CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hódolat a kormánynak és dicshimnusz a polgármesterről a csepeli szócsőben - nem középiskolás (nem jedlikes) fokon

2023. augusztus 18. 00:05 - csú

az_uj_jedlik_anyos_gimnazium_2023_augusztus.pngBaj van, ha az önkormányzati média egy hat évig tartó középiskolai beruházást, amely részben a csepeli vezetés tehetetlensége, együttműködési hiányosságai, felkészületlensége miatt került át csepeliből kormányzati feladatkörbe,  mintaértékűnek nevez. A Jedlik Ányos Gimnázium bővítése, felújítása a Németh-Borbély-féle politikai csatározás állandó eleme volt, ami az egyik oka lehetett az építkezés elhúzódásának.

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) augusztus 16-án megjelent 16. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

     Lassan polgármester közvetlen munkatársa, TK. írja az egész Csepeli Hírmondót. A legújabb lapban, 5 cikkben, 9 oldalon jelent meg helyenként egyoldalú, a polgármestert mentegető, időnként ugyanőt piedesztálra állító írása. Közben, az eddigi szokásnak megfelelően, az érintett önkormányzati, politikai vezetők, ellenzéki képviselők lehetőséget sem kaptak megszólalásra, a leírtak véleményezésére, saját álláspontjuk megfogalmazására. A fentiekben említett írásokban 24-szer olvashattuk Borbély Lénárd nevét. 

    jedlik_gimi_eredeti_allapotban_1.pngILYEN VOLT A JEDLIK

A legnagyobb terjedelmű írás a Jedlik fejlesztésének ügyét vette górcső alá, s megtudhattuk belőle, hogy mindenben Németh Szilárd a felelős. Amiben nem, abban Borbély Lénárd csak magyarázkodik, ami elfogadhatatlan. A kérdés csak az, hogy a polgármester kampánycéljait szolgáló Csepeli Hírmondó kivált-e valamilyen reagálást a civil-, szakmai- és érdekképviseleti szervezetekből, az ellenzéktől, s ha igen, lesz-e erejük, lehetőségük, a lap ellensúlyozására.

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Közös siker Csepelen: kormányzati támogatással megújult a Jedlik Ányos 

Gimnázium 

    Az összeállítás nem más mint öt oldal dicshimnusz Borbély Lénárd, a gimnázium kormányzati támogatással és beruházással megvalósult újjáépítéséért végzett, mintegy hatéves heroikus küzdelméről. Hogy miért kellett öt oldalt írni az ügyről, újra és újra leírni az ismert dolgokat, azt talán a polgármester és a cikk szerzője, Borbély közvetlen munkatársa, TK tudja.

    Talán a 3. oldal alján lévő keretezett cikk adja az egyik magyarázatot. Az írás „Borbély Lénárd: Fantasztikus beruházással gazdagodott Csepel, köszönjük a Magyar Kormány támogatását!” címet kapta. Azaz a Fideszből való kirúgása után Borbély rendkívül fontos kampányszempontja a kormányfői támogatás elnyerése, ezért a „kormányzati támogatás” többször is olvasható az írásban. Mert ő maradt, aki volt, s erről már többször is nyilatkozott, a kormány és Orbán Viktor feltétlen híve. Csak most pártonkívüliként szolgálja a kormányt és annak Kedves Vezetőjét. 

    A hosszú ömlengés másik indoka lehet, hogy megelőzze Németh várható átadási beszédét, amely előreláthatóan a gimnázium közeljövőben megrendezésre kerülő grandiózusnak ígérkező avatási ünnepségén fog elhangzani. A képviselő feltételezhető mondatai előre is idegesíthetik a polgármestert, ezért a hosszú magyarázkodás, védekezés, a még el sem hangzott vádakkal szemben. 

    Néhány konkrét megjegyzés a cikkel kapcsolatban:

* „…mintaértékű beruházás….a csepeliek egyetlen fillérjébe sem került…” – írja a felvezetőben a szerző. Ha egy hat évig tartó beruházás, amely részben a csepeli vezetés tehetetlensége, esetenkénti szakmai, együttműködési hiányosságai, felkészületlensége miatt került kormányzati feladatkörbe mintaértékű lehet, akkor baj van. Az sem egyértelmű, hogy ki fizette a beruházás, ma még pontosan nem ismert nagyságú költségeit. Formailag a kormány, többek között a csepeli vállalkozók, lakosok által befizetett adóforintokból. Ez azért érdekes, mert koránt sem biztos, hogy a csepeliek egyetértenek a több tíz milliárdra rúgó fejlesztéssel: sokak szerint a tervek túlméretezettek voltak, és a megvalósításukra szánt sok milliárdos összegből még más csepeli intézményfejlesztés is megvalósulhatott volna. 

* Hogy mire a legbüszkébbek a csepeliek, abban vitatkoznunk kell a polgármesterrel: mostanában nincs sok okunk dicsekedni a volt Csepel Művek, a JedlikÁnyos Gimnázium ügyeiről, sőt, esetenként szégyenkeznünk kell. Pl. a nagy gyár közlekedési gondjai vagy a területén lévő, ún. „Zászlós Szálló” ügye, de az immár hat éve húzódó Jedlik fejlesztés körüli botrányok sem adnak okot a felvágásra. Erősen vitatható a Kis-Duna parti előrelépés is, hiszen éppen Borbély támogatásával valósult meg a part leghírhedtebb beruházása, a Németh féle KIMBA csarnok. A polgármester által kiemelt és állandóan megemlített parti fejlesztések: Csepeli Strand, Napközis tábor, a Kolonics György Szabadidőközpont megvalósulása sem segítik a Kis-Duna part ökoszisztémájának hosszú távú fenntartását, a körülöttük zajló pénzügyi vircsaftokról, a későbbiekben jelentkező fenntartási költségekről nem is beszélve. 

* „…2017-ben fogalmazódott meg az igény, hogy az iskola megújuljon, és egy XXI. századi, korszerű épületegyüttesként folytassa küldetését…” A leírtak szerint Borbély sem ezt a végeredményt álmodta meg. Az álom, ma úgy tűnik Németh Szilárd álma volt, és sajnos könnyen lehet, hogy a közel 22 milliárdból megvalósuló beruházásból, néhány év múlva rémálom lesz. Az ország gazdasági hanyatlása, az önkormányzatok kormány általi kifosztása, a csepeli lakosság fogyása, anyagi helyzetének érezhető romlása sajnos előre vetíti a későbbi fenntartási gondokat, akkor is, ha végül egyházi kezelésbe kerül az intézmény.

* Csepel önkormányzata mindig is „üdvözölte és támogatta az iskola felújítását”, olvasható az írásban.  Bár a beruházás nagyságrendjét illetően nem vagyunk biztosak az egyértelmű támogatásban, a lényeg azonban, hogy az egész beruházás a Németh-Borbély közötti politikai csatározások egyik állandó eleme lett, ami egyik oka is lehetett a fejlesztés elhúzódásának. Ez mindkét fél, nem mentegethető felelőssége. A beruházás dicsőségéért folytatatott áldatlan harcukból hatalmi küzdelem lett, ami megbocsáthatatlan. Mindezt az 5. oldalon „Ki hibás a késedelemért?” c. keretezett írás, illetve az utána következett mondatok, Németh felelősségét hangsúlyozva, csak alátámasztják. 

* „Minden jó, ha a vége jó” címet kapta az cikk utolsó fejezete, sőt a gimnázium igazgatója – szerintünk megérdemelten –, Csepel Díszpolgára kitűntetést is kapott. Azért a fejlesztés politikai, szakmai szereplői számára értékes lehetne egy közös önértékelés, a beruházás tapasztalatainak közös elemzése. Ismerve a körülményeket, a két fél közötti kibékíthetetlennek látszó ellentéteket, nem számítunk közös értékelésre. 

    Így működött és működik a Nemzeti Együttműködés Rendszere, amelyben az egyik legfontosabb elv a hatalom megtartása, s az érte folytatott harcban az emberek, a kisebb nagyobb közösségek érdekei másodlagosak. Mert „…a Magyar Kormány támogatásával soha nem látott mértékű megújulás valósulhatott meg az iskola életében.” Közben a két politikus csak az oktatás fejlődést meghatározó emberi oldaláról, jövőjéről, a csepeli pedagógusok gondjairól nem beszélt.

    Várjuk az átadási ünnepséget, s reméljük az újjáépült intézmény előbb utóbb komoly szakmai hírnevet is szerez magának és a csepelieknek egyaránt.

Lásd még: https://csepeliek.blog.hu/2023/08/09/imadkozni_kell_a_tisztesseges_pontos_valaszert_a_jedlik_imatermeben 

2) Kiköltöztek a lakók: valódi munkásszálló lesz a Zászlós Szállóból

    A májusi képviselő-testületi ülésen történteket, a testület elutasító döntését emlegetve, a polgármester visszatért saját magához: csak ő ült le tárgyalni a tulajdonossal, ő jött rá az együttműködés szükségességére, bezzeg Karácsony Gergely vagy a magukat szociális érzékenységűnek valló ellenzékiek….. 

    Csak megjegyezzük, hogy a májusi testületi ülésen Borbély Lénárdnak is komoly kétségei voltak a tulajdonos megsegítésével, de a kampány mindent felülírt. Egyébként a július 31-i rendkívüli zárt képviselő-testületi ülés meghívójában nem szerepelt szállóval kapcsolatos javaslat. A határozatok között sem szerepelt, hogy a testület foglakozott volna a témával, s jóváhagyta a polgármester javaslatát. Miért nem? A lényeg azonban: „A megoldást Borbély Lénárd polgármester hozta,…” Fantasztikus. Mi lenne velünk vagy a csepeli hajléktalanokkal Borbély nélkül? El sem tudjuk képzelni. Azt viszont reméljük, a szállón élők közül sokan érzik úgy, hogy „elfogadható módon” rendeződött egy időre sorsuk. 

3) Bíróság: ki kell fizetni a strandon bebukott vállalkozó munkáját és hasznát

Blogunk több alkalommal is foglalkozott a témával. (VIII. 1., VIII. 6., VIII.13., VIII.15.) 

Most augusztus 6-i cikkünkből idézünk:

„…az önkormányzatnak 195 millió forintot kell kifizetnie a Csepeli Városgazda Zrt. (alperes) és a felperes között megszületett egyezségi ajánlat rendezése érdekében. A cég a Csepeli Strand felújítását végezte, azonban a polgármester kezdeményezésére a Városgazda 2019 tavaszán, a kivitelező, az ellenzék és sokak véleménye alapján jogtalan körülmények között, felmondta a szerződést.”  

https://csepeliek.blog.hu/2023/08/06/egy_het_csepeli_hordalekabol_valamit_hoz_a_viz_arad_a_botrany_apad_az_onkritika_kohog_a_bolha_kiteki#more18186745

    Borbély azonban ismételten magyarázkodik. Azt állítja, hogy akkori, 2019 tavaszi döntésével „A csepeliek és a fürdőzők …nem vesztettek sokat a vállalkozói bukás miatt, még olcsóbban is strandolhattak.” Döntése viszont jogilag védhetetlen volt, ráadásul 195 milliójába került a csepelieknek. Drága döntés volt. 

Lásd még: https://csepeliek.blog.hu/2023/07/28/botrany_vagy_verseny_lesz_a_ket_csepeli_kolonics_kozpont_kozott_melyvizben_a_csepeli_strand_uj_vezet#more18180371 

4) Csillagtelep: elkezdődött kilenc társasház energetikai megújítása

    Jó hír a tavaly abbamaradt csillagtelepi városrehabilitációs beruházásról. Mint ismeretes, Borbély Lénárd és Németh Szilárd 2017 novemberében jelentette be, hogy 1,7 

milliárdos pályázati összeghez jutott a kerület, amelyet Csillagtelep fejlesztésére kívánják fordítani.  https://magyarepitok.hu/mi-epul/2017/11/teljesen-megujul-a-csepeli-csillagtelep Most folytatódhat a beruházás, s az írás az azóta történteket veszi számba, egyoldalúan a polgármesteri vélemények figyelembe vételével. Természetesen most is Németh, illetve a hozzá kötődő emberek álltak a beruházás bukása mögött. De a polgármesteri előrelátás ismét meghozta gyümölcsét: az állami támogatás megmaradt 682 milliója, az akkor jóváhagyott önkész 501 milliója és Borbély által most biztosított 164 millió elegendő lesz a faladat előfinanszírozására. Hogy elegendő lesz-e a tervezett, s azóta csökkentett fejlesztési célok megvalósítására, a vállalkozók által elvégzésre kerülő munkák kifizetésére, az csak később derülhet ki. Viszont ismét olvashattuk: Németh volt a bűnös, illetve a gazdasági társaság neki dolgozó vezetői. Arra viszont most sincs magyarázat, hogyha rendelkezésre álltak a százmilliók, miért állt le a fejlesztés, miért kellett ennyit várni a program folytatására. A következő kérdések viszont nem megkerülhetők: miért tart 6-7 évig egy durván 2-3 milliárdos beruházás sikeres megvalósítása Csepelen, s miért nem tájékoztatták/tájékoztatják tisztességesen a helyzetről az ottlakó csepelieket? 

V.-a.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2518195723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóhegy049 2023.09.01. 22:55:15

Olvasom, hogy a patás köpését kiplakátolták? Komoly wazze. :-)
süti beállítások módosítása