CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi zajlik és mit hallgatnak el a Jedlik-építkezés körül

2022. január 19. 00:02 - csú

jedlik_tornatermenek_bontasa_bl_fboldalarol.pngBorbély Lénárd, Csepel polgármestere a saját közösségi oldalára azokat a fotókat teszi ki, amelyektől elismertségének, népszerűségének növekedését reméli. Mikulás napján ezzel a képpel ajándékozta meg a csepelieket. A fotó alá ennyit írt: "Egy nap alatt elbontásra került a Jedlik tornaterme". Ez igen! Csepelen, békeidőben,  ilyen rövid idő alatt még soha sem romboltak le gimnáziumi tornatermet. Gratulálunk!

A fideszes kerületvezetők szócsöve viszont - egyelőre ismeretlen okok miatt - sokkal visszafogottabb volt a polgármesterhez képest. (Csak nehogy bajuk legyen belőle). A CSH év végi számában ugyanis diszkréten csupán annyit írtak a címben: "Zajlik az új Jedlik építése."

Igaz, zsurnaliszta túlzás, hogy az ÉPÍTÉS zajlik, de  bontás az van, zajosan, a régi diákok számára szívbe markolóan,  kíméletlenül,  a kíváncsi szemek elől kerítéssel elzárva...

Arról azonban egy szót sem szólnak a diadalittas Jedlikes bontogatás közben, hogy a

Csepeli Hírmondó még 2019-ben, a  szeptember 4-i számában az írta  a Táncsics Mihály utcai gimnázium ideiglenes elhelyezését biztosító Fodor iskola rendbehozataláról, hogy a „magyar kormány nettó 770 millió forintot szánt a teljesen lerobbant oktatási intézmény felújítására…”. A 770 millió nettó az bruttó ~978 milliót jelent, mert az ÁFÁ-t azért valakinek meg kellett fizetni. Most viszont (2021 decemberében) a CSH azt írta, hogy a Fodor iskola felújítása 800 millióba került. A csepel.hu-n fellehető „Beszámoló XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2019.évi költségvetésének végrehajtásáról” szóló rendelettervezetében, az iskola felújítására és a gimnázium átköltöztetésére, a következő tételek kerültek elszámolásra:

„Jedlik Ányos Gimnáziummal kapcsolatos felújítási munkálatok (Fodor Iskolában felújítások) 918.138.947 Ft., ...Jedlik Ányos Gimnáziummal kapcsolatos beruházási munkálatok (Fodor iskolában berendezési tárgyak 225.438.893 Ft,… Jedlik Ányos Gimnázium költöztetése 3.386.898 Ft.”

A Jedlik átköltöztetése tehát eddig összesen, illetve a felújítás megkezdéséhez szükséges munkaterület biztosítása összesen ~ 1,147 milliárdba került. Ez jóval több a 800 milliónál.

(Forrás: csepel.hu – Önkormányzat – Rendeletek – Rendeletek évenként – 2020. évi rendeletek – 

10/2020. (VII.13.) ör.)

A kérdés tehát jogos: miért kell csúsztatni, miért nem lehet bevallani, hogy a kormány által eredetileg adott 5 milliárdból csaknem 1,2 milliárd elment a gimnázium átköltöztetésére? 

Igaz, akkor azt is ki kellett volna mondani, hogy a költözésre fordított összegből felújíthatták volna a gimnázium nagy részét, az ötmilliárd forint pedig elég lett volna a teljes felújításra.

A több mint 20 milliárdos felújítás valódi szükségessége tehát erősen megkérdőjelezhető, de pazarlásnak is minősíthető. A felelősség kérdésének felvetése előbb-utóbb megkerülhetetlen.

E.-S. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3216795946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása