CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt: Tettek-e zsíroskenyeret Csepelen Lenin kezébe a CSM főbejáratánál?

2021. szeptember 11. 00:02 - csú

lenin-szobor_a_csepel_muvek_csm_csepel_vas-es_femmuvek_fobejaratanal_i-es_kapu_egyes_kapu.jpgA Csepel Vas-és Fémművek főbejárata, az I-es kapu és a  Lenin-szobor egy november hetediki koszorúzással. A szobrot 1989 márciusában lebontották. Kalandos utazás után ma a nagytétényi szoborparkban látható.

Csepel volt a főszereplő a Klubrádió legutóbbi, Anno Budapest című, két órás, betelefonálós műsorában. Ahogy az adás készítői ígérték: „lapot húztunk a XXI-re és a Szigetországba, Csepelre vettük utunkat, hogy együtt idézzük és fedezzük fel a csepeli emlékeket, helyeket, embereket. Szabad még a kikötő? Jártak Weiss Manfréd egykori gyárában vagy jogutódjában, a Csepel Művekben? Van egy történetük a HÉV-ről, a 38-as buszról, esetleg egy jó, itt gyártott kerékpárról?”

Az alaphangot dr. Bolla Dezső, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület (a CSHVE) nagy tekintélyű elnöke adta meg. A műsorvezető, Panxnotded Miklós kérdéseire válaszolva Bolla Dezső szavai nyomán feltárult Csepel gazdag, izgalmas múltja és jelene is. Megkerülhetetlenek voltak az olyan kérdések is, amelyek

arra kértek választ, hogy mitől lett vörös Csepel? A higgadt válaszból megtudhattuk azt is, hogy Csepelnek sokféle „színe” létezett, mert az ország sok helyéről, sok féle felfogással, meggyőződéssel, hagyománnyal, szokással érkeztek ide az emberek.

Újra és újra terítékre került, mennyi volt a maximális dolgozói létszám az egykori Weiss Manfréd Művekben és a későbbi Csepel Művekben. A legendák szerint a CSM-ben és elődjében voltak olyan évek, amikor 45 ezren dolgoztak. Bolla Dezső a keringő adatokat helyre tette és felidézte a pontos számokat, a 25-30 ezres gyárváros működését.

A riporter megelőzte a betelefonálókat, s feltette a kérdést, igaz-e, hogy a Csepel Művek főbejárata elé felállított Lenin-szobor kezébe zsíroskenyeret tettek a csepeli munkások? Bolla Dezső erre is választ adott a két órás műsor bevezetőjében. A válasz a hangfelvétel 18:10 percétől hallgatható meg.

A betelefonálók Csepellel kapcsolatos élményeiket, emlékeiket, kötődésük okait elevenítették fel. Voltak köztük tősgyökeres, büszke csepeliek és voltak olyanok, akik a főváros másik végéből vagy a szomszédos kerületekből, illetve a környező településekről jártak ide dolgozni. 

A jobbnál jobb történeteket IDE KATTINTVA lehet meghallgatni.

anzágo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7616685434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása