CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elképesztő egy hét Csepelen (2021. június 28-tól július 4-ig)

2021. július 04. 00:02 - csú

kozpark_csepelre_vitezy_david_alma_terve.PNGIsmét  milliárdos projekttel bővül a választási ígéretek sora. A képen látható vízióból csak valamikor a ködös jövőben lesz, ha lesz valódi terv és a várhatóan szükséges milliárdok nagysága miatt még a kezdési időpont sincs kitűzve...

Újabb milliárdos fejlesztés Csepelen, adta hírül az ATV, Elképesztő dolog készül Csepelen, címmel.   http://www.atv.hu/belfold/20210630-elkepeszto-dolog-keszul-csepelen/hirkereso 

A portfolio.hu, Fürjes Balázs fb oldalára hivatkozva, „grandiózus park” - ról ír. Egyelőre a hír nem ütötte át a csepel.hu szerkesztőinek, az önkormányzat vezetőinek ingerküszöbét: semmilyen reakciójuk nem jelent meg, egyedül Borbély úr vette át Fürjes úr közleményét, minden megjegyzés, vélemény nélkül. Sőt már ki is töltötte a fejlesztéssel kapcsolatos kérdőívet. 

Pedig muszáj lesz nyilvánosan is véleményt mondani, mert az igényfelmérést elindították, és a csepeli önkormányzat is felelős a területére tervezett fejlesztésekért. A közpark mesterterve/víziója megjelent, s az alábbi linken tekinthető meg: https://www.surveymonkey.com/r/csepelikozpark?fbclid=IwAR1DFOpXJy3-l1_Kfhxf2luRdudk1fe01Y7gwj9zDiRK22KRXTV3HgGk9sA 

A véleményeket július 31-ig várják a tervezők. Csak remélhetjük, hogy az önkormányzat vezetése kiemelten foglalkozik a fejlesztéssel, s a képviselő-testület véleményének kialakítása során kikéri a a szakma, a csepeli civil szervezetek, a lakosság és valamennyi csepeli politikai erő véleményét is. Akkor is ha

a vízióból csak valamikor a ködös jövőben lesz valódi terv és a várhatóan szükséges milliárdok nagysága miatt még a kezdési időpont sincs kitűzve. Viszont ismét egy milliárdos projekttel bővül a választási ígéretek sora.

……

Nagy, jobboldali sajtóvisszhangja volt a június  29-i csepeli sajtótájékoztatónak, amelyen Láng Zsolt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Németh Szilárd és Borbély Lénárd egyesült erővel támadták a fővárosi önkormányzatot, személy szerint Karácsony Gergely főpolgármestert, mert elvett „útfelújításra betervezett pénzt hat nem baloldali kerülettől”.  A sajtótájékoztatóról szűkszavúan írt a csepel.hu, míg nyolc, jobboldali fórum részletesebben adta le a sajtótájékoztató anyagát, gyakorlatilag ugyanabban a változatban. Valószínűleg szerkesztett anyagot kapott valamennyi szerkesztőség, ami még nem lenne baj, csak egyiküknek sem jutott eszébe, hogy az egyoldalú megjegyzések kapcsán megkérdezze a másik felet. Igaz, ezeknél a szerkesztőségeknél ez nem is szokás, mint ahogy az sem, hogy egy kicsit utánajárjanak a nyilatkozók által mondottaknak. 

Pedig érdemes lett volna. Uraim, nem igaz az állításuk, hiszen nem csak fideszes kerületektől vontak el kisebb-nagyobb összegeket, ráadásul a „kizárólag politikai ok” eredete a kormány főváros elleni döntései voltak, amikor is korábbi ígéretei ellenére 100 milliárdot vont el a fővárosi önkormányzat büdzséjéből. Meg lehetett volna jegyezni, hogy a kormány megígérte, a pandémia után ezen összegeket valamilyen nagyságrendben pótolja a visszaosztást jogosan követelő önkormányzatoknak. Visszaosztotta: Budapesten a fideszes kerületnek!  

Néhány konkrét megjegyzés: 

> „...a főpolgármester a „végeláthatatlan dugókkal” is megkeseríti a csepeliek életét, mert nem egyeztetett senkivel az útfelbontásokról...” A helyzet okai több évtizedre vezethetők vissza, de jelentős része van benne az M0-s körüli botrányos fejlesztésnek, amely kormányzati beruházás, de a kerületi önkormányzat vezetése is jelentős részt „vállalt” a dugókból, a METRANS Konténer Kft csepeli „letelepedésének” támogatásával a közlekedési rendszer évek óta elmaradt átszervezésével, a gerincút folytatásának elhanyagolásával.

> „..2010-ben még több mint 50 kilométer aszfaltozatlan útszakasz volt a kerületben, ez mostanra 30 kilométer alá csökkent..” mondta a polgármester. Tíz év alatt, évi átlagban két kilométerrel sikerült csökkenteni a földutak hosszát, miközben milliárdok mentek el sportberuházásokra, úgy, hogy ezalatt százmilliókkal csökkentették az egészségügyi és szociális jellegű támogatásokat. 

> „...a kormány minden álhírrel szemben évről évre sok milliárd forinttal támogatja Budapest egészének előrejutását, és a kormánynak továbbra is szándéka nemcsak a vidék, de Budapest fejlesztése is.” Szerintünk az urak is tudják, ez hazugság. Bár lehet, hogy titokban visszaadták például az elvont iparűzési-, építményadó milliárdokat, vagy a gépjárműadót? 

Szóval, akinek vaj van a fején, az ne menjen a napra. A fideszes urakat ez nem érdekli. Céljuk a hatalom megtartása, mindenáron. A főváros a legnagyobb adófizető az országban. Térdre kell kényszeríteni, mert a Fidesz a fővárosban nem lehet ellenzékben. 

Blogunk július 2-án foglalkozott a témával:  https://csepeliek.blog.hu/2021/07/02/kenyszerpalya_csepeli_kiskiralyoknak_a_csh_hasabjain#more16610406    

……….

 Az M0-tól északra, a Csepeli úti körforgalom és a Gerincút közötti területen kerül kialakításra a legújabb szigetszentmiklósi ipari park – olvasható a nemrégiben létrejött Civilek Hárosért 21. (nyilvános csoport)  fb oldalán. https://www.facebook.com/groups/csepeliekharosert21/ A csepel.hu és a Csepeli Hírmondó eddig semmilyen tájékoztatást nem adott a beruházásról, pedig Csepel határában. A napi.hu már három éve hírt írt a tervezett ipari parkról. https://www.napi.hu/ingatlan/ipari-park-polgarmester-fold-szigetszentmiklos.678882.html  Az Auchan Sziget és az Autópálya Mérnökség közötti területen már hónapok óta épül a logisztikai központ. A szigetszentmiklósi önkormányzat által támogatott és nem kevés botrányt okozó fejlesztés az évek óta tartó előkészítés után tavaly a megvalósítás szakaszába lépett, s egyre több vitát vált ki a közvetlenül érintett hárosi lakosság körében. A beruházás befolyásolja a csepeli közlekedési rendszer déli „kapuját”, a szigetre, az M0-sra való el-, illetve feljutást. Jogos a kérdés: tudott/tud-e a csepeli önkormányzati vezetés a csepeli határban épülő újabb ipari parkról, véleményezte-e a beruházást. Ha igen, miért nem tájékoztatta a csepeli lakosságot a fejlesztésről és annak várható hatásairól? Van-e a fejlesztés csepeli közlekedésre gyakorolt hatásáról valamilyen hatástanulmány? Kíván-e tenni valamit a polgármester a hárosi, illetve a csepeli lakók tájékoztatása és a várhatóan növekvő közlekedési dugók enyhítése érdekében?

……….

Semmelweis-napi köszöntőt szervezett a polgármester július 2-án, ahol köszöntötte a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat (TISZK) dolgozóit. Az ünnep napján több orvos, szakdolgozó, asszisztens kapott dicsérő, elismerő oklevelet. Gratulálunk a kitüntetésben részesülteknek. 

Reméljük nem rontjuk a rendezvény pozitív hatásait, de megjegyezzük, hogy medicalone.hu szerint a miniszter és az országos tisztiorvos által kiküldött körlevélben nem világosak a protokollok az alapellátásban. http://medicalonline.hu/cikk/nem_vilagosak_a_protokollok_az_alapellatasban A körlevél szerint 

„semmilyen a betegellátást, illetve a betegekkel való személyes találkozást korlátozó intézkedés nincs hatályban. Ezért a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátó fogorvosok minden korlátozás nélkül biztosítsák a személyes találkozást és betegvizsgálatot.” 

Az orvosi kamara alelnöke ellenben a Népszavának azt nyilatkozta, hogy „a Covid-protokoll továbbra is érvényben van. Azaz, a pácienseket, ki kell kérdezni, és ugyanúgy mint a járvány előtti időszakban a sürgős esetek kivételével időpontra jönnek. Aki lázas, megfázott vagy akár herpesze van, annak a kezelését el kell halasztani”. A TISZK főigazgatója, Dr. Dobák András ehhez csak annyit tett hozzá, hogy „ a veszélyhelyzet december 18-áig továbbra is érvényben van. Ez azt jelenti, hogy az előzetes időpontkérés továbbra is szükséges.”  https://csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/13460-idopontkeres-a-haziorvosnal-uj-eszkozokkel-bovul-a-szakrendelo Ennyit a körlevél szakmai megalapozottságáról.

……….

A fideszes kerületek egy része, köztük a XXI. kerület sem kért a főváros ingyenes antitest-vizsgálati lehetőségéből – írja a 168 óra.hu pénteki oldalán. 

https://168.hu/itthon/a-fideszes-keruletek-nem-kertek-a-fovaros-ingyenes-antitest-vizsgalati-lehetosegebol-207335?fbclid=IwAR2wJht0a1YgGNuVWhy9FCkgz2iQWxj23ztyCKNz0MGsOafyR9vIQblvtYs  

A csepeli vagyok c. fb oldalon az egyik képviselő azt írta, hogy a csütörtöki képviselő-testületi ülésen megkérdezte a témáról a polgármestert. A képviselő szerint: „Terelő választ kaptam, lényege: nem minden esetben mutatja ki az antitestet, s bizalmatlanságot kelt a kapott vakcina iránt.”  A 168.hu szerint „egy óra alatt elfogytak a helyek a főváros ingyenes antitest-vizsgálatára.” Ha Borbély úr szakembere a témának, akkor sem biztos, hogy igaza lenne, mert a főpolgármesteri kezdeményezés is szakmai alapvetéseken alapul, ha pedig nem szakembere a témának, akkor politikusként, a Fidesz politikusaként mondta el véleményét. Így csinált politikát egy orvosszakmai, népegészségügyi ügyből. Következtetés: számára nem a csepeliek egészsége, hanem a Fidesz politikai érdeke az elsődleges, pedig megválasztásakor azt ígérte, hogy a csepelieket fogja szolgálni. Hiába, a pártkatona az pártkatona marad akkor is, amikor megpróbál a szakma mögé bújni.

Érdekességként megjegyezzük, hogy az V., XII., és a XXII. kerület fideszes polgármesterei nem utasították el a főpolgármesteri kezdeményezést. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6916611786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása