CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Fulladásveszély a vízműveknél! Nincs állami garancia semmire az Orbán-kormánytól

2022. szeptember 24. 00:01 - csú

vizhiany_vizmu_kiszaradas_kiszaritas.jpgAz önkormányzatoknak küldött állami ultimátum egyszerű: aki odaadja ingyen a teljes víziközmű vagyonát, annak segítenek, a többit sorsára hagyják. A sarokba szorított önkormányzatoknak még azt a feloldozó érvet sem adják meg, hogy garantálják a folyamatos ellátást. Nincs garancia semmire...

Túl sokat fogyasztottak – indokolta a  településeken júliusban kialakult ivóvízhiányt az ellátásáért felelős cég. Hiába járatták maximumon a rendszert, nem volt elég; hát még mi lenne akkor, ha beüt egy műszaki hiba. Márpedig az elég gyakori a víziközmű cégeknél. Az ivóvízellátó rendszerek 86 százaléka már évekkel ezelőtt kockázatos minősítést kapott.

A Fidesz-közelinek számító Századvég évekkel ezelőtt felhívta a kormány figyelmét: ha az ágazat nem jut hozzá a szükséges forrásokhoz, egyre sűrűbbé válnak a műszaki problémák, amelyek elhárítása a képzett, de alulfizetett munkaerő elvándorlása miatt egyre hosszabb ideig tart majd. A szolgáltatási színvonal romlása pedig

fogyasztói elégedetlenséghez vezet. Volt is hörgés júliusban. A kezét folyvást a nép ütőerén tartó kormány pedig gyorsan előállt a javaslattal. Nem egészen azzal, amit saját kutatóintézete javasolt neki - a közműadó eltörlése és az ivóvízellátás áfakulcsának 18 százalékra csökkentése –, hanem az örök jolly jokerrel: az államosítással.

Orbánéknak mindenről is ez jut eszükbe. Holott számtalan példa bizonyítja, hogy az állam ritkán jó gazda. Nem kell visszamenni az átkosig, elég a fent említett solymári vízhiányra gondolni, ahol állami cég a szolgáltató. S így a jobban eleresztettek közé tartozik, hiszen az állami társaságok összesen 135 milliárd forint támogatást kaptak az elmúlt években. Az önkormányzatiak meg egy kanyit se, miközben az adóval és a rezsicsökkentéssel az állam leszívja a bevételük 80 százalékát. Nem az ellenzék, hanem a Századvég szerint.

Erre jött rá most az energiaárak ugrásszerű növekedése, ami az önkormányzati cégek harmadát csődhelyzetbe lökte. A többit majd jövőre, amikor az idei, előre megkötött szerződések lejárnak. Az állami ultimátum egyszerű: aki odaadja ingyen a teljes víziközmű vagyonát, annak segítenek, a többit sorsára hagyják. A sarokba szorított önkormányzatoknak még azt a feloldozó érvet sem adják meg, hogy garantálják a folyamatos ellátást. Nincs garancia. Semmire. 

Forrás: Szalai Anna (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6917912511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása