CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A diktatórikus Fidesz-hatalomnak asszisztálnak az ellenzéki pártok?

2022. augusztus 19. 00:01 - csú

fudan_kinai_egyetem_lesz_a_volt_nagyvasartelepbol.pngAz ellenzéki szavazók és a jószándékú civil kezdeményezések  elárulásának lesz a szimbóluma a Csepelről is jól látható ferencvárosi romhalmaz? Az egykori nagyvásártelepnél fővárosiak százezrei népszavazással akarták megakadályozni a tervezett diákvárost kiszorító Orbán-féle kínai Fudan egyetem felépítését! A hatalom továbbra sem kíváncsi az emberek véleményére, de - sajnos - a Fudan-ellenes népszavazás megfúrásával ehhez immár az ellenzéki pártok vezetői közül is többen derekasan asszisztálnak. 

Amikor még azt hittük, tényleg van az ellenzéknek esélye megnyerni az országgyűlési választást és átvenni az ország irányítását, akkor nagyon is komolyan vettük a Fudan egyetem ügyét. Azt, hogy a hatalom, a mindent maga alá gyűrő kormány nem engedheti meg magának, hogy magyar pénzből kínai kémegyetemet létesítsen Csepel és Ferencváros határában, ráadásul úgy, hogy a főváros korábbi tervét, a diákváros építését is megfúrja.

Általános felháborodást váltott ki már maga az ötlet is, amit még fokozott a kormányzati erők arroganciája, Palkovics László fölényeskedése, a "minden a miénk" attitűd kiütközése. A budapestiek döntő többsége egyetértett azzal, hogy ha másként nem lehet meghátrálásra bírni a hatalmat, akkor harcoljanak a népszavazásért, legyen annyi aláírás, hogy a kormány – megint – kénytelen legyen meghátrálni, mint a

Nolimipa esetében. Persze az Orbán-rezsim bukása automatikusan elhozta volna a kínai projekt kidobását is.

Nem lett választási siker, sőt, de azért ez a kezdeményezés itt maradt velünk, és bár a Kúria szabad jelzése utána a Fidesz, akarom mondani az Alkotmánybíróság elkaszálta az akciót, de maradt egy esély: a helyi, ferencvárosi népszavazás. Most azonban már másról szólnak a hírek.

A főváros persze továbbra sem szeretné, hogy Budapesten kínai kémegyetem létesüljön. Az erről szóló népszavazást a főpolgármester kezdeményezte, és az aláírások össze is gyűltek. Az viszont egyértelmű, hogy a kormányzat nem akarja, hogy ebben a kérdésben az emberek döntsenek. Amiben semmi új nincs: a kormányzat semmilyen ügyben nem akarja, hogy az emberek döntsenek, legfeljebb manipulatív kérdésekben – például: akarja-e ön, hogy több legyen a pénze –, de még a választásokat is csak úgy hajlandó lebonyolítani, hogy a minimumra csökkentse a vereség esélyét.

Szóval pontosan tudtuk, hogy a Diákváros kontra Fudan egyetem ügyében Orbán csak a saját akaratát hajtatja végre, és az AB tagjai is tudták, hogy mit vár tőlük a miniszterelnök. De most a főváros is meghajolt a kormányzati akarat előtt: visszalépett saját kezdeményezésétől. Nem mondom, hogy ez a döntés nem illik bele abba a sorba, amit április 3-a óta látunk ellenzéki oldalon, de talán ebben az ügyben mégsem kellett volna hátat fordítani a budapestiek szándékának.

Másként mondom: hónapok óta azt látjuk, hogy az ellenzék szívós munkával veri szét önmagát, ötlettelenül szédeleg hónapról hónapra, ez a mostani fordulat azonban mégiscsak váratlan. Mert igaz ugyan, hogy megfúrták a népszavazást, de a fővárosiak felháborodása - ha már nem is tapinthatóan – itt van még közöttünk, és a helyi népszavazás lehetősége sem veszett még el.

Azt mondják az ellenzéki pártok képviselői, hogy most sokkal nagyobb a baj, mint a Fudan egyetem idetelepítésnek lehetősége, ráadásul – állítják – úgysem lesz belőle semmi. Igen, igaz: nagy a baj. És hamarosan még nagyobb lesz. A legnagyobb baj azonban az, hogy a hatalom továbbra sem kíváncsi az emberek véleményére, és ehhez immár az ellenzék is derekasan asszisztál. 

Forrás: Németh Péter (Népszava)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4317911081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása