CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli történelmet hamisít a Csepeli Hírmondó – Homályos kép az utolsó Kt-ülésről

2024. április 25. 00:05 - csú

rakoczis_keret_felujitas.pngCsepel jelenlegi vezetőinél az időszámítás csak 14 éve, az ő hatalomra kerülésük után kezdődött. Ez az oka a Rákóczi kerti félrevezetésnek is, amely szerint ötéves a létesítmény.  A 20 évvel ezelőtti önkormányzati újság leleplezi a hazugságot.

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) április 24-én megjelent idei 10. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

    A lap legújabb száma egy héttel követi az előzőt, Borbély Lénárd döntése alapján. A rövid átfutási, szerkesztési időszak miatt csak a polgármesteri rendezvények fértek a bele, bár bőven benefért volna a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Ház vezetőjének, Babics Saroltának március 19-i dicstelen elbocsájtásának okairól, körülményeiről egy pár mondatos tájékoztatás. 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Ülésezett a képviselő-testület

    A június 9-i önkormányzati választások előtti utolsó ülését tartotta a hó 18. napján a képviselő-testület. A meghívóban előtte egy nappal még 23 napirend szerepelt, a polgármester a helyszínen öt sürgősségi előterjesztést tett, így végül 28 napirend ügyében döntött a testület. A lapba viszont csak a fele kapott helyett, igaz, ezek többségére is csak egy-egy mondat jutott. Így például csak megemlíti a szerző, hogy a gazdasági tásaságok beszámolóit, üzleti terveit elfogadta a testület, pedig érdemes lett volna kitérni néhány tényre:

> a Városgazda Zrt. tavalyi üzleti tevékenysége és adózás előtti eredményessége jelentősen csökkent.

> A Csepeli Ingatlanhasznosító Nonprofit Kft., a Csepeli Strand miatt veszteséges lett,

> Módosította a testület, az ellenzék kezdeményezésére, a Csepeli Hírmondó május-júniusi terjesztésével kapcsolatos korábbi döntést: ebben a két hónapban a Városgazda Zrt. csak havi egyszer hordhatja ki a lapot, a többit, ha hetente jelenik meg a lap, a kiadónak kell megoldania stb.

A téma kapcsán külön vita alakult ki a lap kampányidőszakban való heti megjelentetéséről, amit Dukán András képviselő nem javasolt.  A javaslatot a közbeszerzési törvényre hivatkozva a polgármester és a jegyző is elutasította, nem is szavaztak róla. A tisztánlátás érdekében kérdezzük: a lapot a Mediaworks Hungary Zrt. állítja elő. Ki a felelős azért, hogy a céggel 2024-re kötött szerződés és a szerződést megalapozó közbeszerzési pályázat, a törvényi előírásokkal ellentétben, jelenleg sem szerepel az önkormányzat honlapján?   

    Kisebb vitát váltott ki még a szurkolói aréna felújításának vagy újjáépítésének a kérdése, Borbély újjáépítés helyett csak felújításról volt hajlandó beszélni, pedig teljesen lebontották a szerkezetét. 

2) Ötéves a Rákóczi Kert – A Családok Parkja

    A címmel ellentétben nem ötéves a Rákóczi Kert, amely már a rendszerváltás előtt is működött. És működött jócskán 2010 előtt is. A Csepeli Hírmondó hazugságát cáfolja a 22 évvel ezelőtti, 2002-es önkormányzati lap, a Csepel újság:rakoczi_kert_2002-bol.jpg

A 90-es évek második felében kerítették be, civilek közreműködésével. Még 2010 előtt sportpályával és zenepavilonnal bővítették, s később a kőépületben lettek elhelyezve a helyi civilszervezetek. Ezt követően a Civilek Házaként, civil kezelésben működött. A park felújítása fejeződött be öt évvel ezelőtt, de a civil ház funkcióját már nem sokkal 2010 után megszűntette a fideszes vezetés. Csepel jelenlegi vezetésének ezek szerint az időszámítás csak hatalomra kerülésük után kezdődik. Igaz, a kert mára elsősorban családi parkként működik, jól. Ezzel a funkcióval viszont a többszáz helyi civil szervezet vesztette el alapvető bázisát. Mindez egyébként jó mutatja a vezetés civil szervezetek felé való hozzáállását. Kivéve, ha a polgármester saját, újonnan létrehozott polgármesteri indulását támogató civil egyesületéről van szó, akkor a helyi Szervezeti és Működési Szabályzat előírásai sem számítanak. A Közösen Csepelért Polgári Egyesület azonnal kapott irodát, sőt együttműködést köthetett a Csepel Városkép Kft-vel, amelynek keretében minden támogatást megkaphat.  

3) Európai parlamenti és helyi önkormányzati választás 2024

    Az április 20-ával kezdődött választások első lépcsőjéről adott képet a lap, két oldalon: ezek szerint azon a napon 7 párt-, illetve civil szervezet indított polgármesterjelöltet, s a 12 körzetben 75-en indultak az önkormányzati képviselői cím elnyeréséért. A Bolgár, a Roma és a Román nemzetiségi jelöltek versenyébe pedig 14 fő jelentkezett.  

    Mivel a Csepeli Hírmondó nem jelentkezett be a választási küzdelemről tájékoztató helyi lapok sorába, ezért a továbbiakban nem igen számíthatunk a kerületi választási eseményekről semmilyen, a közigazgatási témákon túli tájékoztatásra. Borbély úr ezt egyébként a legutóbbi képviselő-testületi ülésen be is jelentette. A polgármesterjelöltként induló polgármester „önkormányzati” rendezvényeiről viszont bőven tájékozódhatunk majd. Ezeket olvasva, majd ne felejtsük el, hogy a rendezvény korántsem a polgármester jelöltet népszerűsíti, hanem csak a polgármester munkáját, tevékenységét, ahogy ez már a jelenlegi számban is megjelent. Borbély úrnál ezt jelenti a csepeli lakosok korrekt tájékoztatása. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr218389321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása