcsolatos ellenvéleményekről; a gerincút folytatásáról; a közlekedés okozta környezetszennyeződésről; a járvány okozta csepeli veszteségekről, gondokról; az egészségügyi, szociális feszültségek növekedéséről; a kormány Csepelt is keményen érintő pénzügyi elvonásairól.

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH)  február 24-én megjelent 4. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Vérszegény hírek, Borbély-féle „egyeztetés”, látogatás a Csepeli Munkásotthonban, fejlesztés, lomtalanítás, szemétszállítás, oltási-, vállalkozási helyzet rózsaszín szemüveggel nézve, s természetesen a szokásos: az ellenzék cikizése, válaszadási lehetőség nélkül. Ennyi az idei 4. szám lényege. 

Véleményünk a megjelent cikkekről:

1) Hírek a kerületből

Vérszegényre, mindössze három hírre tellett a szerkesztőségnek. Szent Imre téri padok felújítása, Nádvágás, WC nyitás. Fontos események, de talán történtek ennél fontosabbak is a kerületben a lap legutóbbi, február 10-i megjelenése óta. Néhány példa:

Karácsony Gergely főpolgármester a Csepel Zrt-ben járt, megtekintette az új Bubiv kerékpárok gyártási folyamatát; február 13án volt 76 éve, hogy felszabadult Budapest; koronavírus miatt karanténba került a Vermes Miklós Általános Iskola 379 tanulója; folytatódott a Galvani-hídról a vita, megjelent a Budapesti Mobilitási Tervet kidolgozó szakemberek elutasító véleménye https://csepeliek.blog.hu/2021/02/21/ezen_a_heten_tortent_csepelen_2021_februar_14-tol_21-ig#more16433552 ;                                                                                        

február 19-én a Magyar Ápolók Napján köszöntötték az ápolókat stb. A CSH számára ezek  nem hírek, igaz, úgy véljük,  valószínűleg nem ők döntöttek ezen események elhallgatásáról.

2) Rendszeres egyeztetések

Kíváncsiak lettünk volna ezekről a „rendszeres egyeztetések” -  ről az ellenzéki frakcióvezetők véleményére. Miért nem kaptak, kapnak szót a CSH-ban az ellenzéki képviselők? Blogunk egyébként február 21-én foglalkozott a témával, a korábban kiszivárgott, költségvetési javaslattal. 

https://csepeliek.blog.hu/2021/02/21/ezen_a_heten_tortent_csepelen_2021_februar_14-tol_21-ig   Akkori véleményünkből most csak két gondolatot idézünk:

 „A javaslat a költségvetési bevételek 22 százalékos csökkenésével számol, míg a kiadási oldalon 157 százalékos növelésre (!) tesz javaslatot, amiből a legnagyobb tétel a működési kiadások 142 százalékos növelése. Működésre megy el tehát a kiadások több mint 62 százaléka, ami hosszabb távon a fejlődés komoly gátja lehet. Itt kell megjegyezni, hogy emiatt is érthetetlen a Polgármesteri Hivatal tervezett 20 fős létszámnövelése.

A tavalyi előirányzottakhoz képest jelentős, 30 százalékos visszalépést tervez a polgármester a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat önkormányzati támogatásában. A közel 126 milliós elvonás felveti a kérdést, megértette-e Borbély Lénárd a COVID-19 okozta veszélyhelyzet egyik legfontosabb tanulságát, miszerint a jövőben jóval nagyobb összegeket kell fordítani az egészségügyi rendszer egészének fejlesztésére, önkormányzati szinten is. A példa azt mutatja, nem. Mindezek miatt nem tudjuk elfogadnia a polgármester saját fb oldalán tett állítását, mert szerintünk ez nem „kiszámítható és fenntartható költségvetés”.

A költségvetés kapcsán ugyanakkor most nem tesszük szóvá a szociális támogatásokra tervezett elképesztően alacsony összeget, mert évekkel ezelőtt a szociális támogatási rendszer átkerült Budapest Főváros Kormányhivatalához. Kíváncsiak vagyunk azonban, hogy mennyit fordít a kormányhivatal a csepeli ellátottak pénzbeli juttatásaira, de a hivatal honlapján nem találtuk meg az adatokat, viszont a költségvetési javaslat 16. oldalán ez olvasható: 

„Az ellátottak pénzbeli juttatásaira 2021. évben nem terveztünk a Magyar Államkincstár útmutató alapján. Jegyzői feladatellátás keretein belül a Családtámogatási Iroda nyújt rendszeres és kiegészítő támogatást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára, 2019. óta pénzbeli ellátásként. Ezen összeg a központi költségvetés kiadása, a Hivatal továbbadási célból folyósított támogatásként számolhatja el, költségvetésben nem tervezhető.”

Uraim, mondja már meg valaki, hogy a kormánytól és kerülettől összesen mennyi pénzbeli ellátásban részesülnek évente a csepeliek?

3) Több utcát is építenek Csepelen

A cikk már megjelent a csepel.hu február 19-i oldalán. Blogunk a fentiekben idézett heti összefoglalóban reagált az akkori írásra. Most csak a 2010 előtti időszakra való ismételt utalás miatt megismételjük véleményünk néhány mondatát:

„Miközben 2010 előtt alig épültek utak, ….”  Blogunk már többször foglalkozott a témával, sőt az MSZP Csepeli Szervezete Elnöksége 2012. áprilisában négyoldalas nyílt levélben juttatta el a csepeliekhez a Németh Szilárd által kiadott „Vörös Csepel” c. kiadványra adott válaszát, amelyben felsorolták az önkormányzati dokumentumokban nyomon követhető fejlesztéseket is. Így pl. 1994-2010 között „33 km szilárd útburkolat, új út (Csepeli út)” épült a kerületben!

T. Szerkesztőség! Nemcsak írni, olvasni is kellene néha.

4) Vélemények az oltásról

Minden nagyon jó, mindenki mindennel elégedett – Csepelen. Csak egy kis példa a lakossági véleményekről. Az index.hu–n, amelyet most nem éppen az ellenzéki fórumok között tartanak nyilván, folyik egy internetes szavazás. A február 24-i, 19.00-óra körüli állás, kommentár nélkül:

ÖN MELYIK VAKCINÁT VÁLASZTANÁ?

Pfizer–BioNTech     13554

Moderna                     3884 

Szputnyik V               3784          

Sinopharm                 2928

AstraZeneca               2409 

https://index.hu/belfold/2021/02/24/koronavirus-magyarorszagon-jarvany-oltas-vakcina/ 

5) Februári szavazás

Ezek a cikkek valószínűleg sablon alapján készülnek, s közös jellemzőjük, hogy a szerző innen-onnan, kénye-kedve szerint válogatva összevágja az általa elfogadható idézeteket, végül megkéri Ábel Attila alpolit, hogy fűzzön hozzá néhány mondatot, majd véglegesre szerkeszti, s átküldi a szerkesztőségnek. Kész. Feladat kipipálva. Az ellenzék kapott egy jobbegyenest, s ha az érintettek közül valaki válaszolni akar, az forduljon ahova akar. Mert a Csepeli Hírmondó nem szokott közölni válaszokat, még a  helyreigazítási kérelmeknek is csak bírósági ítélet után tesznek eleget. 

6) Paralimpiai sportközpont létesül Csepelen

Korábban a polgármester, válaszul, Németh Szilárd Csepel SC-vel kapcsolatos egyoldalú lépéseire, azt nyilatkozta, hogy „nem oldja fel a változtatási tilalmat”! A cikk megjelentetése azt bizonyítja, hogy most mégis feloldja? Vagy tudomásul vette, hogy Németh „lenyúlta” a Csepel SC több milliárdos vagyonát és megegyeztek Németh Szilárddal? Netán belenyugodott abba, hogy az erő nem vele van? Nem tudjuk. Kíváncsian várva a válaszokat, addig is ajánljuk olvasóink figyelmébe az alábbi linken elérhető írásunkat:

https://csepeliek.blog.hu/2021/02/24/vigyazat_csepel_veszelyben_most_kellene_a_polgarmesternek_hangosan_kiabalni_osszefogni_mindenkivel  

Szöveg: csepeliek.blog.hu

Kép: Csepeli Vagyok FB-csoport

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7116438500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása