CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Leleplezés - Könyörtelen fideszes kakasviadal a Jedlik gimi körül - Irtózás a határidők megjelölésétől - Egy hét Csepelen

2021. október 24. 00:02 - csú

borbely-nemeth-777-es.pngNémeth Szilárd és Borbély Lénárd kölcsönös bizalmatlanságon alapuló közelharcából csak az nem derült ki, hogy  mikor tájékoztatják a középiskola helyzetéről a csepelieket, illetve a gimnázium tanári testületét és a diákokat, mikor kezdődik el a beruházás, mennyibe fog kerülni a kivitelezés, van-e állami garancia a várhatóan 21 milliárdos(!)  költség biztosítására. Egyelőre csak a cirkusz működik...

A héten több újság, internetes portál is foglalkozott a kerület két fideszes urasága közötti, immár hónapok óta tartó belső, pontosabban már a nyilvánosság előtt zajló kakasviadallal. 

(168óra, Népszava, Blikk, 444.hu, 24.hu, index.hu, hvg.hu stb) A Csepelért folyó nemtelen harc most a Jedlik Gimnázium öt éve tartó fejlesztési előkészítésének újabb állomása kapcsán tört felszínre. Németh ugyanis a Jedlik minapi bejárása után közzétett egy képet fb oldalán, s a kép fölé, többek között, ezt írta: 

„Már csak Borbély Lénárd polgármester úr aláírására várunk, és végre kezdődhet a teljes megújulás... Hajrá, Csepel! Hajrá, JÁG!”

Borbély Lénárd kommentje:

„Tisztelt Képviselő Úr! Az Ön által említett kivitelezési szerződést már egy hete aláírtam. Jó munkát kívánok!"

Csak néhány megjegyzés: 

> Még sokáig lehet folytatni ezt a játékot, de a felek kölcsönös felelősségét ez sem menti.

> Ebből a purpárléból csak az nem derült ki, hogy mikor tájékoztatják a helyzetről a csepelieket, illetve a gimnázium tanári testületét és a diákokat, mikor kezdődik el a beruházás, mennyibe fog kerülni, a kivitelezés előtt van-e állami garancia a várhatóan 21 milliárdos(!) beruházási költség biztosítására.

> A kivitelezés megkezdése előtt illene rendezni a

telken lévő Dél-Pesti Tankerület épületének elbontását és az ott működő tankerület elhelyezését, működési feltételeinek megteremtését, Csepelen vagy Soroksáron, amelyhez valószínűleg ~ 230 milliót kell a kormányzatnak biztosítani.  https://csepeliek.blog.hu/2021/10/03/egy_het_csepelen_folytatasos_remregeny_lett_a_jedlik_gimi_kalvariaja

> Az sem lényegtelen kérdés, hogy az 1685/2021. (IX.29).október 31-i kormányhatározat értelmében, a kerületi önkormányzatnak vissza kell fizetni a gimnázium fejlesztésére átutalt 5 milliárd forintos állami támogatás megmaradt, illetve nem jogszerűen felhasznált részét. Kíváncsian várjuk az ezzel kapcsolatos tájékoztatást, illetve az idei költségvetés módosítására vonatkozó polgármesteri javaslatot, amelyhez képviselő-testületi ülésre is szükség lesz.

A munkaterv szerint október 28-án ülésezik a képviselő-testület, s első napirendként tárgyalja a gimnázium kormányzati beruházás keretében történő folytatását. (csepel.hu-önkormányzat-testületi ülések-meghívók) Csak remélhető, hogy a döntést követően mihamarabb elindul a beruházás, bár a szerződéstervezetek nem tartalmaznak a beruházás kezdetére és befejezésére vonatkozó határidőt, nem rögzítik a kormány kötelezettségvállalásának összegét, illetve hiányzik több, közöttük pénzügyi melléklet is, ami azt is jelentheti, hogy a gazdasági helyzet alakulása befolyásolhatja az építkezés befejezését. 

……….

Most már a Csepeli Hírmondó is megírta október 20-án megjelent számában, a múlt hét végén befejeződött, a politikai közéletet felpezsdítő ellenzéki előválasztás végeredményét. Az Ábel Attila által politikailag irányított csepel.hu azóta sem mert foglalkozni a témával, igaz, a CSH is mindössze három mondatot szánt az ügyre. Borbély úr saját közösségi oldalán sem jutott egy sor sem Márki-Zay Péter miniszterelnöki-jelölti győzelmére, míg Németh Szilárdnak is csak a Fidesz lejárató kampányplakátjainak átvételére és további „kiegészítésére” tellett. Mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy a „teljesen független” köztévé mellett a csepeli önkormányzati média is elhallgatta az ország politikai közvéleményében jelentős, kétfordulós ellenzéki előválasztás fontosabb eseményeit, a százezreket vonzott televíziós vitákat, pedig az esemény a csepeliek ezreit, köztük több mint 9000 szavazót is megmozgatott. Miközben a Fidesz fordította a legtöbbet az előválasztásra, az egész ellenzék, illetve a jelöltek lejáratására. Így működik az Orbán-rendszer,amit a névadó és tettestársai Nemzeti Együttműködési Rendszerének titulálnak: a helyi médiába csak azt lehet közölni, amit a központi agit.prop. titkár/vezető/vezetés megenged. 

……….

Borbély Lénárd a Csepeli Hírmondó eheti számában azt állította, hogy „...az Egészséges Budapest Program keretében – az önkormányzat hozzájárulásával együtt –, csaknem négymilliárd forintot költünk a csepeli egészségügy fejlesztésére.” A csepel.hu-ban már hozzátette, hogy 2019-től. A mostanában – ebből az összegből –, megvásárolt eszközöket, mivel Németh Szilárd is részesülni akart a dicsőségből, csütörtökön adták át, egy sajtótájékoztató keretében a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat vezetőjének. A sajtótájékoztatóról tudósító újságok egy része szerint „Csepel 3,5 milliárd forinthoz jut az Egészséges Budapest programban (EBP)” – mondta Németh Szilárd. Ez pedig úgy is értelmezhető, hogy újabb milliárdokat kap a csepeli önkormányzat az egészségügyi fejlesztésekre

https://www.vg.hu/kozelet/2021/10/milliardos-fejlesztes-lesz-csepelen?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator,

holott csak a korábban kapott milliárdok egy részének eddigi felhasználásáról volt/van csak szó. 

Az önkormányzati honlap (a csepel.hu) szerint Németh azonnal fel is vázolta a virágzó jövőt, a dél-pesti egészségügyi rendszer fejlesztésének beláthatatlan távlatait. A baj csak az, hogy a megvalósítás idősávját egyik úr sem jelölte meg, viszont ismét szerepelhettek, elmondhatták, átadhatták, stb., sőt remek sajtójuk is volt. (origo.hu, Demokrata, Hiradó stb). Arról nem nyilatkoztak, hogy milyen az intézmény egészének, benne a háziorvosi ellátásnak a helyzete, az ott dolgozó orvosok, asszisztensek, ápolónők mennyiben elégedettek megbecsülésükkel, illetve milyen visszajelzések vannak a csepeli lakosok részéről, munkájukkal, például a COVID oltásokkal, tesztekkel kapcsolatban. Afelől sem szóltak, hogy a „folyamatban” lévő volt csepeli szülőotthon felújítása, amelyről immár sokadszor beszélnek, még mindig csak a tervezésnél tart, két évvel a fejlesztés első bejelentése után. 

……….

Október 21-én Bartók Béla bronzból készült mellszobrát avatták fel a Csepeli Fasang Árpád Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában. Lelkes Márk szobrászművész alkotásának leleplezéséről Csepel polgármestere Borbély Lénárd és Németh Szilárd államtitkár saját közösségi oldalukon adtak tájékoztatást. Egyik sem említette meg azonban a másikat, a csepel.hu viszont, szombat délig, semmilyen hírt nem adott az eseményről. A két fideszes fb oldalán készült képek fölött közölt szövegből tehát az is kiolvasható, hogy külön-külön leplezték le a világhírű magyar zeneszerző mellszobrát.

 Németh Szilárd szerint a Kozma István Magyar Birkózó Alapítvány kezdeményezte a mellszobor felállítását, s az általa közölt kép tanúsága szerint rajta kívül lánya, Szentkirályi Aladár igazgató és lánya Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, valamint a szobrászművész vett rész a közös leleplezésben. Borbély képén viszont csak ő és a szobrászművész látható. Így sajátította ki az egymással hatalmi harcot vívó két fideszes Bartók Béla első csepeli mellszobrának felavatását, s tette ezzel saját, önfényező kampánya részévé az ünnepséget. A hatalomért vívott harc könyörtelen, s a két vezető egyike sem képes kilépni saját árnyékából. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4716733420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása