CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kipofozzák a titkokat * Hazug ünnep gidákkal, csikidammal * Egy hét csepeli hordalékából:

2023. július 23. 00:05 - csú

csepel_napja_csikdam_ez_a_jobb_-2023-07-18.pngA kerületvezető szerint Csepel most jó úton jár. A Szent Imre téren, a Csepel napi R-Go bulin láthattuk: fáklyavivők mutatják, merre kell menni tovább...

Hétfőn folytatódott a Németh-Borbély adok-kapok, pontosabban fogalmazva a Németh és Borbély mamelukjai közötti áldatlan harc. A polgármester ugyanis igyekszik kimaradni, bár a konkrét tényeket, kérdéseket válaszok nélkül hagyni, hallgatni eléggé veszélyes, tovább ronthatja saját kampányának amúgy is kérdéses hitelességét.   

     A képviselő, csapatával körbejárta a harcteret, a nemrégiben átadott Kolonics György Szabadidőközpontot, s az erről készített, saját fb oldalán közölt 1,5 perces kisfilmben felvetette, vajon miért maradt el a szabadidőközpont aznap reggelre tervezett polgármesteri bemutatása. Rámutatva az építkezés hiányosságaira, megjegyezte az egész beruházás korrupciógyanús, képviselő-testületi vizsgálóbizottság szükséges az ügyben. Bercsik Károly a testület fideszes frakcióvezetője az elmaradt polgármesteri bemutatás meghívójáról vitatkozott egy hivatali dolgozóval, végül ismét felhozta: még mindig nem kapott választ a területen megépült étterem céljaival, költségeivel kapcsolatos kérdéseire. Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek – Borbélyt védve –, szálltak vitába az urakkal, tovább bonyolítva ezzel az

amúgy is támadható beruházás körül kibontakozott műbalhét. Ugyanis amig nincs konkrét, tényekkel alátámasztott állítás, majd konkrét vizsgálat az ügyben, addig sárdobálás az egész, amelyben minden részvevő Borbély, Németh és többiek, csak lejáratják magukat. Ami persze leginkább az ő bajuk. Ezért csak kérdezünk: vajon miért nem hozza nyilvánosságra Borbély Lénárd polgármester, hogy mennyibe került eddig az egész beruházás, s milyen keretből került /kerül kifizetésbe a kivitelező. 

********** 

     Borbély és csapata sem megy a szomszédba a demagógiáért – derült ki az Életre fel! A trendek magazinja c. kampányfilmsorozat csütörtöki újabb gyöngyszeméből. A polgármester fb oldalán megjelent újabb polgármesteri monológban Borbély felsorolta a július 18-i Csepel Napján történteket. A kisfilm végén szólalhatott meg csak a narrátor, aki elmondta, hogy a nap eseményeit záró esti R-GO koncerten mindenki jól érezte magát és „hatalmas buli kerekedett a jól ismert örökzöld slágerekre, mert Borbély Lénárd Csepeli polgármester most is bebizonyította, hogy gondol és számít a csepeliekre.” Teljesen meghatódtunk. Egy gondolat azonban megzavarta kezdődő bulinkat. Ha Borbély csak ezzel tudja bizonyítani, hogy gondol és számít ránk, akkor nagy bajban lehet.  Ha csepeliekért végzett következetes, korrekt és tisztességes, együttműködési képességet felmutató munkára, Csepel és az itt élő emberek valódi fejlődésének eredményeire hivatkozhatott volna, akkor mi is gondolnánk és számítanánk rá a jövő évi polgármesterválasztásnál. De már késő. Nem élt a lehetőséggel. 

**********

     Nagy csinnadrattával ünnepelte a Csepeli Önkormányzat július 18-át, Csepel újratelepítésének 311. évfordulóját. Az ünnepségről nem csak kisfilm készült, a csepel.hu is leadta az eseményekről készült hírt. https://csepel.hu/#/news/csepel-napjan-diszpolgari-cimeket-adtak-at  

A tudósítás elején olvasható: „1712 július 18-án, 311 éve írták alá azt az úrbéri szerződést, amelynek köszönhetően a török hódoltság után újra benépesült Csepel és újraindult az élet az egykori nagyközségben.”

     A téma kapcsán van néhány megjegyzésünk. Németh Szilárd 2010-es hatalomra kerülése után megkezdődött a csepeli múlt egyes elemeinek eltörlésének, átértelmezésének kísérlete. Új kerületi újságot hoztak létre, módosították a kerületi címert, zászlót, új csepeli jelmondatot találtak ki és megindult a csepeli történelem sajátos értelmezésének folyamata, elkészültek az újra írt történelemet szimbolizáló emlékművek szobrok stb. építése. Németh Szilárd 2012. július 6-án napirend előtt szót kért a parlamentben, s „Csepel újjáépítésének 300. évfordulója apropóján” beszédet mondott, amelyben saját maga cáfolta beszédének apropóját, amit ráadásul Halász János államtitkár helyre is tett: az újjáépítés kísérletének nevezte 1712. július 18-át. 

     Blogunk 2012. július 9-én, Hazugságok Németh Szilárdtól a parlamenti beszédében címmel, kerületi történészre hivatkozva szintén cáfolta Németh Szilárdot. 

https://csepeliek.blog.hu/2012/07/09/cim-nelkul_12170#more4636447 Idézünk az akkori cikkből:
„Dr. Bolla Dezső, Csepel története c. könyvében tényekkel bizonyítja: „Csepel …1715-ben még nem fordult elő az összeírásokban,…a község újratelepítésére az 1720-as regnikoláris /országos/ összeírás szerint 1717-ben került sor”. De ha a polgármester parlamenti beszédében, tulajdonképpen egyetértve Bolla Dezsővel, „igazat mond” /bár nem tudom, mit szólnak hozzá átvert társai/, akkor most már „itthon”, Csepelen is kimondhatná az igazságot: idén nem Csepel újjáépítésének 300. évfordulóját ünnepeljük. Akkor azonban meg kellene mondani a csepelieknek az igazságot arról is, hogy miért költünk ilyen nehéz pénzügyi helyzetben tízmilliókat az ünnepséggel kapcsolatos programokra, zászlótartókra, országzászlóra.  Ki kellene mondania: Tisztelt Csepeliek, hazudtam, elnézést kérek!”

     Nem számított azonban semmi érv, a fideszes vezetés azóta Csepel Napjaként ünnepli 1712. július 18-át. Ezt folytatta/folytatja, 2014-es polgármesteri győzelme óta, Borbély Lénárd is. Csepel tehát Borbély vezetésével sem „jó úton halad”. A jövőt nem lehet hazugságokra építeni. 

**********

     A sokadik formában adta el, nem kis pénzért természetesen, Borbély eddigi legnagyobb sikerét, a Kolonics György Szabadidőközpont beruházást, illetve az ügyért végzett saját hősi munkáját. Pénteken egy több mint 5 perces, saját fb oldalán látható, önkormányzat által fizetett kisfilmben adta elő azt a 13 éve végzett hatalmas erőfeszítést, aminek eredménye, hogy a kerület annyira jó helyzetben van, hogy már meg tudott csinálni egy ekkora beruházást. Fantasztikus. Bár a királyi többes használata most is jellemezte az általános, semmitmondó szöveget, a pénzügyi kereteket firtató kérdésre természetesen most sem hangzott el a válasz. Így még mindig nem tudjuk mennyibe került a csepelieknek a teljes, szerintünk még nem egészen kész beruházás. Megtudjuk valamikor? A körülötte kibontakozó botrányban talán még a konkrét összeg is elhangozhat.  

     Egyébként Borbély az önkormányzati rendezvényen – a saját maga által gründolt Közösen Csepelért Polgári Egyesület neve alatt – Duna-parti nyitó party-t tartott, amelyre külön, frissítőt és fagyit ígérve, meghívta a csepelieket. A kisfilm riportere, talán nem véletlenül, azzal is kezdte, hogy micsoda fantasztikus ötlet a rendezvény címe. Kérdésünk: mennyi helyfoglalási díjat fizetett az egyesület az önkormányzatnak azért, hogy a szabadidőközpont átadási ünnepségén kampányolhatott saját programja, illetve Borbély Lénárd mellett?

********** 

     Csütörtökön jelent meg a Csepeli Hírmondó fb oldalán, mindenfajta aláírás nélkül, az önkormányzat közleménye. A nyilvánvalóan nem csak a CSH olvasóinak szánt közleményben fokozottan felhívják a figyelmet arra, hogy a közösségi médiában, illetve „az e felületeken történő kommunikáció”, a különböző

„…bejelentések, megkeresések, tájékoztatáskérések nem számítanak hivatalos megkereséseknek, az azokra történő válaszadás kizárólag tájékoztató jellegű, joghatást nem vált ki, eljárás, kivizsgálás, intézkedés az ilyen formában megküldött megkeresésekre irányulóan hivatalosan nem kezdeményezhető az Önkormányzat részéről.” 

Ezért arra kérnek mindenkit, hogy „..a kerületünket érintő ügyekben az önkormányzati honlapon (csepel.hu) a >> Lakossági információk fül >> alatti elérhetőségeken keresztül szíveskedjenek felvenni a kapcsolatot.”

     Jogilag, a média világában és Nemzeti Együttműködés Rendszerében jelenleg uralkodó szabályozatlanság miatt, valószínűleg jogszerű a közlemény. Van azonban másik olvasata is a közleménynek. Milliókat költenek a CSH-ra, az önkormányzat vezetői minden médiafeleletet kihasználva kommunikálnak a lakossággal, nemegyszer egyoldalúan próbálnak mindenkit meggyőzni saját igazukról, kampányolnak önmaguk mellett. Borbély úr saját közösségi oldalán, a különböző médiákban közpénzből készített kisfilmekkel, riportokkal kampányol. Most meg névtelenül leírják, hogy a közösségi oldalakon megjelenő kerületi ügyekkel, panaszokkal, fényképekkel dokumentált bejelentésekkel nem foglalkoznak. Küldjék el máshova. 

     Megáll az ész. Mintha hivatali, nem önkormányzati ember írta volna a közleményt. Lehet, hogy a jegyző? Vagy egyeztettek az önkormányzat tisztségviselőkkel, de ők sem akarták a nevüket adni hozzá? Uraim, mit várnak ezután a csepeliektől? Vagy komolyan úgy gondolják, hogy a közösségi média csak arra való, hogy azon üzengessenek a csepelieknek? Nem kéne visszavonni/visszavonatni a közleményt, elnézést kérni, s bejelenteni, hogy a közösségi médiában megjelent, sokakat érintő, intézkedést igénylő tényszerű ügyeket megvizsgálják, s ha kell, természetesen eljárnak a megoldások érdekében? Talán nem ezért van az önkormányzat?

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából 

1) Bezárnak 10 vasútvonalat, Mészáros Lőrinc újabb bankot vesz. https://atlatszo.hu/mutyimondo/2023/07/21/bezarnak-10-vasutvonalat-meszaros-lorinc-ujabb-bankot-vesz/ 

2) Elemző: Orientációs válságban Orbán rendszere. https://www.szabadeuropa.hu/a/elemzo-orientacios-valsagban-orban-rendszere/32513451.html 

3) Az alfa generáció jövőjével játszanak. https://nepszava.hu/3202395_az-alfa-generacio-jovojevel-jatszanak 

4) Lattmann Tamás: kíváncsi lennék, Orbán Viktor tudja-e, hogy át van verve. 

https://hirklikk.hu/kozelet/lattmann-tamas-kivancsi-lennek-orban-viktor-tudja-e-hogy-at-van-verve/418804?fbclid=IwAR2KdC9z5cvHvbULc44_wrPGqmWckvuqBvRri_pFqcQLVa5JZfEi8q9fBEc 

5) A fólia csak átmenet volt, a valódi tiltás most kezdődik el. https://magyarnarancs.hu/publicisztika/a-folia-csak-atmenet-volt-a-valodi-tiltas-most-kezdodik-el-260452 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8818175787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása