CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tovább a putyini úton az orbáni végállomásra

2022. november 14. 00:01 - csú

orban-kosa-rogan-x_mate_2.pngMinden politikai lépésre két magyarázat van: az egyik jól hangzik a másik pedig ami igaz. Vészterhes időkben a nemzet elemi érdeke, hogy az állam katasztrófa és úgy egyébként minden nemzeti sorscsapás elhárítására  gyorsreagálású nemzeti szupercsapatot állítson ki, az  árvízzel, koronavírussal szemben már bizonyított akcióhős-miniszterelnök-vezérlő tábornok úrnak.

Másik olvasatban a most „Nemzeti Eseménykezelő Központ” címszó alatt formálódó szuperhatóság inkább csak úgy fest, hogy Orbánék rákaptak a rendeleti kormányzás ízére. A Karmelita urának nem kell bíbelődni Parlamenttel – az már jobbára amúgy is csak afféle szakrális célokat szolgál, mint pár utcával odébb a Bazilika – de majd jön ez a végrehajtó szupercsapat és immáron a minisztériumi apparátus itt-ott még megbúvó akadékosait leszereli azzal, hogy nono elvtársak, nincs idő ilyen szögmérős, kalkulátoros okoskodásra, a nemzet léte forog kockán!

Nemzethalálból errefelé számolatlanul akad, most éppen a

tőlünk 2000 kilométerre zajló háború szolgál ürügyet a rendeleti kormányzásra, utána mondjuk esélyes a gazdasági válság, majd utána az aszályválság, végül, ha már mindenki beletörődött az egészbe, csak a Magyar Közlöny 67. kisközleményéből derül ki, hogy most éppen a Trinidad-tobagói árvíz miatt hosszabbodik a veszélyhelyzet.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az egyre szélsőségesebb központosítás a mindenhatónak megtett orbánállam válasza a rendszer elhatalmasodó impotenciájára. Sokasodnak az olyan, komplex válsággócok – oktatás, egészségügy, gazdaság – amit a notóriusan felülről irányított, visszacsatolás nélküli vezérállam nem tud kezelni. Ott ugyanis tárgyalni kellene, mérlegelni, szakkérdésekkel bíbelődni, míg egy olcsó népszerűségre utazó, gumicsizmás-műbőrdzsekis népvezér már a látványával is csak mérgesíti a helyzetet. Bonyolult, átláthatatlan konfliktushelyzetben a helység szélestenyerű fejenagyjából nem lesz bölcs moderátor, hanem inkább beszed még egy marék szteroidot és kalapácsért nyúl. Úgy hajtja minden ilyen társadalmi konfliktus Orbánt tovább, a saját putyini útján.

Forrás: Batka Zoltán (Népszva)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6717961074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása