CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét Csepelen: Közös tervezés? Ugyan már! – A strand mosdatása? – Találós kérdés - Kitekintő

2024. szeptember 08. 00:05 - csú

csepeli_kossuth_lajos_utca_1.jpgBorbély Lénárd polgármester félreértésnek nevezte néhány Kossuth Lajos utcai üzletet használó vállalkozó felvetését, hogy nem akarnak velük ismét szerződni, pedig levelet is kaptak az illetékestől. Megoldást ígért, kérte, hogy külön tárgyaljanak az ügyről – ez nem tartozik a nyilvánosságra. Ezek szerint saját maga fog dönteni erről, sőt az is kiderült, ez a téma nem lesz része a testület elé kerülő javaslatnak. 

Kedden tartotta meg Borbély Lénárd polgármester a Kossuth Lajos utca újjáépítésével kapcsolatos lakossági fórumot. Blogunk aznap reggel több kérdést tett fel,  (https://csepeliek.blog.hu/2024/09/03/mit_er_a_nep_szava_csepelen_mire_hasznaljak_a_csepeliek_velemenyet_a_ma_delutani_forumon#more18483059,), 

amelyekre, lényegében megkaptuk a választ. Igaz, leginkább a résztvevők kérdéseire adott válaszokból kiderült, hogy már a fórum előtti héten voltak tárgyalások az Ü1 és Ü2 üzletházak bérlőivel, üzletük jövőjéről.

A Csepeli Hírmondóban közzétett közös tervezés ígérete is csak lózung, hiszen gyakorlatilag kész a fejlesztés koncepciója, amely bekerül a

képviselő-testület szeptember 26-i ülésére. A testületnek el kell fogadnia Borbély előterjesztését, mert az EU-s pályázati pénzt is megcélzó fejlesztési javaslatot szeptember 30-ig be kell küldeni a fővárosi önkormányzathoz, amely véleményezés után tovább küldi azt a kormányzatnak.

Nem ismert egyelőre a koncepció egésze, nem tudni, mikor kapják meg a képviselők. Mindenesetre nem sok idejük lesz egy, valószínűleg több milliárdos fejlesztés koncepcióját áttanulmányozni. Ha komolyan veszik munkájukat, nem kis dilemma előtt állnak: támogassák-e vagy utasítsák el az előterjesztők által is még sok kérdést felvető koncepcionális javaslatot, amelynek sem szakmai, sem műszaki tartalma nem végleges, holott esetleg évtizedekre meghatározza a városközpont közlekedését. 

    A kényszerű választás helyzetére azért is rá kell mutatnunk, mert néhány éve már volt egy önkormányzati pályázat, ami ugyanezt a célt tűzte ki, s amelyből nem lett semmi, míg a most elővezetett Ü1 és Ü2 üzletházak tetőzetének és esővízelvezetésének megoldását már 2023 novemberében elfogadta a testület. Végül idén áprilisban 800 milliós összeget is jóváhagyott a felújításra. Izgalmasnak ígérkezik tehát a szeptember végi ülés, amely egyben a régi képviselő-testület búcsúja is lesz. 

    Már csak néhány megjegyzés:

> A Kossuth Lajos u. teljes felújítására egyébként utoljára 2015-ben(!) került sor a Budapesti Közlekedési Központ beruházásában, bruttó 327 millió forintért. Az Ü1 és Ü2 felújítására pedig 2017-ben volt már egy sikeres arculat és desing pályázat, aminek több elemét Borbély szerint most fel fogják használni. Nem csak az a kérdés, hogy miért húzódott a projekt megvalósítása, de azon is érdemes elgondolkodni, hogy a kifizetett százmilliók ellenére ismét kezdődik minden elölről. Immár milliárdokat kell majd a csepeliek pénzéből kifizetni, miközben a Kossuth Lajos utca most tervezett fejlesztése alapjaiban nem oldja meg, sőt nem is csökkenti a Csepel közlekedési feszültségeit. Az utóbbihoz ráadásul még az EU-s támogatást is el kell nyerni. 

> Az Ü1 és Ü2 bérlőivel folytatott, egy korábbi cikkünkben jelzett viták csak szőr mentén kerületek a fórumon felvetésre. Borbély félreértésnek nevezte néhány vállalkozó felvetését, hogy nem akarnak velük ismét szerződni, pedig levelet is kaptak az illetékestől. Megoldást ígért, kérte, hogy külön tárgyaljanak az ügyről – ez nem tartozik a nyilvánosságra. Ezek szerint saját maga fog dönteni erről, sőt az is kiderült, ez a téma nem lesz része a testület elé kerülő javaslatnak. 

> A legtöbb kérdés, hozzászólás a koncepció közlekedéslassítással kapcsolatosan ismertetett részei, illetve a parkolás még megoldatlan elképzelései, valamint a közbiztonság jelenlegi állapota kapcsán fogalmazódott meg. Ez utóbbiról a polgármester azt mondta: évek óta ismerik a problémát. Kár, hogy az önkormányzat vezetői 14 év óta főként a rendőrséggel, a közterületfelügyelettel akarnak egy társadalmi, szociális feszültséget megoldani. Nem fog menni.

> A fórumon fel sem vetődött, hogy a polgármester tavaly támogatta a fővárosi közgyűlésen a kerületi városközpontokban szükséges fizető parkoló rendszer bevezetését. Pedig lehet, hogy az is segítené a városközpont parkolási gondjainak megoldását, ha a nem csepeli autósoknak fizetni kellene a területen való parkolásért.

    Megismerve a fórumon résztvevők egy részének véleményét, Borbély úr fórumról szóló, fb oldalán, illetve a csepel.hu-n is olvasható tájékoztatókat, ismét meg kell állapítanunk: a hiteles, korrekt tájékoztatás nem tartozik az önkormányzati kommunikációt irányítók, de a polgármester erényei közé sem..

    Érdeklődéssel várjuk a szeptember 26-i képviselő-testületi ülést.

**********

    A csepel.hu hétfőn adott tájékoztatást az Arany János Általános Iskola teljes körű felújítását követő, vasárnap délutáni avató ünnepségről, amely egyben tanévnyitó is volt. Az avatásról lényegében minden csepeli közösségi média írt. Több téma viszont hiányzott a rövid, leginkább az avatásra koncentráló ismertetőkből. Elsősorban a tanévnyitóval kapcsolatos témák. Ki tartotta például a tanévnyitó beszédet vagy csakis Borbély Lénárd beszélt: avatott, tanévet nyitott, köszöntötte az elsősöket, nyilatkozott, koszorút helyezett el az Arany János fához stb? Hány elsős kezdte az újjáépített iskolában az első osztályt, illetve mennyi a tanulók összlétszáma? Milyen a tanítók, tanárok helyzete, hányan tanítják majd a felvett diákokat, van-e tanárhiány? Milyen a tantestület helyzete, hangulata az igazgató augusztus elején, azonnali hatállyal történt leváltása után? Mindez kimaradt az írásokból. Cserébe olvashattuk, hogy felszentelték az újjáépített iskolát, s Borbély „Felolvasta a távozó igazgató asszony rövid levelét, amelyben Morovikné Fülöp Csilla szeretetteljes új tanévet kívánt a megszépített iskolának, ahol a gyerek a legfőbb érték.” https://csepel.hu/#/news/tanevnyito-a-felujitott-arany-janos-altalanos-iskolaban 

    A cikkekben ugyanakkor bőven volt hír arról, hogy Borbély úr mit mondott, fb oldalán a külön nyilatkozata is megjelent, amiben részletesen ismertette, immár sokadszorra, az önkormányzat iskolafelújítási munkásságát.  Ez egyetlen önkormányzati írásból sem maradt ki. Hiába’, az ismétlés nem csak a tudás anyja, de a kampány egyik legfontosabb alapelve is. Viszont nem tudtunk meg semmit arról, hogy mennyibe került az intézmény teljes felújítása, pedig ez is érdekelné a csepelieket. Arra a korábbi, a blogunkon is ismertetett kritikára sem kaptunk választ, hogy miért lett szűrke, a hosszú éveken át Kék Általános Iskola épülete?

    Örülve az iskola felújításának, sok sikert kívánunk az új tanévben, új igazgatóval induló tantestületnek, annak a többszáz általános iskolásnak, aki új reményekkel kezdi a tanévet. 

U.i.: Csütörtök délután jelent meg a csepel.info egyik képe felett a szöveg: Nemcsak az Arany János iskolát, hanem a körülötte lévő járdát is teljesen felújította az önkormányzat.” A hír nem igaz! Az iskola jobboldali és hátsó járdája nem került felújításra. A szöveg alatti képen csak az iskola Szent László utcai járdája látható, három változatban.

**********

    Közel ötvenezren strandoltak idén nyáron a Csepeli Strandon – a termalonline.hu szerint. https://termalonline.hu/termal-hirek/kozel-50-ezer-furdozot-vonzott-iden-nyaron-ez-a-budapesti-termalstrand  

    A május 19-én indult szezonban, olvasható a honlapon, eddig, a Csepeli Strandfürdő fb oldalán megjelentek szerint idén nyáron közel 50.000 strandolót fogadtak. Utánanézve a számnak, a Csepeli Strandfürdő fb oldalán az alábbi konkrét adatokat találtuk:

„49 654 fő strandoló,

14 786 fő ingyenes csepeli nyugdíjas,

26 diák, aki segítette a strand nyári működtetését,

4 Kölyök nap és több mint 600 csepeli gyermek, akik ingyen jöhettek be ezeken a napokon,

több mint 1000 boldog gyermek, akik részt vettek táborban a Csepeli strandon!” 

Néhány megjegyzés a számokhoz:

> Nem egyértelmű, hogy a közel 50 ezres strandolói létszámban benne vannak-e az azt követően felsoroltak, így az sem, hogy valójában hányan strandoltak ebben az idényben a Hollandi úti fürdőben. Ebből az sem derült ki, hogy a tavalyi számokhoz képest nőtt-e vagy csökkent a strandot igényvevők száma. 

> Ebből az adatsorból nem számolható ki, hogy pontosan hányan nem fizettek idén sem a szolgáltatásokért.

(Szerintünk a strandolók ~ 33 százaléka(!) nem fizetett a szolgáltatásért.)

    Kíváncsian várjuk a cégvezetés beszámolóját, sikerült-e idén csökkenteni a veszteséget, illetve, hogy készült-e valamilyen felmérés a strandot igénybe vevők véleményéről. Szerintünk a strandok működése általában veszteséges, kérdés csak az, a fenntartó, vagyis a csepeli önkormányzat meddig tudja ezt elviselni. 

**********

Egy kis rejtvény olvasóinknak. A közösségi oldalak egyikén találtuk, a héten, s nem a június 9-ével befejeződött választási kampányban, az alábbi, szívet, lelket melengető, közösségteremtő, mámorító jelszavakat: 

> „Építjük tovább a csepeli utakat a jobb, biztonságosabb és élhetőbb Csepelért!”

> „Mi pedig dolgozunk tovább egy szebb, biztonságosabb, élhetőbb Csepelért!”

> „Dolgozunk tovább közösen, Csepelért!”

> „Jó közösségeket is szeretnénk építeni, a közösségeket pedig támogatni kell. Mi ezt tesszük a jövőben is.”

> „Iskolafelújítási programunkat pedig az összes kerületi iskola megújításáig folytatni fogjuk.”

> „Folytassuk együtt a munkát, hogy egy szebb, élhetőbb Csepelt teremtsünk!”

    Hol olvashattunk ezeket a mondatokat?

Szerintünk a kerületi közéletet figyelemmel kísérők már tudják is a választ. Borbély Lénárd polgármester fb oldalán.

Igen, a polgármester örvendeztetett meg bennünket ezen a héten is, ezekkel a gyöngyszemekkel. Köszönjük. Igaz, egy kicsit féltjük őt. Talán nem tudja, hogy már három hónapja befejeződött a választási kampány? Szegény ember! Lehet, hogy most is, nap, mint nap arról álmodik, hogy élet-halál küzdelmét vívja? Mindenkivel harcol, mert neki győznie kell, mert neki Csepel az első, s nem nyugodhat addig, amig a csepeli választópolgárok mindegyike felvételét nem kéri a legendás, a Holdról is látható győzelmet arató, immár teljesen civil Borbély Lénárd csapatba?

Borbély úr! Vége a kampánynak. Nyert. Fel kellene már ébredni. Már nem jelszavak, jól hangzó lózungok puffogtatására van szükség. Dolgozni kell. Nem a bólogató hívek tapsáért. hanem Csepelért, az itt élő, dolgozó tízezrek valódi boldogulásáért. 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) Az EMMI hanyagsága is hozzájárult a „Híd a munka világába” projekt kudarcához. https://atlatszo.hu/kozpenz/2024/09/06/az-emmi-hanyagsaga-is-hozzajarult-a-hid-a-munka-vilagaba-projekt-kudarcahoz/ 

2) Közel 200 gyereknek még nincs hol tanulnia, miután bezárták Iványi Gáborékiskoláit. https://rtl.hu/hirado/2024/09/06/ivanyi-gabor-met-iskolabezaras-diakok-uj-iskola 

3) Úgy építik át a Budavári Palotát, hogy Orbán Viktor rendszerének jelképe legyen. https://magyarnarancs.hu/aszerk/mickey-disneyland-kiralya-270751 

4) Budapestre jöhet a csádi elnök, előkészíteni a magyar katonák afrikai misszióját. https://www.szabadeuropa.hu/a/budapestre-johet-a-csadi-elnok-elokeszitik-a-magyar-katonak-afrikai-missziojat/33107212.html  

5) Stadionra mindig futja: A tervezetthez képest több mint 70 százalékkal nőtt meg az elmúlt 14 évben felhúzott futball-arénák ára. https://nepszava.hu/3249325_stadionok-orban-kormany-epitesi-ar-dragulas 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4018486679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása