CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kizárták a Csepeli Hírmondóból a csepeli közvéleményt! - Függetlenség függőben, ha a kormány beint az ügyeletnek?

2024. szeptember 12. 00:07 - csú

lakossagi_forum_2024-09-03-kossuth_lajos_utca_felujitas.jpgHiányérzetünket elsősorban a Kossuth Lajos utcai felújítással kapcsolatos lakosági fórumon elhangzott érdekes, nem egyszer kritikus hangvételű hozzászólások teljes figyelmen kívül hagyása okozta, illetve, hogy az augusztus közepén elindított közvéleménykutatás eredményéről egy sort sem olvashattunk. Ami azért is különös, mert a szeptember 3-án zárult közvéleménykutatás adatait, ha fontosnak tartották volna, a lapzártáig nyugodtan feldolgozhatták volna a CSH-ban. 

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) szeptember 11-én megjelent idei 21. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

    A lap legújabb száma bizonyítja, Csepelen, a június 9-i választások után négy hónappal, semmi sem változott. A Csepeli Hírmondó ismét a régi. Csak a pozitívumok, a Borbély Lénárd polgármester számára fontos események, azok is csak megfelelő ellenőrzés után kerülhetnek bele a lapba. Ráadásul vannak tabutémák, a közlekedési feszültségek, a balesetek, a bűnügyi események, a még meglévő ellenzéki közösségi médiában megjelenő írásokra való reagálás, a helyi politikai közélet bemutatása, a lakosság helyzetének bármilyen színtű feldolgozása, a kormány és a Fidesz kritikája, a Dél-Pesti Tankerületi Központ tanévnyitó rendezvénye, a korántsem lezárt Németh-Borbély politikai párharc eseményeinek krónikája.

    Ami az egy hónapja megjelent CSH-ba most belefért: iskolafelújítás, Kossuth Lajos utca megújulása egy biztonsági szelepet betöltő, jól megrendezett lakossági fórum, a háziorvosi ügyeleti rendszer várható változása, új zöldhulladékgyűjtő zsákok felvezetése, ukrán-magyar iskolanyitás, tehetségfejlesztés, kulturális- és sporttémák, s az önkormányzati rendezvények reklámja. Csupa sima, problémamentes ügy, mert Csepelen minden nagyon szép, minden rendben, a fejlődés töretlen. Sőt, már nem csak a lap, a felújított, volt Kék Általános Iskola is szürke lett. 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Tanévnyitó a felújított Arany János Általános Iskolában

    A szeptember elsejei iskolaátadási ünnepségről szóló tájékoztató írás szeptember 2-án már megjelent a csepel.hu önkormányzati oldalon. A mostani írásban a különbség mindössze a mellékelt hét képben van. Ami viszont szeptember 2-án is hiányzott, az a CSH írásába most sem került bele: az iskola tanév indításának konkrét számai, az új elsősök létszáma, az iskola kihasználtságnak alakulása, a tantestület helyzete, az igazgatóváltás hatása a testületre, hány pedagógus hiányzik stb. Ugyancsak hiányos a felújított iskola átadásáról szóló tájékoztató, azaz, mennyibe került az intézmény teljeskörű felújítása, ami még a polgármester fb oldalán megjelent tájékoztatóból is kimaradt. 

Lásd még blogunk, korábbi, témával foglalkozó írását, amelynek most csak utolsó mondatát idézzük: „Örülve az iskola felújításának, sok sikert kívánunk az új tanévben, új igazgatóval induló tantestületnek, annak a többszáz általános iskolásnak, aki új reményekkel kezdi a tanévet.” 

https://csepeliek.blog.hu/2024/09/10/holnap_majd_kiderul_vegre_hogy_mi_tortent_a_beszurkult_kek_iskolaban#more18487103 

2) Lakossági fórum: megújulhat a Kossuth Lajos utca

    A lap legutóbbi, augusztus 14-i számában a következő címmel jelent meg a téma: „Tervezzünk közösen! Újjászülethet a Kossuth Lajos utca.” Most a szeptember 3-i lakossági fórumról kaptunk eléggé egyoldalú tudósítást. Hiányérzetünket elsősorban a fórumon elhangzott érdekes, nem egyszer kritikus hangvételű hozzászólásainak teljes figyelmen kívül hagyása okozta, illetve, hogy a várható bekerülési költségekről, az augusztus közepén elindított közvéleménykutatás eredményéről egy sort sem olvashattunk. Ami azért is érdekes, mert a szeptember 3-án zárult közvéleménykutatás adatait, ha fontosnak tartották volna, a lapzártáig nyugodtan feldolgozhatták volna. 

    A téma fontossága miatt röviden idézzük szeptember 8-i írásunk egy kis részlet:  

„A Kossuth Lajos u. teljes felújítására egyébként utoljára 2015-ben(!) került sor a Budapesti Közlekedési Központ beruházásában, bruttó 327 millió forintért. Az Ü1 és Ü2 felújítására pedig 2017-ben volt már egy sikeres arculat és design pályázat, aminek több elemét Borbély szerint most fel fogják használni. Nem csak az a kérdés, hogy miért húzódott a projekt megvalósítása, de azon is érdemes elgondolkodni, hogy a kifizetett százmilliók ellenére ismét kezdődik minden elölről. Immár milliárdokat kell majd a csepeliek pénzéből kifizetni, miközben a Kossuth Lajos utca most tervezett fejlesztése alapjaiban nem oldja meg, sőt nem is csökkenti a Csepel közlekedési feszültségeit. Az utóbbihoz ráadásul még az EU-s támogatást is el kell nyerni.” https://csepeliek.blog.hu/2024/09/08/egy_het_csepelen_kozos_tervezes_ugyan_mar_a_strand_mosdatasa_talalos_kerdes_kitekinto#more18486679

    Kíváncsian várjuk a szeptember 26-i képviselő-testületi ülést, ahol várhatóan döntenek a polgármester által előterjesztésre kerülő fejlesztési programról.

3) Októbertől változik az ügyeleti rendszer

    „Orvosi kamara: el kell halasztani a fővárosi ügyeleti rendszer bevezetését” olvasható a kamara közleményében. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240829/orvosi-kamara-el-kell-halasztani-a-fovarosi-ugyeleti-rendszer-bevezeteset-706523 Mivel a CSH szerkesztőségének, illetve a lap tulajdonosának nem szokása bármilyen mértékben bírálni az Orbán kormány intézkedéseit, még az egészségügyben sem, ezért számunkra már megszokott, hogy a lap ezen cikkéből is hiányzik a kitekintés: mi a helyi gyermek- és háziorvosok véleménye az új ügyeleti rendszerről, sőt a kamara állásfoglalásáról sem írnak egy szót sem. Pedig „a szakmai szerveztek és a budapesti háziorvosok 78 százaléka támogatja a Magyar Orvosi Kamara alternatív ügyeletív modellét, amit a kormány gyakorlatilag leseperte az asztalról. A csepeli önkormányzat és Borbély Lénárd polgármester meg hallgat. Pedig már január elejétől teljesen civil, független a kormánytól, a Fidesztől, sőt még Németh Szilárdtól is. Még – egyelőre a látszat szerint –, júniusban megválasztott csapatától is.  Papíron. Hogy a valóságban mi a helyzet?.... – lehet, hogy még Borbély sem döntötte el. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6718489809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása