CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét Csepelen: Folytatásos rémregény lett a Jedlik gimi kálváriája

2021. október 03. 00:02 - csú

jedlik_latvanyterv_nsz_fb_oldalarol_2021-10-02.jpgNémeth Szilárdnak van képe hozzá, Borbély Lénárdnak már szava sincs a gyalázathoz. A kerületi polgármesterből lett birkózós honvédelmi államtitkár a saját fb-oldalán közölte a 2019. óta bezárt, öt helyett immár 15-20 milliárdért felújítandó Táncsics utcai Jedlik Ányos Gimnázium sokadik látványtervét. A jelenlegi polgármesternek erről az őrült költekezésről, a diákok és tanáraik még évekig tartó kizsuppolásáról a csepeliek számára nincs semmi mondandója?

Vissza a pénzt, paripát, fegyvert fiúk – döntött a kormány a Jedlik fejlesztéséről. Szerdán megjelent a Magyar Közlöny idei 178. száma, amelyben olvasható „A Kormány 1685/2021. (IX. 29.) Korm. határozata a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium fejlesztésével kapcsolatos intézkedésekről”.

A határozat lényege:

> Kormányzati magasépítési beruházásként folytatódnak a további előkészületek. Már egy ideje ezt kommunikálta Németh Szilárd és Borbély Lénárd, bár utóbbi, korábban Németh felségterületének tekintve az egész fejlesztést, nem is nagyon foglalkozott a témával. Igaz, amikor március 10-én ~ 15 milliárdos+ÁFA értékű! megbízási szerződést írt alá az állami tulajdonú BMSK Zrt-vel a közbeszerzési eljárás lebonyolítására, már előre látható volt a végkifejlet. Több mint hat hónap után(!) döntött a kormány. Lehet, hogy a határozatot előkészítők is sokallták a mintegy 19 milliárdos (14,9 milliárd+ ÁFA) teljes bekerülési költséget, vagy ez már akkora összeg, hogy megérte átvenni a beruházást? Nem tudni. Mindenesetre a határozat szerint

az átadás-átvételi szerződést még alá kell írni az önkormányzat képviselőjének. Négy évvel a Jedlik fejlesztését jóváhagyó, 5 milliárdos fejlesztési támogatást biztosító kormányhatározat után, a kormány

hivatalosan is visszaveszi a gimnázium fejlesztését.

> Az Emberi Erőforrások Minisztere október 31-ig „gondoskodjon az Önkormányzat részére a Felújítás céljára biztosított központi költségvetési forrásokkal való, az Önkormányzat részéről történő elszámolásról és a fel nem használt, valamint a nem rendeltetésszerűen felhasznált források visszafizettetéséről.” Kérdés, hogy mennyit kell visszafizetni, mennyi a nem rendeltetésszerűen felhasznált összeg? Borbély úrnak illene tehát a kormányhatározatról tájékoztatni a képviselő-testületet, a kormányhatározatból adódó feladatokról, az elszámolás költségvetési következményeiről, a kialakult helyzet okairól.

> A Dél-Pesti Tankerületi Központ „új székhelyen történő elhelyezéséhez” a kormány 228,6 millió forintot biztosít. „Határidő: a felmerülés ütemében”. Hogy mikor lesz a felmerülés? Valamikor. Majd eldöntik, ne idegeskedjünk. A tankerületi központ áthelyezéséről egyébként eddig nem volt szó, vagy csak elhallgatták. Lehet, hogy a fejlesztés miatt szükség lesz a központ épületére vagy inkább területére? Nem tudni? Hol jelölik ki a központ új helyét? Talán ezért költöztették vissza a Városépítési Irodát a Kossuth L. u. 65-ből a Polgármesteri Hivatalba?  

Hogy mikor lesz vége az előkészítésnek, mikor kezdődik a beruházás, mi a határideje, arról nem határoztak! Arról sem, hogy a Németh által megálmodott fejlesztéshez szükséges ~ 19 milliárdos beruházási összeget biztosítják vagy sem? Lehet, hogy mégis visszavesznek valamit az álmokból, vagy a választási ígéretek dömpingjébe ez is belefér majd? 

Folytatódik tehát az országos hírű gimnázium négy éve kezdődött kálváriája. Borbély változatlanul hallgat, Németh Szilárd meg győzelemként éli meg a határozatot. Közösségi oldalán ezt írta az általa megosztott kép fölé: „HAJRÁ, JEDLIK”. Nem is érzi saját felelősségét. Talán elfelejtette, hogy 2018. februárjában a gimnázium teljes felújításának támogatása érdekében létrehozott 13 fős társadalmi egyeztető tanácsot ő vezette? https://www.csepelivaroskep.hu/hirmondo/2018/02/22/csepeli-hirmondo-ix-7-szam/ Azt is, hogy e blogon, az általa előterjesztett és patronált megalomániás fejlesztési terv és sok csepeli véleményének ismeretében, már két éve szóvá tettük az addig felmerült gondokat?

https://csepeliek.blog.hu/2019/08/21/kerdojelek_a_jedlik_anyos_gimnazium_otmilliardos_fejlesztese_korul 

A Jedlik ügye, szerintünk jól mutatja, a Nemzeti Együttműködési Rendszer fedőnevű orbáni gépezet működését, de Borbély Lénárd és a most államtitkár, Németh Szilárd közös felelőssége sem menthető. Felelőtlen ígéreteik, hozzá nem értésük, tehetetlenségük végig jelen volt a lassan négy éves Jedlik „ügy”- ben. És még mindig nem látszik a vége. Megérné egy átfogó vizsgálat kezdeményezése,  

……….

Csütörtökön véget ért a csepeli fideszes média által is elhallgatott Előválasztás 2021 első fordulója. Eldőlt, kik lesznek a jövő évi országgyűlési képviselő választásokon az ellenzék jelöltjei. A 106 egyéni országgyűlési választókerületben tartott szavazáson több mint 632.479 fő vett részt. A miniszterelnök-jelölti versenyen résztvevők 34,76 százaléka Dobrev Klárára, 27,31 százaléka Karácsony Gergelyre, 20,02 százaléka Márki-Zay Péterre szavazott. Ők kerültek bele az egyébként öt fős miniszterelnök-jelölti verseny második fordulójába. 

Sikeres volt az egyéni országgyűlési képviselő-jelöltekre történt szavazás is. A 17. sz. egyéni országgyűlési választókerület – Csepel-Soroksár –, területén lezajlott szavazás végeredménye:

  1. Szabó Szabolcs | Momentum | Momentum, Jobbik, ÚK, MMM | 5550 | 65,07%
    2. Komjáthi Imre | MSZP | MSZP, Párbeszéd, DK, LMP | 2979 | 34,93%

Megjegyzés: a jelölt neve után az első pártnév azt jelenti, hogy a jelölt, sikeres választás esetén, melyik párt frakció munkájában akar részt venni, a többi a jelöltet támogató pártokat, szervezeteket jelöli, majd a kapott szavazatok száma és aránya lett feltüntetve.   

A választókerületben a miniszterelnök-jelölti szavazást Dobrev Klára nyerte, a második helyen Karácsony Gergely végzett, a harmadik Márky-Zay Péter lett.

……….

Szeptember 30-a, az Országgyűlés 2000. június 13-án hozott határozata értelmében a Helyi Önkormányzatok Napja. Jeles nap – volt valamikor. Most senki nem emlékezett meg róla. Talán nincs is értelme, mert az akkori önkormányzati rendszer mára már csak romokban létezik. Viszont arról valakinek érdemes lett volna valahol írni, hogy mindezt a tizenegy éve kormányzó Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP pártszövetség „érte el”, megtagadva saját korábbi elveit, a fejlett Európában kiemelten kezelt helyi önkormányzati rendszerek tapasztalatait. Gyakorlatilag minden fontos jogosítványt, hatáskört, önkormányzati feladatot elvontak a helyi közösségektől, illetve vezetőitől. A 2019-es önkormányzati választások után pedig, a veszélyhelyzetre hivatkozva, elkezdődött az egész rendszer működéséhez szükséges anyagi források „átcsoportosítása”, majd az ellenzéki vezetésű önkormányzatok „büntetése”, melynek jegyében további milliárdokat vontak el az önkormányzatoktól. Az önkormányzás mára a kiszolgáltatott elöljáróságok szintjére süllyedt, miközben a fideszes önkormányzati képviselők többsége gombnyomogató szavazógépezetté vált. 

Reméljük lesz még ünnepnap hazánkban is Helyi Önkormányzatok Napja. Nemcsak az önkormányzati tisztségviselők, képviselők, a polgármesteri hivatalok dolgozói, de a helyi közösségek, köztük a nehéz helyzetbe is munkálkodó civil szervezetek is kezükbe vehetik majd saját sorsuk irányítását. 

……….

A Kitüntetések Hete írhatja majd bele Dicsőség Könyvébe, kerületünk kétszer is bukott országgyűlési képviselőjelöltje, Németh Szilárd, a honvédelmi minisztérium államtitkára, a nagy rezsiharcos. Közösségi oldalának tanúsága szerint, kitüntették a Lengyel Védelmi Minisztérium díszpajzsával, illetve egy hálaadó ünnepi szentmisét követően, a Katonai Ordinariátus Kapisztrán Szent János arany érdemérem fokozatával.

Biztos kimagasló honvédelmi, harci cselekmények elismeréseként kapta ezeket a kitüntetéseket. Arra gondolni sem merünk,  hogy csak honvédelmi államtitkári beosztása játszott közre a protokolláris díjak odaítélésekor.

A héten például felhatalmazást kérve a katonák külföldre küldéséhez, felszólalt a parlamentben; egy kicsit, igaz idegen tollakkal ékeskedve, Gyurcsányozott. Elrendezte, hogy kedvence, a Hollandi úton lévő, közpénzből épített Birkózó Akadémia bekerüljön a kiemelt akadémiák közé, nehogy még a csepeli fideszes polgármester, párttársa, megakadályozhassa további fejlesztését. Ismét főzött egy jó szaftos, zsíros paprikás krumplit; a Hollandi úti birkózócsarnokának erkélyén aláírta a kormány és a Fidesz hírhedt petícióját; szerepelt a Fidesz TV-jében, a Pirkadatban. „Reagált” párttársa kőkemény felszólalására, és megismételte a kormány és a párt korábbi hazugságait: „...A baloldal teljesítené a Soros-tervet és kiszolgálná Brüsszelt... lebontanák a kerítést, ránk zúdítanák a migránsok százezreit, szó nélkül hajtanák végre a kötelező betelepítési kvótát. migránsokat beköltöztetnék a lakásainkba, teletömnék őket pénzzel, amit a 13. havi nyugdíj ismételt elvételéből, a nyugdíjprémium és a nyugdíj-kiegészítés megszüntetéséből, a családi adó emeléséből finanszíroznának.” Az, hogy ebből semmi nem igaz, sőt aljas hazugság, nem érdekelte. A heti pártutasítás teljesítve, a Vezér ismét elégedett lehet Szilárddal, aki sziklaszilárdan őrzi a határt. S még az is előfordulhat, hogy az Orbán által vezényelt titkos belső előválasztást, Orbán Viktor döntését követően, újra indítják Csepelen, országgyűlési képviselő jelöltnek. Hiszen annyi kitüntetése van már, egyéb, hatalmas érdemeiről nem is beszélve…. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7916706658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása