CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kire nincs szükség Csepelen?

2023. június 14. 00:05 - csú

nemeth_szilard_kabatjabol_kopenyebol_borbely_narancs_kerettel.pngA kérdés az: elhiszik-e és kik hiszik el Németh Szilárd egykori legjobb tanítványának, hogy Borbély Lénárd Csepel érdekében, az egyik pillanatról a másikra virtigli civil lett? Szerintünk még ő maga sem, mert érzi, hogy csak egy lecserélhető figura Orbán sakktábláján a rezsibiztossal együtt.

Még most is tart a hullámverés Csepelen, ahol magasra csapnak az indulatok egyújra és újra terítékre kerülő terjedelmes írás körül. Emlékezetes interjút készített Borbély Lénárd csepeli polgármesterrel az index.hu. Az írás „Fantompolgármesterre nincs szükség” címet kapott részében olvasható:

Egy alkuk által fogva tartott fantompolgármesterre egyébként sincs szüksége Csepelnek, én csakis a kerület érdekeit képviselem, hiszen nekem kizárólag Csepel az első.”

Szerintünk eddigi politikai pályafutása alatt BorbélyLénárd mint minden politikus, számtalan kompromisszumot kötött, hiszen először frakcióvezetőként, majd 2014-től polgármesterként sokszor kényszerült az alkura, ami

„…a magyar nyelvben megegyezik a kötélhúzás, az egyezségkötés, illetve valamilyen kompromis  szumos megállapodás létrehozása fogalmával.” Az idén is volt már többször ilyen helyzetben, pl. amikor a költségvetés elfogadásakor engedett a fideszes frakció pénzügyi zsarolásának és szerintünk elvtelen alkut kötött. Vagy amikor politikai ellenfeleivel kényszerült tárgyalni – akikkel egyébként „kizárt”, hogy összefogjon –, akkor saját értékrendjén lépett túl, s kötött alkut, kompromisszumot egy-egy döntéséhez szükséges többségi támogatás elnyerése érdekében, egyébként sokszor sikertelenül.

A politika a kompromisszumok művészete –, amit nincs értelme tagadni. Különösen egy polgármesternek, aki még számtalan alkura lesz kényszerítve, ha 2024-ben ismét polgármester akar lenni. Ezek az általa említett tárgyalások, „egyeztetések” egyébként, az ellenzék szerint, inkább tájékoztatások voltak, annak sem mindig teljeskörűek. Ezeket – utólag ‑ csak a polgármester minősített egyeztetésnek.

Az pedig, hogy Borbély úr csak a kerület érdekeit képviseli, meg, hogy neki kizárólag Csepel az első, nem más mint lózung.

Lózung, mert sok esetben nem képviselte a kerület érdekeit, szó nélkül tudomásul vette a kormányzat kerületet is sújtó döntéseit. Arról meg rendre elfelejtkezett, hogy a kerület érdekeinek képviselete az itt élők szolgálatát is jelenti. Akkor, amikor 2010 óta Németh Szilárd polgármester alpolgármestereként, majd kilenc éve polgármesterként százmilliókkal csökkentette a kerület egészségügyi és szociális intézményrendszere önkormányzati támogatását vagy 2021-ig maga is hozzájárult a Munkásotthon anyagi ellehetetlenüléséhez, nem az embereket, hanem a jobboldali fideszes politikát, a hatalmat szolgálta. 

A „pénzügyi lehetőségeinken is túlmutató” fejlesztésekre való borbélyi hivatkozáshoz két konkrét megjegyzésünk van. Először is, mint fideszes vezetésű kerület, Csepel hatalmas anyagi és egyéb támogatást kapott a kormánytól, nemegyszer ellenzéki vezetésű kerületek kárára. Másodszor, szerintünk, egyáltalán nem biztos, hogy jó célra fordították a kapott milliárdokat. Sőt!

Több, értékelhető bevételt nem hozó fejlesztés hosszabb távon komoly működtetési, fenntartási gondokat okozhat, s a szabadidős lehetőségek bővítésén túl, nem csökkentik a csepeli családok megélhetési gondjait. Csepel közlekedési rendszere, környezeti szennyezettsége sem sokat változott. Nem jutottunk előbbre a volt Csepel Művek, a többi gyártelep és a kerület egységének megvalósításában, a kerület közös fejlesztési lehetőségeinek kihasználásában sem. A kerület lakossága elöregszik, száma rohamosan csökken. Továbbra sem tartozunk a vonzó budapesti kerületek közé. Borbély Lénárd valójában soha nem rendelkezett és most sem rendelkezik stratégiailag elfogadható, reális jövőképet ígérő, előremutató városfejlesztési programmal, ráadásul a Németh Szilárddal folytatott többéves hatalmi harca csökkentette a kerület érdekérvényesítési lehetőségeit. 

A csepeli gerincút folytatása ügyében, annyi más esethez hasonlóan visszafelé mutogat, a fővárosra keni a felelősséget (nála a Főváros a Brüsszel), ahelyett, hogy elismerné saját és Németh Szilárd, 13 éve tartó felelősségét az út második és harmadik szakasza megépítésének elmaradásában. 

Az, hogy most hangoztat olyan baloldali értékeket, amelyeket éveken át figyelembe sem vett, s a baloldali ellenzéki javaslatokat simán lesöpörte az asztalról, még nem teszi hiteles politikussá. „Nekem a Fidesszel és Orbán Viktor kormányával soha nem volt vitám.” – mondja a riportban. Tehát a jövőben is a hatalmat kívánja szolgálni, csak most egy civil szervezet mögé bújva. A kérdés az: elhiszik-e neki, és ki hiszi el, hogy Borbély Lénárd Csepel érdekében, egyik pillanatról a másikra virtigli civil lett? Szerintünk még ő maga sem, mert érzi, hogy csak egy figura Orbán sakktábláján Németh Szilárddal együtt. Ma még nem tudható, hogy kettőjük közül ki lesz lecserélve…

E.-S.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4218145310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpád Fodróczi 2023.06.16. 19:26:39

Napokkal ezelőtt olvastam az ldexnek adott interjuját Borbély Lénárdnak tele van csúsztatásokkal azt hiszem megírtam melyik részen láttam
a problémákat.
süti beállítások módosítása