CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét Csepelen: Németh Szilárd újabb műbalhéja - Semmi sem drága, ha közpénzből készül? – Cinkelt lapok a pályázatban?

2024. szeptember 15. 00:07 - csú

nemeth_szilard_a_duhos_2.pngNémeth Szilárd ezen a héten sem látta a csepeli és az országos politika összefüggéseit, amikor Orbán szavait szajkózta? Szerintünk őt folyamatos csepeli vereségei ellenére, éppen ezért tartják. Orbánnak  Németh demagógiájára volt és van szüksége. Az igazi kérdés csak az, hogy meddig? A helyi és országos   fideszes kudarcok után Csepel többszörösen leszerepelt bajkeverőjének lassan fogy az ideje és az értéke is. 

Kedden jelent meg a hír: „Polgármesteri határozat. Az Élmény sport Program Diákoknak elnevezésű programot a csepeli Önkormányzat támogatja, melynek keretében OCR akadálypályát telepít 2024 október 1 és október 31 közötti időszakban, a Csepeli STRANDFÜRDŐ területén.”

    Utánajártunk, mit jelent az OCR akadálypálya. Az ujpestmedia.hu-n találtunk némi eligazítást. Íme:

„Az egyik leggyorsabban fejlődő és legnagyobb hatású tömegsporttá nőtte ki magát az akadályfutás, nemzetközi nevén OCR – „Obstacle Course Racing”. A speciális katonai kiképzés gyakorlatai jelentik az alapjait. Ezek egyszerűsítése vált később állóképességi és ügyességi sporttá…a lényeg mindegyikben ugyanaz: a kalandot, a tömegsportot, a versenysportot és a játékosságot összegyúrják, nyakon öntik nagy adag sárral, homokkal, hóval, és úgy tálalják a kihívást vállalóknak.”

https://ujpestmedia.hu/akadalypalya-az-aktiv-parkban/ 

    Hogy a csepeli strandon mindenből mi valósul meg, az

majd kiderül. Mindenesetre valószínű, hogy többszáz fiatal, sportolni, kikapcsolódni vágyó, strandot szerető család, nyugdíjas követelte már a polgármestertől az akadálypálya létrehozását a Csepeli Strandfürdő területén, s Borbély úr csak ezt az igényt elégítette ki.

Miért éppen a strand területén? Biztos komoly helyszíni felmérés előzte meg a döntést, s ezt a területet találták a leginkább megfelelőnek. Hiszen itt van minden, ami kell egy komplett akadálypálya kialakításához, sőt a strandot igénybe vevő sportolók vagy a nyugalmat, kikapcsolódást, pihenést, fürdőzést kereső, nyugdíjasok is bevonhatók az akadályok leküzdéséhez. 

    Kár, hogy Borbély úr határozatában nem döntött arról is, hogy hány négyzetméter használható fel a strand területéből erre a célra, illetve, mennyit ad a strand működtetéséért, a fenntartásáért felelős önkormányzati társaságnak az akadálypálya megvalósítására. Igaz, ha van fölösleges pénz, akkor semmi sem drága. A veszteséges cég (Csepeli Ingatlanhasznosítási Nonprofit Kft.) működése meg pláne. 

**********

   A Kossuth Lajos u. várható felújításával összefüggően hirdetett meg versenytárgyalási felhívást a kerület polgármestere, szeptember 10-én, az Ü1 üzletház (Kossuth Lajos u. 85.) egyik bérbe vehető bérleményére.

https://csepel.hu/uploads/55cb68c3524c4638af34d21ce55faa04/Versenyt%C3%A1rgyal%C3%A1si%20felh%C3%ADv%C3%A1s(1)1726014157.pdf 

    Érdekessége a kiírásnak, hogy a versenytárgyalási ajánlatot szeptember 11-szeptember 24. között lehet benyújtani, s a beérkező ajánlatokat szeptember 27-én már fel is bontják. A meghirdetett bérlemény területe 238 m2, s minimális éves bérleti díja ~4,8 millió forint. A bérleményben végezhető tevékenység: „banki (hitelintézeti) és pénzügyi szolgáltatás. 

    Ezek szerint már jóval szeptember 10. előtt eldőlt, hogy a bérlemény felszabadul. A kérdés csak az, miért ilyen rövid határidővel történt meg a versenykiírás, miközben a felhívás szerint a jelenlegi bérlő a versenytárgyalás ideje alatt még a helyiségekben tartózkodik.

Három válasz lehetséges: az Ü1 beruházás megkezdése előtt véglegesen akarják rendezni a bérlemények helyzetét, a banki tevékenységet Csepelen folytatni szándékozó cégek hosszabb ideje türelmetlenül állnak sorban a polgármester irodája előtt, vagy, ahogy a szeptember 3-án megrendezett közmeghallgatás előtt már szóbeszéd volt az érintettek körében, minden előre le van zsírozva. Nagy esélyt adunk a harmadik válasznak.

Lásd még: https://csepeliek.blog.hu/2024/09/08/egy_het_csepelen_kozos_tervezes_ugyan_mar_a_strand_mosdatasa_talalos_kerdes_kitekinto#more18486679

**********

Megalakult, a választásokon győztes Borbély Lénárd csapatából Borbély Lénárd frakciója, alias, a Közösen Csepelért Polgári Egyesület frakciója – közölte Borbély Lénárd az fb oldalán. Gratulálunk a Borbély-frakciónak. Nem késtek el, bár hivatalosan csak az alkuló ülésen – amelynek még nem ismert a dátuma –, kell bejelenteni az alakulást, illetve a frakció vezetőjének, tagjainak névsorát, az új képviselő-testületnek. A személyi döntéseket azonban elhallgatta a polgármester. Miért? Lehet, hogy Borbély még nem döntötte el ki legyen a frakcióvezető?

    Mindössze annyi megjegyzésünk van, hogy a kép és a szöveg között némi eltérést vettünk észre. A szöveg: „Borbély Lénárd – Közösen Csepelért és további 11 ember társaságában”, miközben a képen összesen 14 ember látható. Lehet, hogy a Közösen Csepelért adja a hiányzó két főt?

    Úgy látszik, hogy a poszt készítője nem tud számolni, ráadásul a magyar nyelvtannal is lehet egy kis gondja. Egyébként a választásokon 12 képviselői helyet nyert a Borbély-csapat, így a frakció létszáma, Borbéllyal együtt, 13 fő. A kakukkfióka a képen Ábel Attila úr, aki nem lett képviselő, de belőle akár még alpolgármestert is csinálhat Borbély és frakciója. Lehet, hogy ezért szerepel a képen? Hiába a „rossz zsaru” megtestesítőjére nincs más kipróbált, alkalmas embere Borbélynak.

**********

    A csepeli egészségügyet is érintő témákról nyilatkozott szerdán Takács Péter egészségügyi államtitkár egy balatonfüredi konferencián. Mondandójának lényege, „…hogy a ciklus végéig már nem kerül sor az önkormányzati rendelők államosítására, viszont erősebb felügyeletet kapnak a megyei kórházaktól.” https://hvg.hu/itthon/20240911_A-kormany-vizsgalja-johet-e-az-ezer-forintos-idopont-foglalasi-dij-a-rendelokben 

    A hír pozitívuma, hogy haladékot kapnak az önkormányzatok, valószínűleg a 2026 választásokra való felkészülés miatt, viszont addig is komoly vegzálással kell szembenézni az egész intézményrendszernek. Ősszel egészségügyi salátatörvényre lehet számítani. A konferencián szóba került az „ezer forintos foglalási díj” bevezetése is, amit a beteg által lefoglalt vizsgálati időpont esetén kellene megfizetni, s ha sor kerül a vizsgálatra, akkor visszakapja. „Ha nem, bukta az összeget.” Takács úr szerint „ez az ötlet jobban kezelhető, mint a vizitdíj.” Később a minisztérium ezt határozottan cáfolta: a kormánynak nincs ilyen terve. Gulyás Gergely miniszter viszont a csütörtöki kormányinfón azt mondta, érdemes megvizsgálni a javaslatot.

    Egyébként a 2007-es évben bevezetett 300 forintos vizitdíjat a 2008-as népszavazás elutasított. Orbán Viktor a népszavazás után nyilatkozta:

Az egészségügyi miniszter régi kommunista reflexeket követve megnövelte az egészségbiztosítási törvény propagandaköltségeit, ez Goebbelstől Sztálinig jól ismert nemzetközi know-how” – nyilatkozta Orbán Viktor a népszavazás után. https://hvg.hu/gazdasag/20170215_revesz_vizitdij_evfordulo_egeszsegugy 

    Lehet, hogy ez volt az ún. gumicsont, amit direkt vetettek be? Például azért, hogy eltereljék a figyelmet az októbertől Budapesten is induló új háziorvosi ügyeleti rendszerről, amelyet az Országos Mentőszolgálat fog működtetni, és amivel korábban az orvosi kamara sem értett egyet. Kíváncsian várjuk a csepeli tapasztalatokról szóló riportokat a Csepeli Hírmondóban. A telex.hu pénteki híre szerint Budapesten eddig 261 praxis csatlakozott az új rendszerhez a 860-ból. https://telex.hu/belfold/2024/09/13/sajtotajekoztato-belugyminiszterium-takacs-peter-omsz-csato-gabor-uj-ugyeleti-ellatas-fovaros  A csepel.hu szerdai témával foglalkozó tájékoztatója nem adott tájékoztatást a csepeli háziorvosok eddigi csatlakozásáról.

Lásd még: https://csepeliek.blog.hu/2024/09/12/kizartak_a_csepeli_hirmondobol_a_csepeli_kozvelemenyt_fuggetlenseg_fuggoben_ha_a_kormany_beint_az_ug#more18489809 

**********

    A hirklikk.hu tette közzé csütörtökön, hogy „Németh Szilárd kiakadt, amiért Orbán nem viheti Brüsszelbe a migránsokat. https://hirklikk.hu/velemeny/nemeth-szilard-kiakadt-amiert-orban-nem-viheti-brusszelbe-a-migransokat/437146

    A Hír TV-ben Németh által előadott műbalhé előzménye, hogy amikor Rétvári Bence államtitkár bejelentette, hogy „…amennyiben az Európai Unió illegális bevándorlók beengedésére kényszeríti Magyarországot, akkor a magyar kormány felajánlja nekik, hogy ingyen Brüsszelbe szállítja őket.” 

Válaszul belga főváros polgármestere arra szólította fel országának miniszterelnökét és belügyminiszterét, hogyha a magyarok beváltanák fenyegetésüket, a határnál tartóztassák fel a migránsokat szállító járműveket. 

    Németh erre így reagált: „…valahogy úgy érzi az ember, hogy nem is az a baj, amit képviselünk, hanem egyáltalán az a baj, hogy vagyunk.” Németh ugyanazt szajkózza, persze időnként más szavakkal, amit Orbán és a fideszes kampány évek óta ismétel. Az EU-nak nem a magyarokkal, hanem a kormánnyal van gondja, azzal a kormánnyal, amely évek óta harcol az EU ellen, azzal a kormánnyal, amely stratégiai lépéseivel, döntéseivel aláássa az EU egységét és az ország EU-ból való kilépését készíti elő. Közben az egyik oldalról, éppen ezzel, sokezer milliárdtól fosztja meg az országot, a másikon pedig, a hatalmas méretű korrupcióval teszi tönkre az országot. Lehet, hogy Németh nem látja az összefüggéseket? Igaz, szerintünk, őt, folyamatos csepeli vereségei ellenére, éppen ezért tartják. Orbánnak évek óta éppen Németh demagógiájára volt és van szüksége. Hogy meddig? Az idei év fideszes kudarcait értékelve, lassan fogy az ideje és az értéke. 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) Hiába várják, ebben az évben nem kapnak plusz pénzt a nyugdíjasok. https://hirklikk.hu/velemeny/hiaba-varjak-ebben-az-evben-nem-kapnak-plusz-penzt-a-nyugdijasok/437203 

2) Látványos és kegyetlen lesz a békepárti Orbán ’harcra fel!’ felszólításának az eredménye. https://hirklikk.hu/kozelet/latvanyos-es-kegyetlen-lesz-a-bekeparti-orban-harcra-fel-felszolitasanak-az-eredmenye/437201  

3) Hadházy: Ha félrenézünk, nem különbözünk a Fidesztől. https://magyarnarancs.hu/belpol/hadhazy-ha-felrenezunk-nem-kulonbozunk-a-fidesztol-270999 

4) A klímaváltozás miatt Magyarországon is elfogyhat a víz EU-s szakemberek szerint. 

https://hu.euronews.com/2024/09/13/a-klimavaltozas-miatt-meg-magyarorszagon-is-elfogyhat-a-viz-eu-s-szakemberek-szerint?fbclid=IwY2xjawFRaAZleHRuA2FlbQIxMQABHXhD6rsrrTpKUzURjskU7lOqIoeu_iZ9DiqZpy1LTXAZGLI1v7_VZdN-MA_aem_iSmAnTMlAvGV9CWfG-CFHQ  

5) Több ezer dolgozó tüntethet hétfőn Dunaújvárosban, miután a kilátástalanság szélére sodorta őket a Dunaferr. https://merce.hu/2024/09/12/tobb-ezer-dolgozo-tuntethet-hetfon-dunaujvarosban-miutan-a-kilatastalansag-szelere-sodorta-oket-a-dunaferr/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3618491726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása