CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vitára késztető csepeli gondolatok az ellenzéki erők (választási) összefogásáról

2023. június 01. 00:05 - csú

osszefogas_muzealis_lelet_vagy_a_jovo_kepe.pngTörténelmi lelet, múló emlék vagy a jövő lehetősége, követelménye látható az egykori plakáton?

Vitaindítónak is tekinthetnénk Horváth Gyula ellenzéki (DK-s) önkormányzati képviselő világhálós bejegyzését. Blogunk annak tekintette, ezért most részletesen ismertetjük a csepeli politikus írását:

A 2010-es „fülkeforradalomnak tartott” választás óta szinte folyamatos a Fidesz győzelme. Annak ellenére, hogy a szavazatok összesítésekor sokszor kiderül: az ellenzékként fellépő pártokra leadott szavazat mindig több mint a Fideszé! Matematikai értelemben tehát, az ellenzéki erőknek „csak” össze kéne fogni, és meg is van a győzelem!

A társadalmi mozgások és folyamatok azonban nem teljesen azonosak a matematika törvényszerűségével. Az itteni motiváló tényezőknek és az érzelmi faktoroknak nagy szerepük van, míg a matematikában ezek elhanyagolhatók. Ebből adódóan a szavazatok mennyiségének egyesítése matematikailag ugyan sikerülhet, de az egyáltalán nem biztos, hogy a társadalmi szimpátiát is tükrözik.

Az ellenzéki pártok, a közvélemény és a vezető értelmiség igen erős nyomására 2022-ben mégis

megpróbálta ezt a módszert alkalmazni. Keserves volt a tapasztalat, mert az összefogott ellenzék, együttesen is rosszabb eredményt ért el, mint az azt megelőző időszakban külön. Az bizonyosodott be, hogy a társadalomtudományok és a matematika teljesen más alapon működnek, ezért nagy hiba az összekeverésük.

A kísérlet azonban nem csak rossz tapasztalatokat hozott! A választási előkészületek az előválasztással, egy igen kitűnő innovációnak bizonyult! Felpezsdítette az állampolgárok aktivitását és egy hatalmas szavazni akaró tömegbázist képeztek. Bebizonyosodott, hogy egy jövőbeli sikeres választási küzdelem egyik első harmadának eleme lehet ez a módszer. A hasonló minőségű és eredményeket produkáló második és harmadik fokozatok megtalálása azonban még sok kutatómunkát és tapasztalat-összegzést igényel.

Úgy látszik, hogy az összefogásban résztvevő pártok egy része, a feléjük áramló szimpátia növekedést alaposan félreértette. A közvéleménykutatásokban az alig mérhető kategóriába tartozók tévesen, a maguk jó teljesítményének és a politikában alkalmazott módszereinek tudták be az ellenzék formálódó sikerét.

A valóságtól, a biztos alapokat jelentő talajról, kezdtek elszakadni! Kezdtek normákat kreálni, tilalomfákat állítani, és kirekeszteni! Kógens szabályok híján nem egyenlő módon tartották be az egymás nyilvános bírálatát korlátozó önmérsékletet. Visszatekintve nagyon érdekesnek értékelhető (és azóta be is bizonyosodott a „közreműködése”) ahogy az online szavazásoknál - bizonyos manipulációkkal - a rivális is befolyásolhatta az eredményeket. Így történhetett, hogy a közvéleménykutatásban, - a várható szavazatszám elérésben - a legkisebb eredményt hozók kezdtek a legbátrabbak, és a legarrogánsabbak lenni! Értéktévesztésben odáig is eljutottak, hogy az ellenzék leváltásáról, a legnagyobb szervezet vezetőjének a kampányból való kivonásával is megpróbálkoztak! Egy idő után annyira „bátrakká” váltak, hogy olyan vektorerőt képeztek, ami a tömegek által elképzelt eredő erővel (népakarattal) szembe ment! A politikai értéktámogatottságtól és az ebből kinővő politikai erőtől annyira elszakadtak, - a valóságtól és a választói igényektől annyira eltávolodtak - hogy önjáró mozgásuk a szimpatizánsok számára ellenszenvessé vált!

Ez volt az oka, hogy az előválasztás hozta rendszerváltó lendület megtört, majd fokozatosan ellentétébe fordult, és a parlamenti helyeknél kétharmadot hozott a Fidesznek! Mindezeket a csalódásokat csak tetézte annak felismerése, hogy az önjáró magabiztos jelöltek, az országot létében és biztonságában érintő súlyos kérdéseknél csődöt mondottak.

Az összefogás tehát „megmérettetett és könnyűnek találtatott”! A rendszerét mégsem kiűzni, hanem alaposan átdolgozni kéne! A jókat megtartani és erősíteni, a rosszakat kiszelektálni! Úgy kell átalakítani, hogy az új együttműködést segítő folyamat ne csak egy módszere legyen az ellenzék sikeres rendszerváltó munkájának, hanem eredménye is legyen egy jól működő, a szavazópolgárok igényeire apelláló, - a diktatúrát elűzni akaró - új politika kiépülésének, és személyeket kiválasztó folyamatának!

Forrás: Horváth Gyula közösségi (fb) oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6218076952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása