CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vezérek botrányos birkózása, titkok leleplezése - Veszélyhelyzet - Egy hét Csepelen

2022. május 29. 00:02 - csú

kollegium_a_birkozo_akademia_toveben.pngNémeth Szilárd robosztus (láz)álma: kollégiumnak álcázott szálloda a Hollandi útra a birkózó monstrum mellé. Már csak ez hiányzik a csepeli Kis-Duna-partra...

Újabb állomásához érkezett a a helyi fideszesek közötti hatalmi harc. Mint kiderült, Ábel Attiláéknak megint sikerült Németh Szilárd mesterkedéseit leleplezni, most éppen a régi téma, a Csepel SC ügyében. C A titkos információk szerint Németh egy 52 milliárdos fejlesztést akar a volt Csepel SC Béke téri telepén megvalósítani. 

A hónapok óta tartó, szappanoperára hasonlító jelentekkel, (felesleges közvélemény-kutatással, előre lejátszott lakossági fórummal, stb), leleplezésekkel tűzdelt új felvonására Ábel Attila nem az önkormányzat hivatalos honlapján vagy a Hírmondóban hívta fel a csepeliek figyelmét. Saját hírblogjában és a sajtóban beszélte ki a titkot. Arról, hogy mikor szerezték meg a dokumentumokat és miért épp most teszi közzéezeket, egy szót semszólt, de érteni véljük a szándékot...

A magát újságírónak valló helyi alpolgármester szerint Némethnek a Csepel SC fejlesztésére vonatkozó terveit „titokban, kerülő úton sikerült megszereznie az önkormányzatnak, és bár lettek volna kiegészítő javaslataik, így nem szólhattak bele annak alakításába..” Ezek szerint csak kiegészítő javaslataik voltak, de a többivel egyetértettek? Mivel értettek egyet egy velük sohasem egyeztetett javaslat esetében? 

További megjegyzéseink előtt leszögezzük: Németh Szilárd áprilisi, immár harmadik bukása szerintünk törvényszerű és várható volt, eddigi „munkásságával” már régen kiérdemelte. A csepeliek ítélete egyértelmű. Viszont, mint mostanában olvashatjuk a médiában, utólag, ha lassan is, de minden kiderül Némethről. Természetesen volt híveitől, korábbi társaitól, közvetlen munkatársaitól, vagy éppen Borbély Lénárd polgármestertől, aki négy éven át mint frakcióvezetője mindenben kiszolgálta, támogatta (testületi üléseken és nyilvános fórumokon is) Némethet, majd polgármesterként három választáson is, még idén áprilisban is, mellé állt, s minden önkormányzati hátteret, nyílt támogatást biztosított részére. Ugyanezt felvállalta alpolgármestere, majd „csak” párttársa, Ábel Attila is, aki hírblogjával is segítette. 

Közben, valamikor 2-3 éve, a polgármester rájött, hogy Németh Szilárddal a háta mögött, nem fogja tudni elérni célját, mármint, hogy újra és újra megválasszák a kerület polgármesterének, ezért már a 2019-es polgármester választás előtti kampányban érezhető volt „elszakadása” Némethtől. Németh Csepel SC-vel kapcsolatos tervei azonban megadták a lehetőséget számára a nyíltabb, de még mindig visszafogottabb, hiszen hű pártkatonaként nem mehetett teljesen szembe saját pártja jelöltjével, szakításra is. Partnert talált Ábel Attilában, aki „biztosította” számára Németh ügyeinek „feltárását” a csepel.infóban, ahol Ábel Attila azt nyilatkozhat amit akar, talán még a kérdéseket és a cikkeket is ő írja…

Az urak tehát tudtak Németh terveiről, alá is játszottak, egyrészt testületi döntést, anyagi hátteret biztosítva, másrészt adták az évek óta tartó hallgatásukat, pedig tisztában voltak Németh szándékaival, terveinek a lakosság számára elfogadhatatlan tartalmi elemeivel. Április 3. után, amikor kiderült, Németh államtitkársága is megszűnik, „hirtelen” rájöttek: szabadulniuk kell Németh árnyékától is, végleg le kell rázni a láncot, amit több mint 12 éve, önként és dalolva, mindent tudva viseltek. Felelősségük vitathatatlan, 

Borbély úr ráadásul 2024-ben is polgármester akar lenni. Ezért most a jó rendőr szerepét kell eljátszania, Orbán egyre szűkülő jogi és pénzügyi keretei között is. Azért látszatfejlesztésekre még telni fog, s úgy érzi ez is elég lesz a győzelemhez. Ehhez politikamentes, szakmai támogatást is remél egy kizárólag politikai alapon létrejött testülettől, miközben saját magának megengedi, hogy az ülés keretei között politizáljon, természetesen az ellenzék kárára. Ebben, úgy látszik vannak sikerei is, (lásd a csütörtöki testületi ülésen történteket), egy dologban azonban nem fog tudni megoldást találni: Csepel fejlesztése, jövője már nem az ő, és a kerület vezetése kezébe van. Tizenkét év alatt mindent átengedtek Orbánnak és kormányának, minden önkormányzatokat sújtó rendelkezéshez asszisztáltak, sőt meg sem mertek szólalni. Ez megbocsáthatatlan hiba, bűn volt. Belső harca Némethtel azonban egyelőre erről is eltereli a figyelmet. 

**********

Csütörtökön délelőtt ülésezett a csepeli képviselő-testület. 27 előterjesztést tárgyaltak meg és hagytak jóvá. Blogunk két alkalommal is foglalkozott a témával. Legutóbb éppen a testületi ülés napján, kora reggel tett fel, néhány, a javasolt témákkal kapcsolatban felmerült kérdést. https://csepeliek.blog.hu/2022/05/26/jedlik-ugy_oncsonkitas_varosgazda-darabolas_nyari_tabor_potlekemeles_koltsegvetes#more17840509 

A tervezett napirendek egyikét, a Jedlikkel kapcsolatos javaslatot a polgármester végül visszavonta, mert a Dél-Pesti Tankerület vezetője közben arról tájékoztatta, hogy a kiköltözésre tervezett határidő tartható lesz. Megjegyzésünk ezért csak három témához van:

> változatlanul fenntartjuk a Csepeli Városkép Kft idei költségvetésével kapcsolatos kritikánkat: 

„A Csepeli Városkép működési költségét idén ~ 140 százalékkal, ezen belül a rendezvényekét ~272 százalékkal emelték, míg a kerületi művelődési házaknál ~ 133 százalékkal növekedett a működéshez nyújtott támogatás. A Csepeli Hírmondó és a polgármester fb oldala lassan már csak ezekről a rendezvényekről, no meg Borbély úrról szól, talán nem véletlenül, hiszen idén választás volt, és a Németh Szilárddal folytatott hatalmi harcban is bizonyítani akarta: ő a csepeliek oldalán áll, sőt közöttük él.”

> A polgármester által levett, Jedlikkel kapcsolatos előterjesztés kapcsán csak megjegyezzük: a jedlikes diákok a 2023/24-as, azaz ötödik tanévet sem tudják régi alma materükben megkezdeni. A 2017-es kormánydöntés után, hat évvel!

> A testületi ülésen elhangzott ellenzéki vélemények ellenére a testület fideszes többsége végül.  minden konkrét szakmai elemzés és számszerű adat ismerete nélkül, úgy döntött, hogy „….az Önkormányzat 100 %-os tulajdonát képező Csepeli Városgazda Közhasznú  Nonprofit Zrt. átszervezésével egyetért…”. Meghallgatva a polgármester úr felvételen hallható mondatait a Városgazda Zrt. tevékenységéról, csak érdekességként jegyezzük meg, kiderült, hogy Borbély úr nem ismeri a 2010 előtt létrehozott Csepeli Városgazda Zrt. akkoriban meghatározott feladatait, pedig a fideszesek frakcióját vezette, illetve a cég vezérigazgatója változatlanul élvezi a polgármester bizalmát, annak ellenére, hogy tavaly több mint 200 milliós veszteséget „termelt”.

**********

Gulyás Gergely: Holnaptól csak magyar rendszámmal lehet tankolni a benzinkutakon kedvezményesen írta meg a magyarnemzet.hu 26-án, a csepel.hu azonnal közölte is a kormánylap írását. A cikkben minden benne van, ami a kormány május 24-i ülését követő órák után bejelentésre került, s aminek a lényege: háborús veszélyhelyzetet hirdetett meg a magyar kormány. A helyi fideszes vezetés természetesen nem szokott megjegyzéseket tenni a „központ pártlap” médiafelületén megjelentekkel, pláne a kormányinfón elhangzottakkal kapcsolatosan, nekünk azonban van néhány ‑ lehet, hogy vitára is okot adó kérdésünk:

> Háborús veszélyhelyzetet az európai államok közül egyedül a magyar kormány jelentett be, pedig nem csak mi vagyunk közvetlen szomszédai Ukrajnának, hanem Románia, Szlovákia, Lengyelország és Moldávia is. Mi lehetett az ok, amiért a magyar kormány egyedüliként hozott Európában ilyen döntést, miközben évek óta Orbán Putyinnal barátkozik? 

> Az EU tagállamai közül „egyedül a magyar kormány gátolja az embergót.” https://nepszava.hu/3158463_mol-olaj-finomitas-teszt-magyarorszag-oroszorszag-olajfinomito  

Mi az oka, hogy ebben a kérdésben is egyedül maradtunk az EU-ban? 

> Nem igaz, hogy, „holnaptól csak magyar rendszámmal lehet tankolni a benzinkutakon kedvezményesen”., ráadásul a független benzinkutasok szerint „értelmezhetetlen és betarthatatlan az új rendelet.”

> Vajon miért nem kerültek bele az „extraprofit” miatt elvonásba részesülő cégek, vállalkozások közé a több százmilliárdokkal rendelkező tulajdonosok: Mészáros, Garancsi, Szíjj, Tiborcz vagy éppen a milliárdos Orbán-cégek, és a „visszatért” Lázár János holdudvara, amely a dohánybizniszen pl. 6,6 milliárdot keresett?

**********

Heti kérdésünk: a polgármester saját fb oldalán követni lehetett a május 26-án reggel 9.00 órakor kezdődött képviselő-ülés menetét. Miért nem az önkormányzat hivatalos honlapja, a csepel.hu adott helyet a nyilvánosság e régóta várt fórumának, hogy aki nem tudott rész venni a testület ülésén, az legalább a képernyőn követhesse az eseményt?

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7317842631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása