CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Jedliknél építés még nincs, de favágás és Fidesz-kampány már van

2021. november 19. 00:02 - csú

favagas_a_jedlik_gimi_felujitasa_elott_-2021-11-15.PNGVágják a fákat, dől a tőke. - Németh Szilárd tegnapi melldöngető felhajtásától, a fideszes államtitkárok és más kormánypárti országos és helyi politikusok gyülekezetétől néhány méterre ennyi látszott a legendás csepeli középiskola felújításából....A gimnázium négy éve elhatározott teljes körű felújítása, fejlesztése, mára már nem oktatási, beruházási kérdés, hanem a jövő évi választási kampány egyik központi témája lett a Csepeli Hírmondó új számában is. Van dohány. Dől a tőke...

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) november 17-én megjelent 22. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Elindult a Jedlik újjáépítése, a fővárosnak még zebrára sincs pénze, COVID oltás kell a gyerekeknek, szociális munka napja, német nemzeti jubileumi táncgála, lengyel est, Trianon vetélkedő, Márton napi vigasságok, és a szokásos vegyes, most sport nélkül – ennyi a CSH legújabb száma.

A csepelieket foglalkoztató események, kérdések pl. az önkormányzatokat sújtó jogi és pénzügyi kormányzati döntések, a kerület valós járványügyi helyzete, az M0 ismételt lezárása miatti közlekedési feszültségek, csakúgy mint a csepeliek mindennapi gondjai, most is hiányoztak a Csepeli Hírmondóból..

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Elindult a Jedlik újjáépítése

A szó szerinti újjáépítés még messze van. Egyrészt a munkaterület átadása nem egyenlő az újjáépítés megkezdésével, másrészt a munkagépek megérkezése sem jelenti a konkrét újjáépítést, s a tornaterem bontása, amely az első „munkafázisa” lesz a beruházás megkezdésének, csak „várhatólag november végén” indul el. Arról nem is beszélve, hogy a munkaterületen még áll a Dél-Pesti Tankerületi Központ épülete, amelyet az ott dolgozók kiköltöztetése után majd el kell bontani, ugyanis a teherforgalom a Bajcsy-Zsilinszky utca felől lesz lebonyolítva. Az épület bontása, a telekrész „felszabadítása” tehát elkerülhetetlen feltétele a valódi bontási, építési munkálatoknak. Bontás után lehet újabb, sajtótájékoztatóval egybekötött kampányrendezvényt tartani Németh Szilárd kedvéért, no meg Borbély Lénárd további népszerűsítése érdekében. Sőt. A sajtóeseményekből a tavaszi választások megkezdéséig még többet is tarthatnak. Kampány van és lesz. Ha nincs esemény, akkor a Jedlik építésének újabb fejezete adja majd a következő okot az urak népszerűsítésére.  Néhány további megjegyzés: 

> A CSH 20. számában Borbély úr azt nyilatkozta, hogy a „felújítást az Új Jedlik Társadalmi Egyeztető Fórum elképzelései alapján fogják kivitelezeni.” Nem a kivitelezési tervek alapján?! Ami egyébként még kész sincs, hiszen a „részletes kivitelezési tervek elkészítése” is benne van a munkaterület átadása utáni 670 napban. De hozzátartozik a kérdéshez, hogy ki és mikor hagyta jóvá ezt a fórumot, ki a vezetője, kik a tagjai, milyen jogosítvánnyal rendelkezik? Beleszólhat pl. a készülő kivitelezési tervbe is? 

> „A kivitelezési szerződés értéke több mint 16 milliárd forint…” A polgármester fb oldalán azt írta, hogy a „kivitelezési szerződés értéke tartalék kerettel együtt bruttó 20.780.272.356 Ft.” Akkor most melyik az igaz? Nem kellene már egyszer pontosan fogalmazni? Vagy Borbélynak nehezére esik kimondani, hogy ő is sokallja a ~ 21 milliárdot? Lehet, hogy ezért hagyta ki például a felsorolásból a kápolnát és az imatermet? (Egy kilométeren belül van ugyanis a térségben katolikus, református, evangélikus templom és baptista imaház!) Bár lehet, hogy az egyházi terek beépítése egy későbbi tulajdonosi váltás előszele?

> Állítólag a Németh Szilárd által korábban sokaknak kiküldött meghívóban nem szerepel a polgármester, sőt az sem, hogy beszédet mond-e az átadáson. Ha ez igaz, mi az oka a diszkriminációnak?

> Eldőlt már, hogy hova  és mikor költözik a tankerületi központ?

A fentiekből következik: a Jedlik négy éve elhatározott teljes körű felújítása, fejlesztése, mára már nem oktatási, beruházási kérdés, hanem a jövő évi választási kampány egyik központi témája lett. Így kívánja a helyi fideszesek érdeke. 

2) Zebrára sem ad a pénzt a főváros

Szerzőnk – Lass Gábor –, véleménye szerint „a fővárosnak egyelőre zebrára sincs pénze.” Hogy miért nincs az már nem érdekelte. Ahogy azzal sem foglalkozott, hogy megkérdezze a fővárosi önkormányzati vezetés témáért felelős vezetőjét, főpolgármester helyettesét. Vajon miért nem? Talán, mert akkor meg kellett volna kérdeznie a kormányzati illetékest, miért vontak el több mint száz milliárdot a fővárostól? Jobb elhallgatni az ügyet, mert így lehetőség volt/van a főpolgármester lejáratására.

3) A szociális munka napja

Ünnepség, elismerések osztogatása, vendégül látás/ebédeltetés, ünnepi műsor, egy kis tánc, Borbély Lénárd beszéd, a csepel.hu-tól átvett CSH cikk – ismét kipipálva a szociális munkások ügye. Évek óta így megy. A koronavírus előtti utolsó ünnepség (2019. november 11., CSH, 2019., 32. sz.)  és a jelenlegi ünnepség között három különbséget találtunk: két éve még 22-en kaptak elismerést, most csak 14-en, illetve akkor nem volt ünnepi műsor és ígéret sem a bérfejlesztésre. Most a polgármester végre bejelentette: „2022-ben béremelés várható a szociális szektorban.” Hiába, akkor még messze volt a választás. Arról meg két éve sem beszéltek, hogy az eltelt években mennyi pénzt vontak ki a szociális ellátó rendszerből, mennyiért végzik ténylegesen áldozatos, nehéz munkájukat az önkormányzat szociális munkásai. Az sem merült fel az egyes ünnepségeken, illetve a róluk szóló tudósításokban, így most sem, hogy számot adjanak arról, hogy a kerület társadalma hogyan él együtt a szegényekkel, hogyan gondoskodik a szegényekről, a rászorulókról vagy a hajléktalanokról, azaz a szociális munka alanyairól. Pedig volna miről beszélni, vitatkozni, Csepelen is. Lásd például a legutóbbi számban közölt „Hajléktalanok a nyugdíjasházban” c. írással kapcsolatos véleményünket. 

https://csepeliek.blog.hu/2021/11/05/csepeli_botranyok_amiket_sikertortenette_akar_atfesteni_a_helyi_lakajmedia_uj_szama_is 

 V.-a.

Fotó: Paál Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr416759050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása