CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli botrányok, amiket sikertörténetté akar átfesteni a helyi lakájmédia új száma (is)

2021. november 05. 00:02 - csú

jedlik_felirat_a_kapun_2019-tol_1.PNGNéhány százmillió forint helyett ötmilliárdról indult, azóta újabb milliárdok, tízmilliárdok röpködnek a Jedlik felújítása, átépítése körül, de a bezárt kapura  a több mint két évvel ezelőtt kitett szikár szöveg mondanivalója ma is érvényes. Egyelőre ugyanis csak az biztos, hogy Csepel patinás gimnáziuma a Táncsics Mihály utca helyett Csillagtelepen, a Tejút utcában fogadja a diákokat. Ideiglenesen. De azt, hogy  meddig tart az ideiglenesség, a nótórius ígérgetőkön kívül senki sem merné megjósolni...

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) november 3-án megjelent 21. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

A lap legújabb számának aktuális rovatában ismét a fejlesztések kaptak hangsúlyt (Jedlik felújítása, útépítések, észak-csepeli park megépítése, stb), de külön kiemelt téma lett az immár sokadszor „eladott” milliárdos egészségügyi fejlesztés is. Továbbra sem érdeklik a szerkesztőséget vagy inkább a lap tulajdonosait a csepelieket foglalkoztató események, kérdések pl. az önkormányzatokat sújtó jogi és pénzügyi kormányzati döntések, a kerület valós járványügyi helyzete, az M0 ismételt lezárása miatti és más közlekedési feszültségek, csakúgy mint a csepeliek mindennapi gondjai.

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Kezdődhet a Jedlik Ányos Gimnázium felújítása

A cikk szerzője a képviselő-testület október 28-i ülésének néhány, általa fontosnak tartott előterjesztésről írt tájékoztatást. A 25 napirendből így jutott hely a Jedlikkel kapcsolatos javaslatra, a csepeli rendőröknek jóváhagyott jutalomkeretre, a kóbor kutyák részére létrehozandó befogadó telepre, a négy intelligens zebra megépítésére, illetve a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat egyik szakrendelésének bővítésére.

Ennél érdekesebb azonban, hogy mit hagyott ki a cikk írója. Például az önkormányzati bérlakások bérbeadásának feltételeit tovább szigorító rendeletmódosítást, a Polgármesteri Hivatal létszámának csökkentését. 

Ami pedig a CSH újságírója (lass) Jedlikről szóló mostani írásának konkrétumait illeti, néhány megjegyzésünk, reméljük, árnyalja az újságíró által felfestett, a gimnázium botrányos ügyét sikertörténetként eladott képet:

> Ahhoz, hogy kezdődhessen az építkezés, sajnos még több hónapot kell várni: a terület átadásához ki kell költöztetni a gimnáziumi telek végén lévő ingatlanból a Dél-Pesti Tankerületi Központot.

> „A beruházás értéke 16 milliárd forint” – közli az újságíró. A napi.hu október 23-án írt cikke szerint a „Laterex Építő Zrt. újíthatja fel, illetve bővítheti a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumot, nettó 16 milliárd 362 millió forintért. A becsült ellenérték 14 milliárd 969 millió forint volt.” https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/joval-tobbe-kerul-egy-csepeli-gimnazium-bovitese.738811.html  Ezek szerint a beruházás érteke valójában bruttó 20,7 milliárd forint. 

Lásd még: 

https://csepeliek.blog.hu/2021/10/28/a_bezart_jedlikes_epulet_sorarol_is_targyalnak_ma_a_csepeli_kepviselok#more16737172  

https://csepeliek.blog.hu/2021/10/31/peldatlan_eset_a_kt-ulesen_mar_csak_670-et_kell_aludni_a_jedlikeseknek-_keseru_ebredes_a_hid_alatt_e 

Ami pedig a „bővülő szakellátást” illeti. A bővülés, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója szerint, a szülészet-nőgyógyászat szakorvosi óráinak 18 órával való csökkentése révén jöhetett csak létre, arról nem is beszélve, hogy a főigazgató képviselői kérdésre válaszolva, őszintén elismerte, hogy a szolgálat komoly létszámgondokkal küzd. Ennyit a CSH és a valóság közötti összefüggésekről. 

2) Milliárdos egészségügyi fejlesztések Csepelen

Majdnem két hete, október 21-én volt a témáról sajtótájékoztató a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatban, a csepel.hu még aznap világgá röpítette az eseményről készült tájékoztatót, s a CSH szerkesztősége ezt vette át. Pontosabban kiegészítve adaptálta: aláírta a szerző nevét, hozzátette a főigazgató külön megfogalmazott tájékoztatóját a mammográfia és a csontsűrűség vizsgálat műszereiről és lehagyta a csepel.hu bőséges képanyagát, csak Borbély Lénárd és egy új műszer képének jutott hely a másfél oldalas anyagban. Németh Szilárdra, aki szintén az átadók között volt, már nem jutott hely, így az olvasók csak néhány mondatával találkozhattak. 

Blogunk október 24-én foglalkozott a sajtótájékoztatóval, a csepele.hu-n közzétett anyaggal.

https://csepeliek.blog.hu/2021/10/24/leleplezes_konyortelen_fideszes_kakasviadal_a_jedlik_gimi_korul_irtozas_a_hataridok_megjelolesetol_e 

Mivel a fideszes vezetés valószínűleg még sokáig szajkózza majd a 3,5 milliárdos kormányzati támogatást (ez már a harmadik alkalom), szükségesnek tartjuk, hogy fenti írásunkból idézzünk néhány mondatot:

 „...az Egészséges Budapest Program keretében – az önkormányzat hozzájárulásával együtt –, csaknem négymilliárd forintot költünk a csepeli egészségügy fejlesztésére.” A csepel.hu-ban már hozzátette, hogy 2019-től. A mostanában – ebből az összegből –, megvásárolt eszközöket, mivel Németh Szilárd is részesülni akart a dicsőségből, csütörtökön adták át, egy sajtótájékoztató keretében a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat vezetőjének. A sajtótájékoztatóról tudósító újságok egy része szerint „Csepel 3,5 milliárd forinthoz jut az Egészséges Budapest programban (EBP)” – mondta Németh Szilárd. Ez pedig úgy is értelmezhető, hogy újabb milliárdokat kap a csepeli önkormányzat az egészségügyi fejlesztésekre… holott csupán a korábban kapott milliárdok egy részének eddigi felhasználásáról volt/van csak szó.

Hab a tortán, hogy a polgármester azzal a négy milliárddal kampányol, amelyet éppen a főváros harcolt ki 2019-ben a kormánytól, amikor az Egészséges Budapest Program 50 milliárdos állami támogatásában állapodtak meg, s amelynek idei 10 milliárdos összegét a kormány nem hajlandó átutalni. http://www.atv.hu/belfold/20211030-nem-utalja-oktober-31-ig-a-10-milliardot-egeszsegugyre-a-kormany-karacsonyeknak

3) Hajléktalanok a nyugdíjasházban

A cikk címe hiányos. Nem közli, hogy nem a csepeli önkormányzat által fenntartott, hanem a fővárosi hatáskörbe tartozó nyugdíjasházról van szó. A témát egyébként Borbély Lénárd már saját közösségi oldalán is felvetette, megjelent a csepel.hu-n is, azonban ugyanott, illetve más csepeli közösségi oldalakon kapott a hozzászólóktól hideget, meleget.

Többen tanúságot tettek a szolidaritás teljes hiányáról, mások pl. megkérdezték: a hajléktalan nem ember, neki, nem jár a tisztességes létfeltételek biztosítása, a nyugdíjas otthonba kerülés lehetősége? Sokan egyetértettek, mások keményen bírálták Borbély véleményét. Mindenesetre a polgármester fideszes sajtója Borbélyhoz és önmagához híven, most sem nézett a hír mögé, most sem járt utána a dolgoknak, és természetesen most sem kérdezte meg a másik oldalt. Vajon miért nem? 

További, a fővárosi döntést indokló érvek helyett, idézzük Magyarország (orbáni, fideszes) Alaptörvényének ide vonatkozó, XXII. cikkelyének (2) bekezdését:

 (2) *  Az emberhez méltó lakhatás feltételeinek a megteremtését, továbbá a közterület közcélú használatának védelmét az állam és a helyi önkormányzatok azzal is segítik, hogy törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2816745866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása