CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Orbáni útravaló a malomkerekek közé küldött artistának

2022. június 18. 00:01 - csú

navracsics_tibor-1.jpgOrbán a miniszterek bemutatásánál világossá tette Navracsics Tiborral kapcsolatos terveiről: ”Neki van a legtöbb esélye, hogy a brüsszeli bürokraták és a magyar képviselők malomkerekei között ne őrlődjön fel”. Szeretetteljes útravaló a malomkerekek közé küldött miniszternek. Mi az a kis őrlődés, ennyit meg is érdemelsz, ha már volt képed annak idején elhibázott lépésnek nevezni a Néppártból való kilépést! Most épp ezért vagy alkalmas jószolgálati követnek. Itt a tüzes karika, itt ugorj át rajta.

Amikor a Fidesz az ön-felfüggesztés komédiájával próbálta leplezni, hogy kiutálták az Európai Néppártból, tele volt az internet a régi viccel: Az Agresszív Kismalac nagyot taknyol a biciklijével, de hogy dicsősége romjait megőrizze, ráförmed az ámuló közönségre: Kuss! Én így szoktam leszállni.

Hát igen. Ő így szokott. Úgy szokta megbecsülni a pedagógusokat, hogy beléjük rúg. Úgy harcol a korrupció ellen, hogy Rogán lesz a küzdelem egyik felelőse. Úgy bizonyítaná a sajtószabadság töretlenségét, hogy megfigyelteti az ellenzékinek tartott újságírók külföldi útjait. Úgy őrzi meg a családok biztonságát, hogy újra ki lehet lakoltatni őket. Úgy védi meg a rezsicsökkentést, hogy belefullasztja az önkormányzatokat a rezsinövekedésbe. Szóval kuss.

Most újabb érdekes jelenet tanúi lehetünk. Az Agresszív Kismalac nagyobb feltűnés nélkül feltápászkodna, és szégyenszemre visszakerekezne a Néppárt, és rajta keresztül az

Unió jóindulatába. (Utóbbi még érdekünk is, hiszen a konfliktusban az ostor rajtunk csattan nagyobbat, nem a kismalacon.) Na persze nem maga Orbán biciklizgetne, kínos lenne még egyszer látványosan elhasalni. Erre külön minisztert alkalmazott, a korábban félig-meddig büntibe küldött, jobb sorsra érdemes Navracsics Tibort. Tárcát, igazi hivatali szervezetet nem kapott hozzá, hatáskörébe is beleharap több más miniszter reszortja. Ne legyen nagy kár, ha kudarc esetén neki kell elvinni a balhét.

Orbán a miniszterek bemutatásánál világossá tette, miért kellett utánanyúlnia: ”Neki van a legtöbb esélye, hogy a brüsszeli bürokraták és a magyar képviselők malomkerekei között ne őrlődjön fel”. Szeretetteljes útravaló a malomkerekek közé küldött miniszternek. Mi az a kis őrlődés, ennyit meg is érdemelsz, ha már volt képed annak idején elhibázott lépésnek nevezni a Néppártból való kilépést! Most épp ezért vagy alkalmas jószolgálati követnek. Itt a tüzes karika, itt ugorj át rajta. Az Agresszív Kismalacok így szokták a munkát megosztani.

Nem szívesen teszik, de hát szükség van rá. Mármint a pénzre, de arra nagyon. Persze, lehet hitelt felvenni a piacról, de a mostani kötvénykibocsátásnak is komoly kamatfelára volt.

És ijesztően megy az idő. Nem tudni, a különadókból mennyit lehet besöpörni, és hogyan fogadják őket, ha tovább növelik az inflációt. Az szabályok szerint a helyreállítási alap 70%-át le kell kötni az év végéig, különben ez a rész végképp elvész. Fél évünk van, de a magyar kormány még le sem adta új felhasználási tervét az elutasított régi helyett.

Orbán gúzsba kötve táncol. Most aztán biztosan nem kellene még jobban összevesznie a többi tagországgal, de közben figyelnie kell Putyin szemöldökráncolására is. Talán telefonok is jönnek onnan, a hosszú asztal másik végéről. A Kirill-üggyel próbált neki is teljesíteni, de elméretezte a lépést. Eddig csak vitáztak vele az Unióban, most már utálják is. Nem jelentéktelenedett el, nagyon is figyelnek rá, mint az asztalt bármikor felborítani képes ittas vendégre, de egyre hevesebb ellenszenv övezi. A gyanakvó figyelem száz százalékon áll, rokonszenv nullán.

A Fideszt a remények ellenére senki sem követte a Néppártból való kilépésben. Erős szélsőjobboldali frakció nem jött létre, Orbán a háború óta kicsit mindenkinek büdös. Szövetségesei sorra buktak a választásokon. A Financial Times szerint „haldoklik a visegrádi együttműködés”. Lengyelországban jövőre választások, már Kaczynski sem engedheti meg magának, hogy megvédje Orbánt. „Valóban nagyon komoly probléma van Magyarországgal jelenleg, amelyet nem kívánok félvállról venni”- mondja. Persze ha kormánya mégsem jut dűlőre az EU-val, befogott orral még felmelegítheti az érdekszövetséget, de az nem most van. A pénz viszont most kell.

Ha a Néppártot sikerülne pacifikálni, könnyebb lenne az út az Unió döntéshozóihoz. Néppárti a Bizottság és a Parlament, sőt az Európai Központi Bank elnöke is, míg a Fidesz az EP alelnöki helyét is elvesztette, egy-két fontos bizottságból is kiszorult. Miután Deutsch Tamás kiváló diplomáciai érzékkel le-gestapósozta frakcióvezetőjét, majd sűrű bocsánatkérése ellenére ki is kellett lépniük a frakcióból, neki utána egy ideig „az állatok szállítás közbeni jólétével foglalkozó különbizottság” tagsága jutott. Szép feladat volt, igazán kár, hogy már lejárt a bizottság mandátuma.

Navracsics meg is próbált mindent. Mint mondja, „aktiválta KDNP-s tagságát”, így elmehetett a Néppárt kongresszusára. Csakhogy közben itthon Orbán elmulasztotta aktiválni az európai normák tiszteletben tartását, így minisztere hiába ment. Pedig előtte még -nyilatkozata szerint főnöke tudtával- a néppárti tagság helyreállítását sem tartotta kizártnak. Ma már erről rezignált lemondással beszél.

Nehéz lesz az Agresszív Kismalacnak visszaszállnia a biciklire. Itthon majd csak kimagyarázza magát a szorult helyzetből. Van másik vicc is az Agresszív Kismalacról. Beszorul a kamionjával a híd alá, innen se előre, se hátra. -Mi van, malacka, beszorultál? -kérdi a rendőr. -Nem, te barom! Nem látod? Hidat szállítok.

Agresszív Kismalacunk most éppen hidat szállít.

Forrás: LENDVAI ILDIKÓ (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7117857063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása