CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

EZEN A HÉTEN TÖRTÉNT CSEPELEN – 2021. február 22-től február 28-ig

2021. február 28. 00:02 - csú

nemeth_szilard_marvanyba_vesette_sajat_nevet_-2021-02-2x.PNG

Németh Szilárd semmit sem bíz az utókorra: márványba vésette saját nevét. Borbély Lénárd kérdésekre nem válaszol, de a demokráciából leckézteti a csepelieket

Saját nevét is viselő márványtáblát leplezett le február 22-én Németh Szilárd a Csepel SC-ben, birodalmának újabb gyöngyszemében. A tábla szövege: „Ezen a helyen paralimpiai sportközpont létesül - Budapest – Csepel 2021. február 22. - Szabó László elnök Magyar Paralimpiai Bizottság; Németh Szilárd. országgyűlési képviselő”

https://infostart.hu/sport/2021/02/22/paralimpiai-sportkozpont-letesul-csepelen 

Az eseményről készült fotókat nézve szembetűnő, hogy nem vett részt rajta Borbély Lénárd polgármester, aki egyébként a szerdán, február 24-én megjelent Csepeli Hírmondóban képpel  alátámasztva közöltette is a hírt. Németh saját fb oldalán azt írta a kép fölé:  

„A Csepel SC fejlesztési tanácsa az érintettekkel közösen döntött: itt, a Szigetországban bebizonyítjuk, hogy fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni!” Lehetne elemezni a mondatot, azonban csak az első részre hívjuk fel a figyelmet. Ezek szerint már működik a Csepel SC új tulajdonosa által létrehozott „Csepel SC fejlesztési tanácsa”. Kik a tagjai? Van közöttük az önkormányzati vezetést képviselő személy, fejlesztéshez, sporthoz értő szakember? Kapnak-e a munkájukért tiszteletdíjat?

Egyébként a

szándék, az elképzelés egy dolog, lehet mellette és ellene szólni, nem tudunk azonban eltekinteni attól, hogy feltegyük kérdéseinket: mindez mennyibe fog kerülni, ki állja a cechet és mikorra tervezik a beruházás befejezését, mikor tájékoztatja terveiről a csepeli önkormányzat képviselő-testületét?

A témához illeszkedik blogunk február 24-én közölt írása, amelyet olvasóink figyelmébe ajánlunk:

https://csepeliek.blog.hu/2021/02/24/vigyazat_csepel_veszelyben_most_kellene_a_polgarmesternek_hangosan_kiabalni_osszefogni_mindenkivel 

Csütörtökön találkozott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter Karácsony Gergely főpolgármesterrel és a kerületi polgármesterekkel, az elvont források pótlásáról tanácskoztak. A főpolgármester a találkozó után sajtótájékoztatót tartott, amelyen beszélt a tárgyalás eredményeiről.

https://444.hu/2021/02/25/karacsony-eddig-ott-volt-a-kotel-a-nyakunkon-most-ki-is-rugtak-alolunk-a-samlit?fbclid=IwAR2vVI3zij3PfZwHvh4pb1RdLfccllSYQLWkjh8x2Bf96EUsCZXuZDA62-c 

A tájékoztatóból kiderült, hogy a kormánynak nincs szándékában kárpótolni a fővárost és a kerületeket az elvonások miatt, legfeljebb egyenként tárgyal az érintettekkel. Karácsony szerint a fővárost érintő kormányzati elvonások miatt „a főváros most nettó befizetője a költségvetésnek: a fővárosi önkormányzat több adót fizet be a központi költségvetésbe, mint amennyi támogatást kap, miközben plusz feladatokat lát el.” 

A híradásokból nem derült ki jelen volt-e Csepel polgármestere a programon, amiről Borbély saját fb oldalán, de a csepel.hu-n sem adott semmi tájékoztatást. Ha ott volt, hozzászólt-e, mit mondott, hogyan képviselte a csepeliek érdekeit? Mi a véleménye az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonásokról?

Az utóbbi napokban kb. 15 hírportálon, fórumon olvashattuk a csepeli 151-es buszon történteket, amikor is egy férfi megkéselt egy nőt, akinek az arcát vágta meg. A nő SZEF-es maszkja zaklatta fel!  A támadásról készült video itt tekinthető meg: https://21.kerulet.ittlakunk.hu/bunesetek/210226/videot-tett-kozze-rendorseg-csutortoki-buszos-keses-tamadasrol 

Borbély Lénárd fb oldalán többek között azt  írta: „Demokráciánk lényegét éppen az adja, hogy mindenkinek joga van a véleményét kifejezni.” Valóban fontos feltételt említ, azonban pl. a Wikipédiában az is olvasható, hogy a demokráciában „hatalmi fékekkel és ellensúlyokkal biztosítják a társadalom jól szabályozott működését, mint például a közhatalom gyakorlóinak kizárólagos hatalomra törésének megakadályozását, a társadalmi igazságosságot és a jóléti társadalom megvalósulását.” A kormány az elmúlt tíz évben felrúgta ezeket az elveket, amiért mostanában egyre több jogos bírálatot is kap az EU-tól. Erősödik az országban a gyűlöletpolitika, növekszik a szélsőséges jobboldali, felelőtlen, politikai hátterű propagandisztikus megnyilvánulások száma, a koronavírus miatti veszélyhelyzet komoly feszültségeket hoz felszínre. Mindezek hatással vannak a társadalmi folyamatokra, erősítik a negatív tendenciákat, amelyek hosszabb távon is jelen lesznek társadalmunkban, pl. a bűnözés felerősödésében. Ha Borbély komolyan gondolja mondatait, akkor, ha pártkatonaként nem is mer szembeszállni a kormánnyal, legalább az általa uralt és irányított önkormányzati médiában próbálja meg érvényesíteni véleményét, hogy mindenki, még az ellenzék is elmondhassa a véleményét. Egyébként meg mondatai szólamok, lózungok maradnak. 

A Csepeli Hírmondó e heti 4. száma kétoldalas anyagot tett közzé Vélemények az oltásról címmel. Mivel sok információ terjed az országban, illetve Csepelen is a különféle vakcinákról, eligazodás céljából ismertetünk néhány tényt a koronavirus.gov.hu-n elérhető adatokból, amit Szabó Szabolcs, Csepel országgyűlési képviselője is közzétett tett saját fb oldalán, február 24-én. Ezek szerint február 23-ig összesen 1,678 millió(!), különféle vakcina érkezett az országba, ebből 983 ezer az EU által engedélyezett vakcinákból, míg a többi orosz és kínai vakcina. Február 26-ig összesen 521.283 fő kapott oltást (https://koronavirus.gov.hu/cikkek/4668-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-123-beteg?fbclid=IwAR00qsFfXYA40rfruwwYK7lst8jCmZ0AFJxY-5mpOJufBvaXzDSGSDMYP_s), tehát még az eddig beérkezett adagok felhasználása is igen lassan halad. Miért? 

Február 25-én tette közzé a Csepeli Városgazda Zrt. a „2016. évi TÉR-KÖZ pályázat keretében Napközis tábor komplex megújítása (1. ütem) projekt keretén belül Főépület kialakítása kivitelezési munkálataival” kapcsolatos, február 16-án aláírt vállalkozási szerződést.  

file:///C:/Users/Felhaszn%C3%A1l%C3%B3/Downloads/Budapest%20XXI.ker%C3%BClet%20Csepel%20%C3%96nkorm%C3%A1nyzat_sv21-00017%20(3).pdf 

A Csepeli Hírmondó február 10-i száma már közölte, hogy „Épül a Hollandi úton a Napközis tábor” azonban még nem írt a szerződés összegéről, amelynek nagysága, a szerződés szerint 329,75 mFt+ ÁFA.  Ez az bruttó 418,7 millió nem tartalmazza a fenti cikkben említett négy pavilont, egy fedett, oldalról nyitott pavilont, illetve a teljes területrendezést. Talán a  végére (várhatóan idén nyárra) majd az is kiderül, mennyibe került a Napközis tábor egésze, amelyet 2016-ban 768 milliós összeggel, ezen belül 275 milliós önrésszel hagyott hagyott jóvá a képviselő-testület. Nem mellékesen, de megjegyezzük: a kivitelezést végrehajtó vállalkozó a Csepeli Városgazda Zrt., az önkormányzat egyszemélyes gazdasági társasága!  Lásd még az alábbi linken elérhető cikkünket:

https://csepeliek.blog.hu/2021/02/11/gerinctelenseg_uton_utfelen_es_a_tajekoztatasban_elsikkasztott_csepeli_valosag 

Legutóbbi heti összefoglalónkban megkérdeztük: „megtartja-e Csepel a kerületben lévő háziorvosi ügyeleti rendszert vagy átadja az egészet az államnak…? Választ nem kaptunk, egyetlen csepeli önkormányzati fórum sem foglalkozott a témával. Ezért újra megkérdezzük: Borbély úr, hogyan döntött, átadta a háziorvosi ügyeleti rendszert az államnak? Talán nem meri megírni/megíratni döntését?

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3616442352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása