CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ellenvélemény kizárva! Mit kerülget a kerületvezető a Csepeli Hírmondóban?

2023. április 21. 00:05 - csú

csalas_atveres_szamitogepes_csalas.jpg„Vigyázat, csalnak!” – figyelmeztet az önkormányzati szócső a kecsegtető ajánlatok veszélyeire 

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) április 19-én megjelent 8. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

A Csepeli Hírmondónál minden változatlan. Lassan 12 éve szolgálja – a csepeliek helyett –, gazdáját, a kerületi önkormányzat mindenkori vezetőjét, most éppen Borbély Lénárdot, aki nagyon akar újrázni a következő évi polgármesteri választáson.

A CSH meg is tesz mindent az ügyért. Most például három oldalt kapott, amelyben mindenáron szeretné bizonyítani: ő maradt, aki volt, pártonkívüliként is a kormány hű katonája, s „Bármi is történik, Csepel érdekeiből…” nem tud engedni. Arról viszont most sem beszélt, s az interjút jegyző közvetlen munkatársa, a Polgármesteri Kabinet fő-fő sajtófelelőse sem kérdezett rá: mit csinált az elmúlt kilenc évben, amikor a HÉV, a gerincút folytatása vagy pl. a Gubacsi híd felújítása ügyében kellett volna a kerület érdekei mellett kiállni. 

A lapban egyébként szó volt még a szabálytalanul parkolókról, a Táncsics utca egy részének felújításáról, a kerületieket becsapni szándékozók elleni rendőrségi harcról, a kultúráról, a sportról és bőven a

kikapcsolódási lehetőségekről. Borbély is vallja, Néróval együtt, „Kenyeret és cirkuszt a népnek”. A cirkuszról most bőven gondoskodik. Lásd a kulturális és a kikapcsolódási lehetőségeket (kulturális műsorok, hajókirándulások, éjszaka a bunkerben, vetélkedők, stb). 

A kerületben élők helyzetét, anyagi gondjainak bemutatását, az egészségügy feszültségeit, a csepeli vállalkozásokat foglalkoztató gondokat, a kerületi pártok aktuális témákkal kapcsolatos véleményének ismertetését, a kerület fejlesztését meghatározó fejlesztések ügyét, most sem tartotta fontosnak sem Borbély polgármester, sem a lap szerkesztősége.

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) A közös értékeink megmaradnak

Szemétszedési akció a Föld napján

Jól haladnak a munkák a Kis-Duna-parton

A korábbi számban fél oldalt kapott Borbély úr, hogy pártból való kirúgása után mesélhessen terveiről, most három cikkben ellenvélemény nélkül mondhatta a magáét, kampányolhat, sőt a második írásban a Közösen Csepelért Polgári Egyesület tavaszi nagytakarítási akcióját is eladhatta.

Az első két cikk bizonyítja: a polgármester véglegesnek tekinti a civil szervezet égisze alatti indulását a jövő évi önkormányzati választásokon. Az egyesület ehhez, szerintünk, nevét, s némi munkáját adja majd, a kommunikációt, s az ehhez szükséges milliókat Borbély adja, a rendelkezésére álló önkormányzati média (Csepeli Hírmondó, csepel.hu, stb) és az alpolgármestere által tulajdonolt csepel.info) és közvetlen munkatársai bevonásával. Kérdés, az ellenzék meddig nézi el, hogy az önkormányzati média tulajdonképpen már most Borbély választási kampányának aktív támogatója, meddig hagyják szó nélkül a polgármesteri kampány közpénzből való finanszírozását.

Borbély mondandójának lényege egyébként a legutóbbihoz képest nem változott, csakúgy, mint a Közösen Csepelért Polgári Egyesülettel közös jelszava. Néhány konkrét megjegyzésünk a munkatársa által készített, szokásos alákérdezéses interjúval kapcsolatban:

* A Kis-Duna part, a Kertváros, a lakótelepek szépítése mellett a polgármester szívügyévé vált hárosi fejlesztés, a Munkásotthon felújítása hetek óta folyamatosan ismételt témák, egyelőre csak tervek, ígéretek, mint ahogy az is, hogy „Csepel érdekeiből nem” tud engedni. Már nincs többsége a testületben. Kérdéses, hogy Csepel érdekeinek 13 éves elhanyagolása után a kerület valódi fejlődését nem éppen segítő terveihez tud-e többséget szerezni a testületben, a „közös értékeink megmaradnak” hangsúlyozásával együtt. Nem az értékekkel volt ugyanis korábban sem gond. Saját, a kerület legfontosabb fejlesztési igényeit figyelmen kívül hagyó „szépítési” céljai, százmilliókat felemésztő beruházásai (ifjúsági tábor felújítása, sportlétesítmények fejlesztése, napközis tábor fejlesztése stb), vezetési módszerei, elvtelen megalkuvásai (pl. Németh Szilárd birkózócsarnokának támogatása), pénzszórási akciói, tartalmak nélküli lózungjai lehetetlenítették el, mind a Fidesz-frakció tagjai, mind pedig az ellenzék körében. 

* Kampányában Tarlós ajnározása, Karácsony folyamatos, egyoldalú támadása, az ellenzék folyamatos távoltartása a közpénzből működtetett önkormányzati médiától, a baloldali képviselők tudatos lejáratása, komoly politikai hiba. Bizonyítja, maradt, ami volt, fideszes értékeket valló politikus, csak most pártonkívüliként mondja, képviseli, terjeszti korábbi pártja, vezére politikáját. Hű szolgája Orbán Nemzeti Együttműködés Rendszerének. 

Lásd még:

https://csepeliek.blog.hu/2023/04/02/egy_het_mi_varhato_csepelen_a_nagy_fideszes_leszamolas_utan_ez_volt_a_nyitany_politikai_botrany_tobb#more18091046 

https://nepszava.hu/3189560_csepel-fidesz-belhaboru-feloszlatas-ujjaalakitas-nemeth-szilard-borbely-lenard-kizarasok

https://csepeliek.blog.hu/2023/04/17/oreg_hiba_az_ifjusagi_tabor_korul_a_keruletvezeto_emlekezetkiesese#more18081646

A Kis-Duna part fejlesztése tehát Borbély kiemelt kampánytémája. Ezért vettük „egy kalap alá” a lap harmadik cikkét, amelyben az ifjúsági táborban folyó, jól haladó munkálatokon túl arról tájékoztatja az olvasókat, hogy „A tábor építésével párhuzamosan a Kis-Duna-part újabb szakasza is megújul több mint húszezer négyzetméteren.” Ami még érdekessé teszi az újabb „sikersztorit”, hogy nem ismert, mikor döntött a képviselő-testület „..a Kis-Duna- ligetnél lévő elhanyagolt területén... néhány hete…” elindult fejlesztésekről. Lehet, hogy a polgármester egymaga döntött a témában? Vajon mennyibe kerül döntése az önkormányzatnak? 

2) Kétnapos Bozsik-fesztivál óvodásoknak

Örülünk az óvodások részére rendezett labdarúgó fesztiválnak. Megjegyzésünket a cikk utolsó mondata váltotta ki: „Az önkormányzat ingyen biztosítja a lehetőséget a foglalkozásokon való részvételre.” A Csepeli Utánpótlás Sportegyesület (CSUSE) az önkormányzat saját, Borbély Lénárd polgármester javaslatára 2015-ben létrehozott sportegyesülete, amely 2022-ig, több mint 385 milliós támogatást kapott az önkormányzattól. Idén 77,2 millió szerepel az idei költségvetési évben. A labdarúgó szövetséggel együttműködve labdarúgó pályát építettek az egyesületnek, amelynek fenntartását is az önkormányzat biztosítja. Pontosabb lett volna tehát, ha a szerző azt írja az „ingyen biztosítja” helyett, hogy fizeti a CSUSE költségeit. Mindezt úgy, hogy sportegyesület létrehozása a törvény szerint nem önkormányzati feladat, ráadásul ezzel rontja az amúgy is nehéz helyzetben lévő labdarúgással foglalkozó sportegyesületek fejlődési lehetőségeit, esélyeit.  

Érdekességként megjegyezzük: 2023-ban a költségvetési tervben a támogatások és a tartalékok keretei között összesen 61,1 milliót(!) hagyott jóvá a polgármester a ~ 45 sportegyesület támogatására.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2318106872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása