CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét: Politikai cirkusszá tette Csepelt a Borbély-Németh páros - Folyamatos törvénysértés a borbélyi szócsőben – Pedagógusok sértő mellőzése - Kitekintő

2024. június 02. 00:03 - csú

dukan_andras_portre.jpgAz ellenzéki szövetség polgármesterjelöltjét, Dukán Andrást, és más pártok, civil szervezetek jelöltjeit teljesen kiszorították a csepeliek közpénzépből működtetett csepeli médiából

    A Hírmondó is megírta, hogy a múlt hét végén a Fővárosi Választási Bizottság elmarasztalta a Csepeli Hírmondó kiadóját a Városkép Kft.-t. Az üggyel többek között blogunk is foglalkozott:  https://csepeliek.blog.hu/2024/05/31/bosszut_allnak_a_csepeli_hirmondo_megsertodott_gazd  Cikkünkben megírtuk: az önkormányzat vezetői fellebbezni fognak. A Nemzeti Választási Bizottság a fellebbezéssel kapcsolatosan május 29-én az alábbi határozatot hozta:

„1. A Nemzeti Választási Bizottság a Fővárosi Választási Bizottság 171/2024. számú határozatát az alábbiak szerint megváltoztatja, és megállapítja, hogy a Csepeli Hírmondó 2024. XV. évfolyam 13 és 14. számaival a kiadó Csepeli Városkép Kft. megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdés c) pontja szerinti, a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét.

A Nemzeti Választási Bizottság a Csepeli Városkép Kft.-re kiszabott bírság összegét

1.334.000 Ft (egymillió-háromszázharmincnégyezer forint) összegben állapítja meg.

  1. A Nemzeti Választási Bizottság a Fővárosi Választási Bizottság 171/2024. számú határozatát egyebekben – jelen határozatban foglalt indokolással – helyben hagyja.
  2. A Nemzeti Választási Bizottság a Fővárosi Választási Bizottság 172/2024. számú határozatát megváltoztatja, és a kifogást elutasítja.”

(valasztas.hu; 354/2024. NVB határozat – a Csepeli Várokép Kft . által benyújtott fellebbezések tárgyában)

    A kiadó azonban a május 29-én megjelent 15. lapszámában csak részben teljesítette a FVB határozatát, ezért az állampolgár újabb kifogást nyújtott be, amit a FVB megtárgyalt és elfogadott. Újabb, immár harmadik határozata a 185/2024.(V.31.) FVB szám alatt jelent meg. A bizottság egyhangú döntéssel megállapította az újabb jogsértést és kötelezte a felelős kiadót a 164/2024. (V.20.) határozat rendelkező részének következő lapszámban való teljes közlésére, s egyben 1,334 millió forint birság megfizetésére kötelezte. Csakhogy el ne felejtsük: a következő lapszám június 5-én jelenik meg.  

    Tizenegy nap alatt, ugyanazon ügyben négy elmarasztalás a Csepeli Hírmondó kiadójának! Ebből három a Fővárosi Választási Bizottság részéről, egy pedig a Nemzeti Választási Bizottságtól. (354/2024. V.29.) Vajon mi az oka a folyamatos törvénysértéseknek? A kiinduló pont Borbély Lénárd, aki mindenáron, még törvénysértés árán is győzni akar. Az alpolgármester, a kiadó, a szerkesztő meg bólogató Jánosként, mindent végrehajt, a kerület jegyzője, aki egyben a választási iroda vezetője is, mindehhez, csendben asszisztál.    

    Tisztelt szerkesztőség, felelős kiadó és önkormányzati tulajdonos! Nem lenne jobb legalább ebben a vesztett ügyben, tisztességes, korrekt magatartást tanúsítani, ha már a CSH-t az utóbbi másfél évben a polgármesteri kampány kiszolgálójává tették? A határozat rendelkező részének teljeskörű közzététele mellett, illene elnézést kérni valamennyi éríntettől, illetve az olvasóktól is, a jogilag, etikailag egyaránt elfogadhatatlan és védhetetlen írások miatt.   

**********

    Végső szakaszába lépett a választási kampány Csepelen is. Borbély Lénárd a héten ismét törvényt sértett Csepeli Hírmondóval. Közben ingyenes kampányrendezvényekkel, az iskolakezdési utalványok megemelt és előrehozott átadásával, kulturális programokkal, hajókirándulásokkal (a bölcsődékben, óvodákban dolgozók, és a nyugdíjasok esti hajóztatásával) a nyugdíjas klubok látogatásával, óvodai évzáróval, látszatfejlesztések elindításával stb) kampányolt. Újabb jutalmakat osztott ki, idén immár harmadszor a kerületi rendőrség, tűzoltóság állomnyi tagjai körében. Néhány munkatársa felkereste a kerületi lakosok egy részét, s érdeklődtek: sikeres volt-e utcájukban az útfelújtás, van-e valamilyen panaszuk a fejlesztéssel kapcsolatban, egyébként támogatják-e szavazatukkal a polgármestert június 9-én. Szombatra pedig ismét családi rendezvényt szervezett a Daru-dombra, a kenyeret és cirkuszt a népnek politikája jegyében. 

    Az ellenzéki szövetség polgármesterjelöltje, Dukán András szerdán az atv.hu; voks 2024 c. műsorában és Klubrádióban is nyilatkozott, képviselőjelöltjeivel együtt járták a kerületet, utcafórumokat, találkozókat szerveztek, s fb oldalán részletekben ismertette választási programjának legfontosabb elemeit. Kedden Tompos Márton, a Momentum országgyűlési frakcióvezető-helyettesével beszélgetett a Csepeli Strandnál. Szombaton pedig végig járta a 12 egyéni önkormányzati körzetet, s az ottani önkormányzati képviselőjelöltekkel együtt beszélgetett a helyi lakosokkal, elsősorban a körzet ügyeiről. 

    A hazai média közül több is foglalkozott Borbély Lénárd polgármester ügyeivel, általában a hivatalos tények, illetve Németh Szilárd és csapata véleménye figyelembevételével, de a kölcsönös vádaskodások is helyet kaptak, a politikai kakasviadal bemutatása mellett. Így a Fideszhez, a kormányhoz, illetve Németh Szilárdhoz köthető médiában újra téma lett Borbély pártalapításának vagy például a Csepeli Hírmondó törvénysértésének ügye is. Nem maradtak ki az adok-kapokból a polgármester házépítésének kétes körülményei, a Kis-Duna-part melletti 377 milliós étterem tulajdonosa és a polgármester együttműködésének példái, Borbély és Németh összeveszésének körülményei sem. Szóval nem csak a nemzetközi helyzet fokozódik, a csepeli választási kampány is, elsősorban a kerület közéletét politikai csatatérré változtató Borbély-Németh páros politikai hatalomért vívott harcának eredményeként. 

    A héten több rendezvényt szervezetek a polgármesteri címért induló más pártok, civil szervezetek jelöltjei is, amelyekről leginkább honlapukon, közösségi oldalukon vagy nyilvános közösségi oldalakon (pl. Csepeli vagyok) tájékoztatták a csepelieket.

**********

    A pedagógusnap alkalmából tisztelettel és megbecsüléssel köszöntjük a csepeli pedagógusokat, óvodapedagógusokat, az általános iskolák vagy a középfokú intézmények tanítóit, tanárait, valamennyi dolgozóját! Tudjuk, ebben az oktatási évben is sokat tettek a csepeli gyerekek nevelése érdekében, bár erkölcsi, anyagi megbecsülésük még mindig nem elfogadható. Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a tegnapi napig nem olvashattunk semmilyen kerületi hírt jelenlegi helyzetükről, munkájukról, családi, megélhetési gondjaikról, vagy a tervezett köszöntésekről, a pedagógusok ünnepnapjának tiszteletére szervezett programról. Igaz, a polgármester pénteken találkozott, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda évzáró értekezletén az óvodapedagógusokkal, illetve az intézmény dolgozóival, de az erről szóló, a saját fb-oldalán közzétett hírben egy szó sincs a pedagógusnapról. Már erre sem telik vagy fontosabb volt néhány kampányízű mondat: „…országosan egyedülálló, példa nélküli béremelést hajtottunk végre az óvodapedagógusok körében….Bízom benne, hogy….továbbra is együttműködve, egymást támogatva tudunk majd dolgozni Csepel legkisebb lakóinak jövőjéért.” 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában 

1)  A Fidesz pártalapítványa évi 60-70 millióval támogatja a CÖF-öt. https://atlatszo.hu/kozpenz/2024/05/31/a-fidesz-partalapitvanya-evi-60-70-millio-forinttal-tamogatja-a-cof-ot/ 

2) A manipuláció veszélyeire figyelmeztet az Európai Bizottság a választások előtt. https://hu.euronews.com/2024/05/31/a-manipulacio-veszelyeire-figyelmeztet-az-europai-bizottsag-a-valasztasok-elott 

3) A Pécsi Ítélőtáblát érdekelné, miért utalt 52,5 millió forintot Bánki Erik cégének a pécsi Volvo-botrány harmadrendű vádlottja. https://telex.hu/belfold/2024/05/31/banki-erik-volvo-botrany-pecs 

4) Tóth Zoltán: nincsenek tisztességes választási kampányszabályok. https://hirklikk.hu/kozelet/toth-zoltan-nincsenek-tisztesseges-valasztasi-kampanyszabalyok/432776 

5) 1,87 milliárdos osztalékot vett ki cégéből OrbánViktor édesapja. https://nepszava.hu/3237488_orban-gyozo-dolomit-kft-cegmerleg-2023 

V.-a.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9218418887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása