CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli sport határtalanul, kerületvezetés mértéktelenül? – Egy hét (Június 21-től 27-ig)

2021. június 27. 00:02 - csú

tajkep_harapas_es_loves_utan_haros_pittbull_-2020-05-23_1.jpgHárosi tájkép, amit  a sport túladagolásával sem tudnak elfedni Csepel mai vezetői. A hárosiaknak éppen a hárosi állapotokból lett elegük. Pontosan egy hete, vasárnap, a Facebook közösségi oldalon új, nyilvános csoportot hoztak létre Civilek Hárosért 21. névvel. Elérhetőségük: https://www.facebook.com/groups/csepeliekharosert21/about  

Nem váltott ki nagy sajtóérdeklődést Németh Szilárd csütörtöki sajtótájékoztatója a Csepel SC-ben. A Demokrata, az államtitkár elvbarátainak lapja, viszont leközölte az MTI által közzétett hírt, „Megújul a Csepel SC sporttelepe” címmel. https://demokrata.hu/magyarorszag/megujul-a-csepel-sc-sporttelepe-397726/ 

A cikkből kiderült, hogy Németh úr a kormány támogatásával számol, a magánkézbe került ingatlanegyüttest közösségi pénzekből akarja fejleszteni, hasonlóan a kormány többi sporttámogatásból megépült/épülő létesítményéhez.

Nincs új a nap alatt. Korábbi ígéretei ellenére magánosította Csepel SC-t, most meg, többek között a csepeliek pénzéből, akarja fejleszteni. Az írás végén a következő két mondat olvasható:

 „A projekt teljes lebonyolítása hozzávetőleg öt-tíz évet venne igénybe, de az

ütemekre bontott fejlesztésnek köszönhetően új, a közösségi életet magas szinten támogató városközpont létesül. Egy éven belül már használható, modern funkciók valósulnak meg, majd ezek bővülnének újabb és újabb épületekkel, amelyeket egyaránt igénybe vehetnek a Csepel SC sportolói és a Csepel-sziget lakóközössége”. 

Az érthető, hogy kb. 5-10 év kell az egyelőre látványtervnek minősíthető elképzelés/beruházás  megvalósításához, s ha a pénz megvan, reálisnak is tűnik a határidő, bár valószínűbb a 2030-as évhez közeli befejezési időpont. Ismereteink szerint ugyanis a kormány már 2027-re(!) osztogatja a támogatásokat, ami kérdőjelessé teheti a csepeli stadionfejlesztés közeljövőben történő jelentős anyagi támogatását. https://hvg.hu/gazdasag/20210504_sport_tamogatas_stadionok_sportcsarnok_koltsegvetes 

Az viszont furcsa, hogy miért akar Németh új városközponti funkciókat megvalósítani a területen. Szerinte „..a paralimpiai központ,..a csaknem 3000 ember befogadására alkalmas, új versenysportcsarnok(!) és további két edzősportcsarnok(?),...tanuszoda, ...ökotó.., stb” jelentheti az új városközponti funkciókat? Egy szót sem szólt a kerületi szakmai szervekkel, az önkormányzattal, a polgármesterrel való egyeztetésről, együttműködésről, hiszen már elérte, hogy a kormány törvényben rögzítette: kiemelt fejlesztési területeken valósíthatja meg álmait. Ezek után nem fog egyeztetni senkivel, senkinek semmi köze ahhoz, hogy mit csinál a magántulajdonban lévő területen. Majd ő megmondja a csepelieknek, hogy mi szolgálja az adott területen őket. 

Egyre kevésbé meglepő: a csepel.hu nem vette át a hírt, blogunk fb oldala viszont igen. Korábban, a fentiekben említett törvény kapcsán foglalkoztunk is a Csepel SC-vel, most ebből a cikkünkből Németh 2009-es, Csepel újságban közölt mondatait idézünk

 „….fontos, ...hogy….Csepel népe az alapítványtól visszaszerezze közösségi tulajdonba, amit most el akarnak tőlük orozni. Németh azóta megakadályozott minden elképzelést, és az általa szorgalmazott közösségi tulajdon helyett tavaly, az általa alapított alapítvány tulajdonába vette a Csepel SC közel tízmilliárdos vagyonát. Elorozta a csepeliektől.”  https://csepeliek.blog.hu/2021/06/20/a_csepeli_nep_le_van_szavazva_egy_het_junius_14-tol_20-ig 

Most, 12 évvel később meg elindította az újabb ígéretcunamit, amivel a jövő évi választásokra készül. A csepeliek eddig 2014-ben és 2018-ban két választáson utasították el. Felkészülés 2022-re….

……….

A sport körül forgott Borbély Lénárd csepeli polgármester élete is ezen a héten  az fb oldalán található bejegyzések szerint. Két napot töltött Csíkszeredán, az 5. Székely – Magyar Utánpótlás Torna alkalmából. Mivel a sport nem ismer határokat, Borbélynak meg rengeteg ideje van, természetesen ezen is ott kellett lennie. Négy „életképes” és egy videófelvételes bejegyzése bizonyítja a „társszervező” szervekkel való kiváló együttműködését, aktív részvételét az éremosztogatásban, az „összetartozás” erősítésében.

Azonban nem állt itt meg. Kiderült, hogy még elutazása előtt, hajnalban gratulált a Csepel DSE felnőtt női csapatának, s itthon már várta a Csepeli Szurkolói Aréna, ahol a közönséggel együtt szurkolt a németek elleni sorsdöntő EB mérkőzésen. S ennyi fáradságos munka után, másnap, kora reggel, megköszönte a fiúk kiváló helytállását. 

Gratulálunk a versenyeken részt vett, nagyszerűen helytálló sportolóknak, utánpótláskorúaknak és felnőtteknek! Borbély Lénárd heti „sportmunkájához” pedig csak annyi megjegyzésünk van, hogy azért történt még egy s más az országban, Csepelen, amelyet jó lett volna ugyanennyi empátiával és felelősséggel kezelni, dokumentálni, véleményezni, mint a sporteseményeket. 

Például egyre több sajtóorgánum foglalkozik a lassan már kezelhetetlen helyi közlekedési dugókkal; a forgalomelterelésekkel; a csepeli tömegközlekedési eszközök, elsősorban a forróság miatt elviselhetetlen állapotával; a közlekedési balesetekkel: Szentmiklósi út – Vezeték u.; Hollandi út – Csepeli Strandfürdő előtti zebra; Károli Gáspár utca – Táncsics M. utca. Komoly gondok vannak tehát a csepeli közlekedési rendszer egészével; a kerületi zöldfelületek el-elmaradó kezelésével; a csepeli HÉV Kvassay híd előtti megállójának gondjaival, hogy a csepeli emberek jelentős részének mindennapi megélhetési, egészségügyi gondjait ne is említsük.

Borbély úr! Van élet a sporton túl is. Nem ártana ezekkel is foglalkozni. Persze ez más, nem elsősorban médiajelenlétet igénylő látványpolitizálás. 

……….

A csepeli fideszes média – a kerületen kívüli eseményekből –, általában akkor közölt le valamilyen anyagot, ha a kormányt kell dicsérni, döntéseit  bemutatni, ha a vírushelyzettel kapcsolatos híreket kell közölni vagy ha az ellenzéket, leginkább Karácsony Gergely főpolgármestert kell lejáratni. Érthető, de nem elfogadható, hogy pl. a pedofil törvényhez kapcsolt, emberi jogokat sértő „salátarendelkezések” kapcsán kibontakozott hazai s nemzetközi botrányról sem közöltek a héten semmit, pedig lett volna – a csepeliek korrekt tájékoztatása érdekében –, bőven közlendő hír. 

Borbély Lénárd fb-oldalán „kitekintésként” csak az oltási helyzet bemutatását és a hőséggel kapcsolatos felhívást vállalta, míg Németh Szilárd inkább Orbánra és honvédségi ügyeire koncentrálva osztott meg híreket. Az urak elfelejtik, hogy a pedofil törvényt elítélő véleményekben benne van sok ezer csepeli véleménye is, s nem ártana ezekben a kérdésekben is állást foglalniuk, sőt tisztességes tájékoztatás az ő feladatuk is. Helyette eljátsszák a kívülállót, a politikamentességet hirdető városvezetőt vagy a nemzet, az ország ügyeivel foglalkozó, Orbán hívő államtitkárt. Pedig csak sima pártkatonák. Lelkük rajta. Olvasóink figyelmébe ajánljuk az alábbi linkeken olvasható cikkeket

https://444.hu/2021/06/25/ossztuz-ala-vettek-orbant-az-unios-allamfok-a-homofob-modositokkal-teleirt-pedofiltorveny-miatt 

https://444.hu/2021/06/24/tizenhet-unios-allam-tiltakozik-kozos-levelben-a-homofob-magyar-torveny-ellen 

……….

 „Megkapta a Nagyvásártelepet a Fudan Egyetem, kihúzták a Diákvárost a csepeli fejlesztési program címéből” – olvasható az mfor.hu c. menedzsment fórum pénteki oldalán. https://mfor.hu/cikkek/makro/megkapta-a-nagyvasartelepet-a-fudan-egyetem-kihuztak-a-diakvarost-a-csepeli-fejlesztesi-program-cimebol.html  A cikk szerint a csütörtökön éjjel megjelent Magyar Közlöny Fudan Egyetemmel és Diákvárossal foglalkozó dokumentuma érinti Csepelt is: 

„...kimondja a rendelet, hogy a „diákotthoni elhelyezést biztosító, szabadidős,” szövegrész helyébe a jövőben a „szabadidős,” szöveg lép. Ez a majdan megvalósuló Új Csepeli Közpark fejlesztésére vonatkozik, ami része volt az eredeti Diákváros-koncepciónak. Itt amúgy eredetileg bmx-pályák és teniszpályák is lettek volna, de a mostani szövegmódosításokból kiolvasható, hogy teniszpályák mégsem lesznek, csak extrém bicajospályák.”

Nem tartjuk valószínűnek, hogy a döntés előtt egyeztettek-e a csepeli önkormányzati vezetéssel. Mindenesetre szükségesnek tartanánk, ha a közeljövőben – például szeptember elején, egy közmeghallgatás keretében –, a csepeliek is megtudnák, mi tervez a kormány az Új Csepeli Közpark területén, mi a csepeli önkormányzati vezetés véleménye a tervezett fejlesztésekről, van-e valamilyen alternatív javaslata.  

………. 

Éppen egy hete, vasárnap, a Facebook közösségi oldalon új nyilvános csoport jött létre: Civilek Hárosért 21. névvel.

Elérhetők: https://www.facebook.com/groups/csepeliekharosert21/about  A csoportnak pár nap alatt már több mint 160 tagja lett. Gratulálunk a kezdeményezőknek, reméljük sikeresen tudják képviselni területük fejlődését és az ott élők ügyes-bajos ügyeit. 

V.-a.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8016605398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása