CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Példátlan eset a kt-ülésen - Már csak 670-et kell aludni a Jedlikeseknek- Keserű ébredés a híd alatt - Egy hét Csepelen

2021. október 31. 00:02 - csú

csepeli_panel_festese_falramaszas.PNGA fideszes irányítású testület immár hetedszer módosította, tovább szigorította a lakások bérbeadásáról szóló rendeletét, amelyet 10 éve hagyott jóvá. Érvként az elmúlt évek gazdasági, társadalmi változásait hozták fel, holott éppen ezekre figyelve kellett volna enyhíteni a bérlakások igénylésének eddig is szigorú feltételein. A polgármester nem adta nevét az előterjesztéshez. Nem vállalta. Vajon miért?

A héten ülésezett a csepeli önkormányzat képviselő-testülete. Az elfogadott döntésekről, szombat délig, nem jelent meg semmilyen tájékoztatás a hivatalos honlapon, a csepel.hu-n.

A testület immár hetedszer módosította, tovább szigorította a lakások bérbeadásáról szóló rendeletét, amelyet 10 éve hagyott jóvá. Érvként az elmúlt évek gazdasági, társadalmi változásait hozták fel, holott éppen ezekre figyelve kellett volna enyhíteni a bérlakások igénylésének eddig is szigorú feltételein.

Az előterjesztést valamiért nem vállalta Borbély Lénárd polgármester, ami rendeletalkotás és módosítás esetében szinte példa nélküli az utóbbi hét évben. Vajon miért nem? Ábel Attila alpolgármestert ez a kérdés valószínűleg nem érdekelte, de azzal sem foglalkozott, hogy utána nézzen az elmúlt évek valós társadalmi, gazdasági folyamatainak. Nem kérdezett semmit, nem érdekelte semmi, inkább simán „felült” a kormány sikerpropagandájának lovára. Pedig jó lett volna ha odafigyel a változásokra, arra, hogy például a világban a társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység és a munkanélküliség áll ma már az embereket foglalkoztató kérdések között az első helyen, a második helyen a munkanélküliség, végül a dobogó harmadik helyén áll a koronavírus és a korrupció.

Hazánkban egy kicsit más a sorrend: első helyen az egészségügy, majd ezt követik a társadalmi egyenlőtlenségek és a szegénység, s végül harmadik helyen áll a korrupció. (Már nem a vírus miatt aggódik a legjobban a világ, Népszava, 2021. október 23.)

A hazai helyzetet rontották a

COVID miatti veszélyhelyzet negatív hatásai, a kormány önkormányzatokat sújtó intézkedései, pénzelvonásai, az Európában első helyen álló magas infláció, amelyek gyakorlatilag semmissé teszik a bér-, nyugdíjemeléseket, de megemlíthetjük a Budapesten rendkívül magas, átlag 150 ezer forintos albérleti árakat is.

Az utóbbi két évben ~ 53 ezren hagyták el a fővárost, s költöztek az olcsóbb agglomerációba, vagy még távolabb. Mindez Csepelen is éreztette/érezteti hatását, pl. hat év alatt több mint 3.500 fővel csökkent a kerületi népesség, ami a fentiek tükrében nem véletlen folyamat. (népesség.com) Mindezért elfogadhatatlan a javasolt rendeletmódosítás. 

……….

Csütörtökön döntött a képviselő-testülete: a Jedlik Gimnázium fejlesztéséhez szükséges szerződések ügyében, felhatalmazta a polgármestert a további dokumentációk aláírására. A javaslat első része az 1685/2021. IX. 28.) sz. kormányhatározat ismertetése volt, amiből nyilvánvalóvá vált, dönteni kell a megvalósításhoz szükséges további szerződések ügyében. Ráadásul Borbély úr márciusban már aláírta a kormányzati beruházásokat megvalósító BMSK Zrt-vel a gimnázium fejlesztésére, bővítésére, rekonstrukciójára, a kert és sportudvar építésére, valamint a közúti parkoló kialakítására vonatkozó megbízási szerződést, amely a kormánydöntésből adódó további ~ 228,6 millióval együtt már összesen ~ 19,2 milliárd forint. Az általa javasolt határozatokat 15 igennel és 2 tartózkodással fogadta el a testület. Nem tudjuk miért tartózkodott a támogatástól a két képviselő, de a polgármesteri javaslat hiányosságai ismeretében megértjük álláspontjukat. A testületi ülés előtt megjelent írásunkban megfogalmazott kérdéseinkből ezért most csak az alábbiakat emeljük ki: 

„1) Árulkodó mondat a javaslatból: „A BMSK-val, az állammal szemben a Beruházás bármely okból történő elmaradásáért, vagy a beruházási program módosulásáért semmilyen jogcímen követelés nem támasztható.” (Együttműködési megállapodás, 2.1 pontja) Az önkormányzat ennek aláírásával tulajdonképpen áldását adja a fejlesztés esetleges leállításának, odadobva ezzel egy több mint 70 éves gimnázium sorsát egy esetleg bekövetkező gazdasági válságnak vagy egy bármikor megváltoztatható kormányzati döntésnek. Miért?”

Lásd:

https://csepeliek.blog.hu/2021/10/28/a_bezart_jedlikes_epulet_sorarol_is_targyalnak_ma_a_csepeli_kepviselok#more16737172  

Egyébként, a polgármester korábban Németh Szilárd felségterületének tekintette a Jedlik fejlesztését, most a testületi ülésen, a kérdésekre, a megjegyzésekre válaszolva, azt mondta, örülni kell, hogy meg fog valósulni a Jedlik teljes felújítása. Az sem érdekelte, hogy a Jedlik beruházásról öt év után sincs állítólag részletes terv(!), az sem, hogy miért kell egyesek irreális álmaihoz ~ 20 milliárdot(!) biztosítani. Nem érez semmi felelősséget a gimnázium sorsának ilyetén való alakulásért! Szerinte a lényeg: amikor átadjuk a munkaterületet a beruházás céljaira, akkor onnantól kezdve 670 nap és már kész is lesz a teljesen felújított gimnázium. Cakkumpakk. Úgy legyen! 

Kíváncsian várjuk, hogy a polgármester fb oldalán bejelentett, ismeretlen összetételű Új Jedlik Társadalmi Egyeztető Fórum hogyan kíséri figyelemmel a beruházás további sorsát, hogyan tájékoztatja munkájáról a téma iránt érdeklődő csepelieket. 

Ui.: Az uniós közbeszerzési értesítőben október 22-én jelent meg a csepeli önkormányzat a Jedlik fejlesztésére kiírt közbeszerzési pályázat eredménye. 

https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:535191-2021:TEXT:HU:HTML&src=0

A fejlesztés során többek között könyvtár, múzeum, levéltár, kápolna és imaterem, rendezvény és díszterem, aula, új sportcsarnok és közösségi tér, felvonók, a tetőfelületen extenzív zöldtető, nyitott és fedett parkolók stb. épül meg. A nyertes a becsült nettó 14,969 milliárd helyett, nettó 16,362 milliárdért újítja fel a gimnáziumot, ami áfával együtt ~ 20,8 milliárd forint. És még nincs vége!

……….

A csepeli vagyok nyilvános csoport közösségi oldalán október 27-én olvashattuk Kál Károly írását, amely a pesterzsébeti Csili-ben tartott lakossági fórumról ad tájékoztatást. A téma az új Gubacsi vasúti híd volt, amelynek során elbontják a Helsinki út felett átívelő felüljárót, s helyette egyszintű, lámpás kereszteződés jön létre. A tájékoztatás során érintették a csepeli oldalon – az új vasúti híd miatt – tervezett változtatásokat is. Kérdés: Borbély Lénárd polgármester, illetve a csepeli önkormányzat vezetése mikor tart az ügyben lakossági fórumot a csepelieknek, mikor hajlandó eleget tenni tájékoztatási kötelezettségének? 

……….

Nagy sajtóvisszhangja volt a héten a Németh Szilárd és Molnár Áron (színész) közötti „pengeváltásnak” amiről több mint 15 lap, internetes fórum adott hírt., például a blikk.hu is: 

https://www.blikk.hu/aktualis/politika/nemeth-szilard-molnar-aron/rd4lkez?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso 

Mint ismeretes, a Hadik c. film forgatásán megjelent Németh Szilárd is és szópárbajba keveredett Molnár Áron színésszel, a noÁR mozgalom alapítójával. Molnár, aki idén megkapta a sajtószabadságért küzdő dalszerzők egyik legjelentősebb nemzetközi díját, megjegyezte, hogy „ideje volt, hogy magába szívjon egy kis kultúrát”, majd utalva Németh korábbi kijelentéseire, megkérdezte: „Szilárd a 2022-es választási kampányotok alatt hányan leszünk nemzetbiztonsági kockázatok?” Németh válaszként többek között azt mondta, hogy  „...jól bebiflázta a rólam szóló baloldali szövegkönyvet is...és hasznosabb lenne, ha a fiatal színész…nem a gyurcsányi pártpropagandából töltekezne”. Németh megosztotta a témát, pontosabban saját véleményét közösségi oldalán, amelyre sokan reagáltak. Döntő többségük nem Németh mellett írta meg véleményét. Sőt...

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9016740444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása