CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kényszerpálya csepeli kiskirályoknak a CSH hasábjain

2021. július 02. 00:02 - csú

szabotelep_bejaras_borbely_lenard_abel_attila_1.PNGMég két hétig rághatják a körmüket a CSH olvasói. Talán a következő számig, július 14-ig sikerül utánanézni, mikor „döntött az önkormányzat” a Szabótelepi Revitalizációs Programról. Vagy csak minden egyeztetést nélkülöző polgármesteri döntésről van szó, amelyet valójában nem hagyott jóvá az önkormányzat, illetve annak képviselő-testülete? 

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH)  június 30-án megjelent 13. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Fejlesztések, útépítések az ellenzéki fővárosi vezetők folyamatos ekézésével, egészségügy, Csepel SC fejlesztése, Pedagógus Napi kitüntetések, iskolai hírek, események, Múzeumok Éjszakája Csepelen, öt oldal sport, egy kis meleg, egy kis múltidézés, majd reklámok. Ez a CSH idei 13. száma. 

Nem fért bele a lap ezen számába a köztisztviselők Köztisztviselő Nap-i és az egészségügyi dolgozók Semmelweis-napi köszöntése.

Most sem olvashattuk a lapban a polgármester véleményét az önkormányzatokat, a budapestieket és a csepelieket egyaránt foglalkoztató fontosabb kérdésekről: az önkormányzati rendszert sújtó jogi és pénzügyi kormányzati döntésekről, a felújítások, javítások miatti közlekedési feszültségekről, a csepeliek mindennapi gondjairól. 

Ugyanakkor több cikkben is olvashattuk, láthattuk együtt a polgármestert, Németh Szilárd képviselőt, ami azt mutatja, hogy a választási kényszerpálya hatása érződik kettejük „mozgásában”, ami alól talán a Csepel SC fejlesztési témája a kivétel. 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Szabótelep rehabilitációja

Június 18-án jelent meg a téma a polgármester fb-oldalán, s még aznap lehozta a csepel.hu is.

Blogunk június 21-én foglalkozott a témával, Utólag már szabhatjuk?! Ködösítés a csepeli Szabótelep körül címmel. https://csepeliek.blog.hu/2021/06/21/utolag_mar_szabhatjuk_kodosites_a_csepeli_szabotelep_korul 

Az akkor felvetett kérdésekre, megjegyzésekre nem történt semmilyen reagálás, most közli a  CSH a csepel.hu-n megjelent írást, azzal a megjegyzéssel, hogy a következő számban bővebben írnak a témáról. Talán július 14-ig sikerül utánanézni, mikor „döntött az önkormányzat” a Szabótelepi Revitalizációs Programról, vagy csak minden egyeztetést nélkülöző polgármesteri döntésről van szó, amelyet valójában nem hagyott jóvá az önkormányzat, illetve annak képviselő-testülete. Egyébként a július 2-ára meghirdetett képviselő-testületi ülés tervezett napirendjei között sem szerepel a fejlesztés. Miért nem?

A kérdés azért is érdekes, mert valószínűleg újabb, sok száz milliós tervről van szó, miközben még Csillagtelep rekonstrukciója sincs kész, amihez további milliókra lenne szükség. Bár lehet, hogy csak ez is egyike lesz a beváltatlan ígéreteknek? 

2) Kormányzati támogatásból folytatódnak az útépítések

A legutóbbi, 12. számban már írt a témáról a CSH, csak a cím volt más, s várható, hogy még sok bőrt próbálnak lehúzni egy rókáról. Most is folytatódik az egyoldalú tájékoztatás, hiszen a 30-i sajtótájékoztatón mikrofonok és kamerák előtt szereplő fideszes vezetők egyike sem említette meg, hogy az elmúlt másfél évben a kormány legalább 100 milliárddal rövidítette meg a fővárost, de a fővárosi kerületektől is milliárdokat vont el.

Arról sem beszéltek, hogy lassan minden jogosítványt, döntési lehetőséget elvettek az önkormányzatoktól, amelyek már inkább döntési jogosítványok nélküli elöljáróságok, mint önkormányzatok.

A 8,7 milliárdos állami támogatás kapcsán illett volna megemlíteni, hogy a kormány nemcsak a fideszes önkormányzatok bizonyos mértékű kompenzálását ígérte meg. Az már csak hab a tortán, hogy az Orbán úr által mintaországnak tekintett Ausztria nem hogy nem vont el semmit az önkormányzatoktól, hanem 1 milliárd euróval segítette munkájukat a pandémia időszakában. Az elhallgatott lényeg: Csepelen is folytatódik a feszültség szítása a főváros és a kerületek között, fideszes irányítással. Azt hiszik, hogy az emberek nem veszik észre a hazugságokat, csúsztatásokat.

Csak megjegyezzük, hogy a június 30-i sajtótájékoztató bőven a CSH lapzártája után volt, így  a róla megjelent tájékoztató anyag csak azért jelenhetett meg, mert a Borbély úr fontosnak tartotta. Vajon egy ellenzéki sajtótájékoztatót is engedélyezne, hasonló esetben a polgármester?

3) Egy életpálya elismerése

    Tanítani csak szívvel lélekkel lehet

A Pedagógus Nap alkalmából elismeréseket adott át a tankerület, két tanítónak. Dél-Pest Köznevelésért elismerést kapott Baksainé Tőzsér Edit, a Széchenyi István Általános és Két Tannyelvű Általános Iskola és Fehérné Antal Éva, a Karácsony Sándor Általános Iskola pedagógusa. Szívből gratulálunk a két kitüntetettnek, további munkájukhoz jó egészséget kívánunk!

A szerkesztőség kritikájaként kell megemlítenünk, hogy Németh Szilárd fb oldala szerint, Németh László-díjat kapott Szakálos Erzsébet, a Jedlik Ányos Gimnázium tanárnője, ami valamiért nem fért bele a lap kitüntetettekről szóló tájékoztatójába. 

4) Csepel SC: elkészültek az első tervek

Németh a kormánytól kért és kapott törvényi és anyagi segítséget, hátteret a legalább 10 milliárdos sportvagyonnal rendelkező Csepel SC-t működtető Kft megvásárlására és kizárólagos fejlesztésére. Közben 12 éven át, 2009-től folyamatosan szajkózta, hogy a Csepel SC-t az alapítványi vagyonból vissza kell szerezni, közösségi tulajdonba. Most mindenfajta (önkormányzati, képviselő-testületi, civil szervezeti, lakossági) egyeztetés nélkül előterjesztett egy látványtervet, ami azt mutatja, hogy továbbra is csak arról beszél, hogy ő mit akar területen megvalósítani. Borbély úr meg mindehhez asszisztál. Az, hogy a csepeliek mit akarnak, egyiküket sem érdekli. 

Olvasásra javasolt írások:

https://csepeliek.blog.hu/2021/06/27/csepeli_sport_hatartalanul_keruletvezetes_mertektelenul_egy_het_junius_21-tol_27-ig#more16605398 

https://csepeliek.blog.hu/2021/06/20/a_csepeli_nep_le_van_szavazva_egy_het_junius_14-tol_20-ig#more16598478

https://csepeliek.blog.hu/2021/05/28/nemeth_szilard_bukott_kiprobalt_csokosai_mar_voltak_a_csepeli_spajzban_most_a_csepel_sc_alapitvany_k

5) Székely-magyar utánpótlástorna

A június 21-22-i tornáról először Borbély Lénárd „tudósított” saját fb oldalán, majd blogunk is írt az eseményről:

https://csepeliek.blog.hu/2021/06/27/csepeli_sport_hatartalanul_keruletvezetes_mertektelenul_egy_het_junius_21-tol_27-ig#more16605398 

A csepel.hu nem, de a CSH most részletesen írt a rendezvényről. Megtudtuk, hogy Borbély Lénárd polgármester mellett a Csepeli Utánpótlás Sportegyesület (CSUSE) szakmai vezetése és Ábel Attila alpolgármester, továbbá  az egyesület két alelnöke, Kálcsics Ferenc és Muraközi Dóra, is belefért a sportdelegációba, míg a fővédnök Kövér László volt. Kálcsics úr egyébként a Csepeli Városfejlesztési Kft ügyvezetője, Muraközi Dóra pedig a polgármester mellett működő 11 tagú Polgármesteri Kabinet tagja, külügyi- és  protokollfőnök.

E.-S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2616610406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása