CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Felelőtlenség felelőst keresni a tragédiák után a mai Magyarországon?

2022. július 11. 00:01 - csú

gyerekgyilkossagok.jpgNincs felelőse a családon belüli erőszak burjánzásának, nincs felelőse az iskolai zaklatásoknak, bántalmazásoknak, a munkahelyi pszichés gyötréseknek, de az összeomlott épületeknek sem, ahogy az orvosi műhibák nagy része is következmények nélkül marad.

Rövid az emlékezet, kevesen kapcsolnak azonnal, ha azt mondom, szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás. Pedig a múlt évtized közepén egy ország állt döbbenten, hogy miként kínozhatták és használhatták szexuális játékszernek a saját gyerekeiket a szülők, anélkül, hogy a gyermekvédelmi szakemberek, a pedagógusok, a védőnő, vagy egyáltalán valaki észrevette volna, mit művelnek. Később a város képviselő testülete külön is rögzítette, hogy nincs szakmai felelőse a történteknek.

Aztán 2019-ben Győrben két gyermekét megfojtotta az apa, aki

korábban olyan jól viselkedett a börtönben, hogy nem kellett letöltenie a teljes büntetését, hiszen „csak” kalapáccsal akarta agyonverni a feleségét. Szabadulása után azonnal el kellett hozzá menni a gyerekeinek, hisz – ahogy akkor olvashattuk – "nem merült fel olyan szempont, ami a láthatás tilalmát indokolta volna”. Később ugyan a közvélemény kicsit firtatta a bírói felelősséget, de én legalábbis nem hallottam róla, hogy valakit elmarasztaltak volna.

Ezekhez az ügyekhez képest halvány előrelépés, hogy azt az öt rendőrt, akiknek az volt a dolguk, hogy a kétségbeesett anya jelzésére ellenőrizzék a két, láthatásra Aszódon élő apjukhoz engedett kamaszlány épségét, fegyelmivel sújtották, mert csak egy héttel a meggyilkolásuk után találták meg a baltával agyonvert gyerekeket. A kisrendőrök lehettek volna határozottabbak, de ők csak a sor végén állnak. Az igazi felelősök hol vannak?

Nálunk nem szokás megtalálni őket. Nincs felelőse a családon belüli erőszak burjánzásának, nincs felelőse az iskolai zaklatásoknak, bántalmazásoknak, a munkahelyi pszichés gyötréseknek, de az összeomlott épületeknek sem, ahogy az orvosi műhibák nagy része is következmények nélkül marad. Legyünk őszinték: a felelősség kérdése törvényszerűen csak kóbor gondolatfoszlány ott, ahol bukott pártvezérek ülhetnek be a parlamenti székekbe díszletként asszisztálni egy olyan kormány működéséhez, amely annyira kiváló, hogy még csak fel sem merülhet vele kapcsolatban a hiba lehetősége, netán az elszámoltatás. Itt felelőtlenség felelőst keresni. 

Forrás: GULYÁS ERIKA (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9617871021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása