CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mit hazudtak országunk vezetői ezen a héten?

2021. december 05. 00:01 - csú

szijjarto_peter_4.PNGAzt állította Szijjártó Péter külügyminiszter (a Russia Today nevű, angol nyelvű orosz tévécsatornának), hogy „a nagyhatalmak megengedhetik maguknak, hogy mást mondjanak, mint amit cselekszenek, míg Magyarország mindig úgy tesz, ahogy azt mondja is”.

Ezzel szemben a tény az, hogy Szijjártó főnöke, bizonyos Orbán Viktor 2012-ben ezt visszamenőleg és előre is egyértelműen cáfolta. A Századvég konferenciáján ugyanis az EU-val kirobbant konfliktusokról kijelentette: „A diplomácia táncrendje miatt az elutasítást úgy kell előadni, mintha egyébként barátkozni szeretnénk. Ezek azok a politika művészetéhez tartozó mozdulatok, hogy majd a hét javaslatból kettőre-háromra (úgyis megcsináltuk már, csak ők nem vették észre) rábólintunk, a maradék kettőt pedig, amit nem akarunk, úgy utasítjuk el, hogy

a többségét tulajdonképpen elfogadjuk. Ez a bonyolult játék afféle pávatánc.” A magyar diplomácia vezetője tehát az orbáni diplomáciából megbukott. Reméljük, pótvizsgára már nem lesz alkalma.

Azt is állította Szijjártó (azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormányt nem hívta meg Biden elnök a demokrácia helyzetével foglalkozó nemzetközi csúcsra), hogy „nincs szükségünk a mások véleményére, mi büszkék vagyunk a saját demokráciánkra. Mi mindig a szabadságunkért harcoltunk az elmúlt ezer évben.”

Ezzel szemben a tény az, hogy nem mindig. Ha jól emlékszem, az Osztrák-Magyar Monarchia nem a szabadsága védelmében robbantotta ki az első világháborút, a Horthy-rezsim pedig ugyancsak nem szabadsága védelmében támadta meg a Szovjetuniót, sőt még a legendás Mátyás király sem ebből a nemes célból vonult fel Bécs ostromára. De lehet, hogy Orbán hadai már Washington ostromára készülnek.

Azt állította Orbán Viktor (szokásos rádiós interjújában), hogy a magyar egészségügyi kapacitás „jól állja a sarat”. Nagy volt rajta a teher, de nem roppant össze – mondta.

Ezzel szemben a tény az, hogy az egészségügy nem akkor roppan össze, amikor minden kórház kapujára kiírják, hogy betegfelvétel nincs, mert ilyen ország nincs a világon, hanem akkor, ha a betegeket nem tudja az elvárható színvonalon ellátni. Márpedig nem tudja, hiszen a mostani negyedik hullámban lakosságarányosan Magyarországon a legnagyobb a halálozások száma. Pedig a miniszterelnök még tavaly ősszel azt mondta: „a védekezés sikerét a megmentett életek számában mérjük”. Sajnos ebből a számból eddig 35 ezret le kellett vonni.

Azt állította Kövér László, az Országgyűlés elnöke (a „közszolgálati” hirado.hu-nak nyilatkozva, arra a kérdésre, mit üzenne a választóknak fél évvel a választások előtt), hogy ne csak azt mérlegeljék, hogy az ellenzék győzelme esetén „mennyivel leszünk szegényebbek újra, mint 2002 után is”.

Ezzel szemben a tény az, hogy a magyar választók egyáltalán nem lettek szegényebbek a 2002-es választás után, éppen ellenkezőleg: az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés, valamint a 13-ik havi nyugdíj bevezetése nyomán 2006-ig az életszínvonal a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékben emelkedett. A bukott Orbán-kormány tagjaié persze lehet, hogy csökkent.

Forrás: Bolgár György (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2716773640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása