CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A doppingvád és a könnyek megtették a hatásukat

2022. március 07. 00:01 - csú

orosz_korcsolyas_lany_elcsuszasa.jpgUtálom az egészet! - kiabálta a 17 éves lány. Akkor és ott nyilván komolyan gondolta, hogy gyűlöli az egész világot. Szokott ez így lenni a kamaszoknál. Alexandra Trusova korához illő daccal reagált arra, hogy „csak” ezüstöt nyert Pekingben. Elmosódott sminkkel teli arcát vörös kesztyűs kezébe temetve keresett, de nem talált vigaszt 

Fiatalabb honfitársa, Kamila Valijeva is épp úgy reagált a kudarcra, ahogy egy 15 éves: elsírta magát. Szülei, edzői és sportvezetői elég érettnek tartották ahhoz, hogy olimpiai versenyző legyen, igaz, ahhoz nem, hogy tudja, amit egy óvodásnak is tudnia kell: a nagypapa gyógyszeréhez nem nyúlhat.

A sportrajongók azt is gondolhatták volna, hogy egy tinilánynak inkább a matekdolgozat eredménye, az épp undok barátnő, vagy egy bimbózó szerelem miatt kellene izgulnia, ám ehelyett ámulva nézték a fekete-vörös farsangi jelmezbe - bocs: kűrruhába – bújtatott korcsolyazsenit, aki szenzációsan ugrotta a négyfordulatosokat a rövidprogramban. A doppingvád ellenére is tovább versenyző Valijeva azután a szabadprogramban hibázott, és

sírva hagyta el a jeget. Elmosódott sminkkel teli arcát vörös kesztyűs kezébe temetve keresett, de nem talált vigaszt annál, aki ott és akkor a legközelebb volt hozzá: az edzőjénél.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke megbeszéléseket kezdeményez. Az orosz miniszterelnök-helyettes viszont megvédte a két éve a nemzetközi korcsolyázó szövetség által az év edzőjének választott trénert: „Az olimpia a professzionális sportvilág csúcsa, és minden olimpikon a nemzete álmait és vágyait próbálja megvalósítani.”

Talán nem ok nélküli a félelem, hogy ha a korcsolyazseni szervezetében nem találnak tiltott szerre utaló nyomokat, és ha mosolyogva győz, ma csak a csodálat hangjai hallatszanának. 

De a doppingvád és a könnyek megtették a hatásukat: Kamila Valijeva nem a négyfordulatos ugrásaival, kecses mozdulataival és törékeny lényével ír sporttörténelmet.

Hanem azzal, hogy végre legalább beszélnek arról, amiről már nagyon régóta kellett volna. Hogy nincs az a nemzeti álom és vágy, amit gyerekmunkával kellene megvalósítani.  

Forrás: HOMPOLA KRISZTINA (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3017764876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása