CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Utólag már szabhatjuk?! Ködösítés a csepeli Szabótelep körül

2021. június 21. 00:02 - csú

szabotelep_bejaras_borbely_lenard_abel_attila.PNGLeomlanak végre a titkolózás falai vagy újra és újra falakba ütközik  az érintett lakosság, a vállalkozók, a civil szervezetek, az ellenzéki pártok, a csepeliek véleményének kikérése és felhasználása?

Blogunk csak tiszta forrásból dolgozik. Ezért ha Csepel polgármestere a közösségi oldalán közli a mondandóját, akkor arra oda kell figyelni, mert lehet, hogy máshol már másként jelenik meg az általa világgá röpített hír. Pénteken például azt írta Borbély Lénárd az fb-oldalán, hogy 

„...döntöttünk és Szabótelepi Revitalizációs Program néven nagyszabású projektet dolgozunk ki a Vasas és a Védgát utcák által határolt terület fejlesztése érdekében. Az évtizedekkel ezelőtti homályos elképzelésekkel ellentétben a mi szándékunk egy reális, konkrét munkaterv köré épülő program megvalósítása, mely modernizálással, piaci alapú fejlesztések támogatásával, vállalkozások bevonásával lendületet adhat a városrész fejlődésének, minőségi változást eredményezve a területen”. 

Kiderült: jó, hogy ehhez a tiszta forráshoz nyúltunk, mert később a csepel.hu is átvette a homályos, vitatható bejelentést a polgármester fb oldalára hivatkozva. Átvette, de némi figyelemre érdemes különbséggel:

a többes szám első személyes („dolgozunk ki”) fogalmazás helyett azt írta, hogy az „önkormányzat döntött.” A nem lényegtelen igeragozási eltérés oka csak sejthető, mégsem ez a legérdekesebb.

Megpróbáltam utánanézni az anyagnak: ki és mikor készítette, tárgyalta-e és mikor a témát a képviselő-testület, elfogadta-e, milyen határozat született? Sehol semmi nyom, a honlap egyetlen rovatában sincs jele az anyagnak. Biztos titkos, gondoltam, amikor hosszas kutatás után, véletlenül rátaláltam:

https://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2021/PM/113_sz_et_szabotelep_revitalizacio.pdf?fbclid=IwAR2O0kMjm2TkNwRl-zqlCSVbFeB6z1SenM9HL6fj_JmFT4U-hEk_5B29dN8 

Hoppá! Van előterjesztés arról, mit akarnának csinálni a Szabótelepi Revitalizációs Programban? Ez nem derült ki sem a polgármester, sem a csepel.hu közleményéből. Miért nem? Mi indokolta éppen e terület fejlesztésének előtérbe helyezését, illetve miért lett leszűkítve a javaslat a Védgát u. és a Vasas u. területének ezen 13 ingatlanára? Ki kezdeményezte a fejlesztést? Miért lett eldugva a javaslatot tartalmazó anyag és 2. sz. melléklete, a lényeget tartalmazó 11 oldalas „programismertető”?

A polgármester szűkszavú bejelentése mögött ugyanis már egy egész fejlesztési elképzelés, programjavaslat áll, amely érinti a területen a már jelzett ingatlanokat, az ott lakó, dolgozó embereket, cégeket. Egy, valószínűleg sok száz milliós, netán milliárdos beruházás előkészítését célzó program olvasható a Városfejlesztési Kft. két vezetője (az ügyvezető és a gazdaságfejlesztési tanácsadó) előterjesztésében, de nem látszik mögötte a háttér, a megvalósítás javasolt menetrendje, amely megalapozná az egészet: a képviselő-testület döntése, a szakma, az érintett családok, vállalkozások véleménye, elképzelt jövőjük felvázolása, a várható anyagi kiadások nagysága, esetleg a befektetői vonal kiválasztásának módja, a beruházás megvalósításának idősávja stb. 

Képviselő-testületi ülés nem volt, ezért az a szövegrész, hogy „az önkormányzat döntött”, erősen vitatható, komolytalan bejelentés. Vagy a polgármester királyi többes megfogalmazása valójában azt jelenti, hogy most ő az önkormányzat? 

Lehetséges, hogy mindez egy elképzelt fejlesztéshez készült előzetes, vezetői javaslat a polgármester részére? Ennek ellentmond, hogy az önkormányzat már döntött(!). Mi volt a célja a polgármesternek a projekt megszellőztetésével? A szokásos választási kampánycélok vezérelték vagy tényleg akar valamit csinálni a valóban fejlesztésre szorult kerületrésszel? Ha az utóbbi, akkor legalább saját magát vegye komolyan, s mielőbb kérnie kellene a városfejlesztési szakemberek, többek között a főépítész részletes szakmai álláspontját, a teljes képviselő-testület, az érintett lakosság, vállalkozók, a civil szervezetek, az ellenzéki pártok és természetesen a csepeliek véleményét. Ezek után jöhet a konkrét tervezés, a szükséges önrész biztosítása, közbeszerzési pályázat kiírása stb, stb…majd a beruházás megkezdése.

Nincsenek illúzióim, valószínűleg évek kellenek a megvalósításhoz, bár lehet, hogy ez a javaslat is növeli a nem teljesült ígéretek hosszú sorát.

A hír homályba burkolt megjelentetése azonban megkérdőjelezi az egész döntési folyamatot, annak szakmai, vezetői és politikai összefüggéseit. Ez azonban már egy másik kérdés, amiről majd a választóknak kell dönteni.

  1. O. X.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7416599360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása