CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt: 75 éve indult el az Úttörővasút első szerelvénye

2023. július 29. 00:05 - csú

uttorovasut_elkeszult_1948.pngSok csepeli gyereknek volt életre szóló élmény 1948. július 31-én az a meghívó, amely az Úttörővasút megnyitójára invitálta őket.

Csepel még nem volt Budapest része (csak 1950. január 1-től lett 21. kerület), de a második világháború pusztításai után az országújjáépítésben áldozatosan dolgozó szüleik közül több százan vettek részt abban a társadalmi munkában, amelynek célja az Úttörő Köztársaság, majd Úttörőváros és ennek részeként a kisvasút felépítése volt. A meghívás ennek az elismerése is volt. E mellett a csepeli gyerekek vasgyűjtéssel, jó tanulással érdemelték ki azt, hogy több ezer fővárosi társukkal együtt ott legyenek a csillebérci jeles eseményen.

uttorovasut_hegyek_kozott_volgyek_kozott_1.pngA budapesti Úttörővasút első, 3 kilométeres szakaszát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen. Az építők egy része hivatásos vasútépítő, másik része önkéntes volt. Az első vonalrészen megépült a

Széchenyi-hegy végállomás, Normafa megállóhely, Csillebérc (Úttörőváros) és Virágvölgy (Előre) állomás, a vonatforgalom 1948. július 31-én indult meg. Az építkezés további két szakasszal folytatódott.

Az első szakasz átadásának napján folytatták a munkát. Az Előre állomástól János-hegy állomáson át Ságvári-liget állomásig tartó 3,7 km hosszú szakaszon a korábbnál nehezebb terepviszonyok között kellett folytatni az építést. budapesti_vit.jpgAz 1949 nyarán Budapesten megrendezett második Világifjúsági Találkozó (VIT) egyik helyszíne az Úttörővasút volt. Itt hangzott fel először a ma is ismert zakatolás, a Hegyek között, völgyek között zakatol a vonat/ én a legszebb lányok közül téged választalak…

3-uttorovasutas.jpgAz Úttörővasúton csak úgy mint a mai Gyermekvasúton  diákok látják el a szolgálatotmai_gyerekvasutasok.png

uttoruvasut_teljes_vonal_atadasa_1950_huvosvolgy.pngA teljes vonalat a budapesti VIT után egy évvel, 1950. augusztus 20-án adták át Hűvösvölgyben. A létesítményt a rendszerváltás után is megőrizték a mai napig.

Az Úttörővasút-Gyermekvasút 75 éves fennállása alatt mintegy 16 ezren szolgáltak kisvasutasként a vonalon.

Forrás: CSÚ és Internet

Fotó: Fortepan

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7118181089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása