CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Botrány vagy verseny lesz a két csepeli Kolonics központ között? - Mélyvízben a Csepeli Strand új vezetője - Németh Szilárd árnyéka - Ami a Hírmondóból kimaradt

2023. július 28. 00:05 - csú

onkormanyzati_kolonics_gyorgy_kozpont_teniszpalya.jpgA most átadott önkormányzati Kolonics központ fenntartási költségei várhatóan tovább növelik az önkormányzat veszteségeit. Különösen akkor, ha a központ a Hollandi úttól nem messze, a Gubacsi híd alatti csepeli területen működő, a már régóta Kolonics György nevét viselő  Vizisport Központ, illetve a pesterzsébeti Európe Tenisz Center nyújtotta hasonló szolgáltatásai színvonalával és áraival sem tudja felvenni a versenyt. Pesterzsébeten például a fedettpályás működés is biztosított, s a teniszpálya bérleti díja 25 százalékkal kevesebb, mint a Hollandi úti központban alkalmazott bérleti díj.

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) július 26-án megjelent 15. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

     Az idei 15. szám lényege néhány címszóban összefoglalható: kitűntetések, Csepel Napja, park- és parkolófejlesztések, sport, kultúra és szabadidő, önkormányzati intézményi programok. Mindez a Csepelen minden rendben jegyében. Változatlanul nem írnak, a Borbély-Németh politikai adok-kapok eseményeiről, viszont minden fejlesztési tájékoztatási téma, kimondva-kimondatlanul Borbély polgármesteri kampányát segíti. 

     A csepeliek gondjairól, az aktuális gazdasági és közéleti ügyekről, a megírt témák kapcsán érzékelhető ellenzéki véleményekről egy sort sem olvashatunk. 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Díszkút, díszpolgári kitűntetések, koncert Csepel Napján

    A cikk legjobb része a Csepel Díszpolgári címet nyertekkel, Bese Benővel, Buzek Lászlóval és Debre Istvánnéval készült zöld keretes interjú. Blogunk ezúton gratulál a kitüntetetteknek. A cikk többi részére, illetve az ünnepségre július 23-i, heti összefoglalóban már reagáltunk. https://csepeliek.blog.hu/2023/07/23/egy_het_csepeli_hordalekabol_kipofozzak_a_titkokat_elharitok_a_hivatalban_hazug_unnep_gidakkal_csiki#more18175787 

    Mivel a CSH cikk elején változatlanul szerepel az általunk akkor kifogásolt mondat, miszerint „1712 július 18-án, 311 éve írták alá azt az úrbéri szerződést, amelynek köszönhetően a török hódoltság után újra benépesült Csepel és újraindult az élet az egykori nagyközségben.”, idézzük korábbi véleményünket:

„…Németh Szilárd 2010-es hatalomra kerülése után megkezdődött a csepeli múlt egyes elemei…eltörlésének, átértelmezésének kísérlete…. Németh… 2012. július 6-án napirend előtt szót kért a parlamentben, s „Csepel újjáépítésének 300. évfordulója apropóján” beszédet mondott, amelyben saját maga cáfolta beszédének apropóját, amit ráadásul Halász János államtitkár helyre is tett: az újjáépítés kísérletének nevezte 1712. július 18-át. 

Blogunk 2012. július 9-én, Hazugságok Németh Szilárdtól a parlamenti beszédében címmel, kerületi történészre hivatkozva szintén cáfolta Németh Szilárdot. 

https://csepeliek.blog.hu/2012/07/09/cim-nelkul_12170#more4636447 
„…Dr. Bolla Dezső, Csepel története c. könyvében tényekkel bizonyítja: „Csepel …1715-ben még nem fordult elő az összeírásokban,…a község újratelepítésére az 1720-as regnikoláris /országos/ összeírás szerint 1717-ben került sor”. ….meg kellene mondani a csepelieknek az igazságot arról is, hogy miért költünk ilyen nehéz pénzügyi helyzetben tízmilliókat az ünnepséggel kapcsolatos programokra, zászlótartókra, országzászlóra.  Ki kellene mondania: Tisztelt Csepeliek, hazudtam, elnézést kérek!”

     Nem számított azonban semmi érv, a fideszes vezetés azóta Csepel Napjaként ünnepli 1712. július 18-át. Ezt folytatta/folytatja, 2014-es polgármesteri győzelme óta, Borbély Lénárd is. Csepel tehát Borbély vezetésével sem „jó úton halad”. A jövőt nem lehet hazugságokra építeni.”

2) Önkormányzati közlemény 

    Az aláírás nélküli közleményre fentiekben idézett írásunkban reagáltunk, ezért csak az utolsó mondatokat idézzük: 

„…Megáll az ész. Mintha hivatali, nem önkormányzati ember írta volna a közleményt. Lehet, hogy a jegyző? Vagy egyeztettek az önkormányzat tisztségviselőkkel, de ők sem akarták a nevüket adni hozzá? Uraim, mit várnak ezután a csepeliektől? Vagy komolyan úgy gondolják, hogy a közösségi média csak arra való, hogy azon üzengessenek a csepelieknek? Nem kéne visszavonni/visszavonatni a közleményt, elnézést kérni, s bejelenteni, hogy a közösségi médiában megjelent, sokakat érintő, intézkedést igénylő tényszerű ügyeket megvizsgálják, s ha kell, természetesen eljárnak a megoldások érdekében? Talán nem ezért van az önkormányzat?”

3) „Családias hangulatú strandot szeretnénk”

    Kölyöknapok a strandon

    Gratulálunk a „nemrégiben kinevezett fürdővezető”- nek, azzal együtt, hogy lehet, csak mi nem tudjuk, ki és mikor nevezte ki. Nem lesz könnyű dolga. Munkájához sok sikert kívánunk. A strand azonban évek óta veszteséges, s valószínűleg, mivel a strandok általában veszteséggel működtethetők, csak a veszteség csökkentése lehet legközelebbi célja. Szerintünk Borbély Lénárd strandot is érintő kampányrendezvényei, a különböző, úszással kapcsolatos sportágak részére adott kedvezményes edzési lehetőségek biztosítása nem fogja növelni a bevételeket, míg a strand népszerűsítése csak további fejlesztésekkel, a szolgáltatások színvonalának javításával és bővítésével oldhatók meg. Ehhez pedig pénz, pénz kell. 

    Arról nem is beszélve, hogy a strand 2013-ban megszerzett üzemeltetési joga 2025. december 31-én lejár, a jog a Fővárosi Önkormányzathoz kerül vissza. Borbély abban bízik, hogy az évi 100 milliós önkormányzati támogatás csökkenthető, miközben várhatóan emelkedni fognak a víz-és csatornadíjak.  A működtetéssel megbízott, idén létrehozott önkormányzati cég veszteséges működése is komoly gondokat okozhat a polgármesternek – éppen az önkormányzati választás évében. 

    A csepeli strand átvétele óta, a kerületi fejlesztések ellenére, minimum 5-600 milliós veszteséget okozott az önkormányzati költségvetésnek. A korábban megígért fejlesztésekből, a fedett uszodából, az új tanuszoda megépítésből meg semmi sem lett. 

4) Kolonics György Szabadidőközpont sportpályabérlés

    Július 1-én nagy felhajtás közepette adta át a polgármester a Hollandi úti újjáépített intézményt, most pedig már hirdetik a tábor sportpályáinak bérlési lehetőségeit, illetve a létrehozott szolgáltatásokat. Egyetértve a szolgáltatások meghirdetésével, megjegyezzük, hogy a központ fenntartási költségei várhatóan tovább növelik az önkormányzat veszteségeit. Különösen akkor, ha a központ a Hollandi úttól nem messze, a Gubacsi híd alatti csepeli területen működő Kolonics György Vizisport Központ, illetve a pesterzsébeti Európe Tenisz Center nyújtotta hasonló szolgáltatásai színvonalával és áraival sem tudja felvenni a versenyt. Pesterzsébeten például a fedettpályás működés is biztosított, s a teniszpálya bérleti díja 25 százalékkal kevesebb, mint a Hollandi úti központban alkalmazott bérleti díj. 

http://europetenniscenter.hu/palya-arak/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5518180371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása