CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Fájdalmasan kevés a csepeliek átlagkeresete a budaiakéhoz képest

2024. szeptember 17. 00:05 - csú

csepeli_duna-part_eromuvel_budai_lakasokkal.jpgA Duna a vízválasztó, a  keresetek alakulásában is elválasztja Csepelt a budai  oldaltól. A különbségek   vaskosan tetten érhetők: „…Budán, a második kerületben 1,077 millió forint a bruttó átlagkereset, míg Csepelen csak 683 ezer.” Persze, tudjuk, hogy valószínűleg sok ezer csepeli örülne egy közel 700 ezres havi keresetnek, a nyugdíjasokról nem is beszélve...

Interaktív térkép jelent meg arról, hogy hol, mennyit kerestek Magyarországon 2024 első félévében.  A szórás elég nagy: 389.000 -1,08 millió között alakult a magyar járásokban élők havi átlagkeresete. A térkép szerint legtöbbet Budapesten, a második és a tizenkettedik kerületben, míg a legkevesebbet, a cigándi és a gönci járásban, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye két járásában élők keresnek. 

    A különbségek azonban

Budapesten is vaskosan tetten érhetők: „…a második kerületben 1,077 millió forint a bruttó átlagkereset, míg Csepelen csak 683 ezer.” Tudjuk, hogy az átlagok sosem mutatják meg a valódi gondokat. Valószínűleg sok ezer csepeli örülne egy közel 700 ezres havi keresetnek, a nyugdíjasokról nem is beszélve. Tehát ez a kimutatás nem ad valós képet a csepeliek helyzetéről, szegénységről, az itt élők mindennapi gondjairól. 

    Az Egyensúly Intézet szerint jelenleg „nagyjából 2,5-3 millió ember tekinthető szegénynek, ami a lakosság ~ 30 százaléka. Mivel a kerületi lakosság létszáma is átlag felett csökkent az elmúlt években, ez azt jelenti, hogy a 30 százalékkal számolva, jelenleg több mint 21 ezer(!) főre tehető a csepeli szegények száma. 

    Eközben a 14 éve hatalmon lévő csepeli fideszes önkormányzati vezetés többszáz milliót vont ki a szociális ellátási, támogatási rendszerből, ami az inflációval számolva, komoly csapást jelentett a kerületi szociális ellátási rendszer egészére. Idei kampányában Borbély ugyanakkor, korábbi kampányait túlszárnyalva, többszáz milliót költött kampányrendezvényekre, osztogatásra.  Választási programja pedig gyakorlatilag kísérletet sem tesz a helyzet valamilyen színtű kezelésére. Nincs tehát okunk optimizmusra, a szegénység csepeli felszámolására a következő 4-5 évben esély sincs.

E.-S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1318486011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása