CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt: Aki Csepelen tanul, az mestere a szakmájának

2022. február 26. 00:02 - csú

csepeli_szakmunkaskepzes_1982.png"Lehetőséget adunk a továbbképzésre, a szakmai fejlődésre: a szakmunkásképző intézetet végzetteknek azzal, hogy a Csepel Művek szakközépiskolájában 3 év alatt érettségizhetnek. Tanulmányi idejükre felmentést kapnak a katonai szolgálat alól. Az érettségizett szak­munkások előtt nyitva állnak az egyetemek, a főiskolák, a felsőfokú tanintézetek." -  Az 1982-es képen Göbölyös Lajos szakoktató Szabó Ferenc  munkáját ellenőrzi a csepeli Bajáki Ferenc Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet esztergályos kabinetjében. MTI Fotó: Fehér József

Időutazásra hívjuk olvasóinkat. Kapcsolják be biztonsági öveket, és visszarepítjük önöket a múlt század nyolcvanas éveinek elejére. Pénzről is lesz itt szó, ezért vegyék figyelembe a múló éveket és a jó magyar forint árfolyamváltozását.

Negyven éve a Magyar Ifjúságban a következő címmel jelent meg az alábbiakban részletesen idézett írás: „Aki Csepelen tanul, az mestere a szakmájának és mindig keresett szakember lesz."

Mi nemcsak a szakmai fortélyokra, hanem a szakma szeretetére is megtanítjuk a fiatalokat. Nem csupán foglalkozási lehetőséget ajánlunk, hanem szakmát, hivatást! ….Minden érdeklődőt szívesen tájékoztat a Csepel Vas- és Fémművek oktatási és társadalomtudo­mányi Intézete.

 Az egyenjogúság ellenére vannak olyan „férfias” szakmák, amelyeket csak fiúknak ajánlunk, mint például:

ács­állványozó, bádogos, bútor- asztalos, Diesel-mozdony-szerelő, elektroacél-olvasztár, erősáramúberendezés- szerelő, épületvillamossági szerelő, felvonószerelő, fényező-mázoló, géplakatos, gázvezeték- és -készülékszerelő, galvanizáló, hengerész-forrasztár, irányítástechnikai műszerész, könnyűszerkezeti lakatos, kárpitos, központifűtés- és csőhálózat-szerelő, kőműves, mintakészítő, műszergyártó és -karbantartó, öntő, szobafestő és mázoló (tapétázó), vas- és fémszerkezeti lakatos, vegyész-analitikus, vízvezeték- és -készülékszerelő, villamos­hálózat-szerelő, vízszigetelő.

Néhány mesterségre lányok és fiúk jelentkezését várjuk: elektroműszerésznek, elektronikai műszerésznek, esztergályosnak, hegesztőnek, irodagép-műszerésznek, köszörűsnek, kötő- és varrógépműszerésznek, marósnak, szerszám- készítőnek, villamosgép-szerelőnek.

Érettségizett fiatalok jelentkez­hetnek elektronikai műszerész­nek és irányítástechnikai mű­szerésznek.

A szakmunkásképzés ideje az általános iskolát végzett 14— 16 éves fiataloknak 3 év, az érettségizett, 18—19 esztendő­söknek 2 év.

Aki időt nyer, pénzt is nyer...

Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy az érettségivel egyidejűleg szakmunkásbizonyítványt is szerzett. Akik az általános iskola elvégzése után szakközépiskolai képzés­re jelentkeznek hozzánk, 4 év múlva érettségizett szakemberek lesznek.

Mit nyújtunk — a tudáson felül — azoknak, akik nálunk alapozzák meg jövőjüket?

A vidéki tanulóknak, ha szer­ződést kötnek velünk, egyes szakmákban ingyenes kollégiumi elhelyezést és havonta hazautazási költségtérítést nyújtunk. A szakmunkás- és szakközépiskolai tanulók tanulmányi ösztöndíja — a tanulmányi eredménytől füg­gően - 160-750 Ft, szerződéskötés esetén ehhez még 250-500 Ft társadalmi ösz­töndíj járul.

Lehetőséget adunk a továbbképzésre, a szakmai fejlődésre: a szakmunkásképző intézetet végzetteknek azzal, hogy a Csepel Művek szakközépiskolájában 3 év alatt érettségizhetnek. Tanulmányi idejükre felmentést kapnak a katonai szolgálat alól. Érettségizett szak­munkások előtt pedig nyitva állnak az egyetemek, a főiskolák, a felsőfokú tanintézetek.

egyszer_volt-szakmunkaskepzes_reszlet_mi_1982.pngJelentkezés: Csepel Művek Oktatási és Társadalomtudományi Intézet tanulmányi osztály Telefon: 278-622 Budapest, Pf. 93. 1971

Forrás: Magyar Ifjúság, 1982., február

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9717766516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása