CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli csomagok megcsonkított nyilvánossága – Személyi kultusz - Polgári engedetlenség - Egy hét a kerületben

2022. március 06. 00:02 - csú

szabo_szabolcs_menekult_ukranoknak_-2022-03-03.pngCsepelen ezen a héten sem fértek bele a közpénz milliókból gyártott, de a kerületi Fidesz által kisajátított média tudósításaiba a csepeli ellenzék magyar és ukrán menekülteket segítő kezdeményezéseiről szóló hírek. Pedig Szabó Szabolcs (képünkön), Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője és a helyi ellenzék, valamint egyes civil csoportok derekasan, áldozatkészen kivették részüket az ukrajnai  menekülteket segítő akcióikból.

Hétfőn, február 28-án adott rövid tájékoztatást a csepel.hu a február 24-i képviselő-testületi ülésről. A lap szerkesztője, az eddigi gyakorlatnak megfelelően most is csak a pozitív témákról, illetve a lakosság felé jól „eladható”, a polgármestert népszerűsítő döntésekről írt néhány mondatos tájékoztatást. Így a testületi ülés 21 előterjesztéséből, csak 4 fért bele a cikkbe, ráadásul az ezekkel kapcsolatos kritikus viták ismertetése nélkül, viszont Borbély Lénárd ismét „főszereplője” lehetett a szerkesztőségi írásnak.

Blogunk többször is foglalkozott a testületi üléssel, legutóbb a heti összefoglalónkban érintettük a képviselő-testület ülését: https://csepeliek.blog.hu/2022/02/27/egy_het_csepelen_bator_elszant_pedagogusok_gyava_ostoba_keruletvezetok#more17766828 

Most csak néhány megjegyzésünk van a csepel.hu-n megjelentetett cikkhez: 

> a testület módosította a tavaly költségvetési rendeletet. Kiderült, hogy 750 milliót szánnak a volt szülőotthon, későbbi tüdőszűrő állomás átalakítására, amelyről már 4 éve döntött a testület, ennek befejezési határideje és átadása azonban még mindig bizonytalan.

> Idén ~ 12 milliárdos fejlesztést kíván a polgármester megvalósítani, amelynek a gazdasági helyzet és a társadalmi környezet változásait és az előző évek költségvetési fejlesztéseinek csúszását ismerve, semmi esélye sincs.

> A testületi ülésen, de a mostani cikkben sem kaptunk választ korábbi kérdésünkre: mi indokolja a Csepeli Városkép Kft. költségeinek (központi irányítás működése, lapkiadás-média, rendezvények) tavalyhoz képest 152 százalékos növelését. 

> Nincs indokolva az önkormányzati dolgozói létszám 9 százalékos növelése sem, miközben az önkormányzat egészének működése, egyre több közpénzt igényel.

> A kormány kiadásai csökkentése érdekében folyamatosan von el saját feladatai finanszírozása érdekében milliókat, a szolidaritási hozzájáruláson túl, a helyi önkormányzatoktól. Idén például 651,3 millióval járulunk hozzá a Dél-Pesti Tankerületi Központ működtetéséhez, vagy 236,9 millióval a helyi rendőrség „szabadidős járőri tevékenységének”, azaz a rendőrök túlóráztatásának ügyéhez. 

……….

A héten is folytatódott a csepeli önkormányzatnál és az általa működtetett médiában elhallgatott polgári engedetlenségi mozgalom. Lassan már negyedik hete, hogy „elégedetlenek” a pedagógusok, mert a kormány alaptörvény ellenesen, rendelettel próbálja elvenni a szakszervezetek, illetve a dolgozók alaptörvényben rögzített sztrájkjogát. A héten, március elsején, a Vermes Miklós Általános Iskola tanárainak egy része (15 fő) nem vette fel a munkát a nap egy szakaszában. A Tanítanék, a Csepeli vagyok és többmás közösségi oldalon olvasható levelükben hangsúlyozták:

„...Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.”

A csepeli önkormányzat vezetése nem reagált/reagál a mozgalom eddigi csepeli eseményeire. Vagy nem érdekli az alaptörvény sztrájkjoggal kapcsolatos cikkelye vagy nem mer az ügyben semmilyen állásfoglalást kiadni.

……….

Március 2-án folytatta januárban elindított videosorozatát a polgármester saját közösségi oldalán. A sorozat célja, hogy havonta egyszer tájékoztassa a csepelieket a kerület fontosabb eseményeiről, a képviselő-testület döntéseiről. A csepel.hu ezekről a felvételekről nem adott hírt. A „fórumsorozat” tisztán propagandisztikus célokat szolgál, most pl. bizonyítani akarta, hogy Borbély úr februárban is sikert-sikerre halmozott. A videófelvételen 10 sikertémát említett a polgármester, arról viszont egy szót sem szólt, hogy miként érintették a hónap negatív eseményei (az infláció növekedése, a gazdasági fejlődés megtorpanása, a sztrájkjog rendelet útján történt módosítása, az ennek eredményeként kirobbant engedetlenségi mozgalom, a választási küzdelem helyi ügyei stb) a kerületi lakosokat. Ez utóbbiban azonban, annak ellenére, hogy azt ígérte, valamennyi csepeli polgármestere lesz, egyértelmű politikai állásfoglalást tett: a kormánnyal való együttműködés mellett tette le a voksot, javasolta és kérte „hogy válasszuk azt az utat, amely előre megy és nem hátra.”

Ami nem lenne baj, hiszen saját közösségi oldalról van szó, csakhogy Borbély a képviselő-testület ülésein vagy az önkormányzat hivatalos honlapján, a csepel.hu-n is ezt teszi, amikor pl. megpróbálja lejáratni Karácsony Gergely főpolgármestert vagy az ellenzéket. Közben az utóbbiaktól, esetenként a civilszervezetektől, alapítványoktól meg elvárja, hogy politikamentesen, a kerület érdekeit szem előtt tartva támogassák az önkormányzati vezetés, netán saját törekvéseit. Véli, „amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek”. Csakhogy ez a kettős mérce alapesete, ami már elvezet az autoriter szemlélethez, a főnöki döntések kérdőjelek nélküli végrehajtásának igényéhez. Hiába a polgármester a Nemzeti Együttműködés Rendszerének „gyermeke”.

……….

A Csepeli Hírmondó facebook oldalán a szerkesztők kiemelten kezelték az orosz-ukrán háború menekültjeit segítő szervezetek, civilek humanitárius munkájának bemutatását. A hétfőtől péntek estig megjelent 19 hír közel 63 százaléka foglalkozott a témával, míg a többi írásban a sport, a Trianon emlékkiállítás, a faültetési program folytatása, a járványügyi korlátozások enyhítése, a Kolonics György emlékkiállítás, és néhány 90 év feletti csepeli köszöntése fért bele. Közös jellemzőjük, hogy sikertörténetek, illetve az önkormányzat és vezetőik áldozatos munkájának „jegyzőkönyvei”. A legnagyobb sztár természetesen Borbély Lénárd polgármester, akit az újságírók, fotósok hada kísért végig heti programjának egy-egy állomásán. Két megjegyzésünk van a CSH fb oldalán közöltekhez:
> a képek, illetve a cikkek tanúsága szerint a polgármester nem vett részt a Kolonics György emlékkiállítás március 3-i megnyitásán, illetve a pénteken megtartott fideszes „országjáró fórum”, dél-pesti programján, amelyekről Németh Szilárd viszont „sokszínűen” tájékoztatta híveit közösségi oldalán. Miért nem? Talán, mert a kiállításra és a pártrendezvényre a Kozma István Birkózó Akadémián, Németh Szilárd „birodalmában” került sor? Borbély távolléte azért is rendkívül érdekes, mert Kolonics Csepel díszpolgára, míg a „lakossági fórumon” részt vett Varga Judit miniszter asszony is. 

> Mivel a CSH a létrehozása óta eltelt időszakban a helyi fideszesek párlapja lett, már szinte „természetes”, hogy a héten sem fértek bele a tudósításokba, még a lap fb oldalára sem, a helyi ellenzék ukrán menekülteket segítő akcióról szóló hírek. Pedig Szabó Szabolcs az ellenzék országgyűlési képviselő-jelöltje és a helyi ellenzéki pártok és egyes civil csoportok közösségi oldalain több kép, tudósítás is megjelent a menekülteket segítő ellenzéki akciókról. Ennyit a polgármester és a Csepeli Hírmondó minden csepelit képviselő szövegeiről. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8817772712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása