CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Gyors ütemben épült az új csepeli városközpont - Egyszer volt

2023. október 21. 00:05 - csú

csepeli_varoskozpont_1969_eites_kozben_1.pngcsepel_adyendre_ut_1966_kepes_ujsag_dolezsal_foro.pngA sorok között olvasva kiderül, hogy mi számított értéknek 54 éve. Például: "A távfűtéses lakások modern felszerelést kapnak. A konyhákban beépített garnitúra, gáztűzhely várja a háziasszonyokat s a lakásokban állandó hideg-melegvíz szolgáltatás lesz."

A Magyar Nemzet 1969 őszén adta hírül, hogy Gyors ütemben épül az új csepeli városközpont. És valóban: épült! Az előkészítés tengernyi szenvedést, fájdalmat hozó bontásaival, a szanálásokkal a Hazafias Népfront lapjának a cikke – sok ok miatt – nem foglalkozott. Akik átélték azokat az éveket vagy akiknek szülei, nagyszülei felelevenítették a történteket, ők ma is emlékeznek rá.

csepel_ady_endre_ut_1966-kepes_ujsag_dolezsal_foto.pngÉrthetően másként idézik fel a kerületi városközpont fejlesztését azok, akik évek óta vártak lakásra vagy az elavult, egészségtelen, fürdőszoba nélküli házakból költözhettek oda.

Az 1969-es  híradás

sorai között olvasva kiderül, hogy mi számított értéknek 54 éve. A cikk beszédes információkat közölt így:

„Gyors ütemben halad a csepeli városközpont építése. A nagy múltú munkáskerület szívében a következő esztendőkben modern városnegyedet építenek ki.

Előreláthatólag március végén átadják rendeltetésének a Kossuth Lajos utca-Ady Endre út-II. Rákóczi Ferenc út által határolt területen négy - egyenként tízemeletes - lakóházat, összesen 528 lakással.

Az új otthonok egyharmada másfél szobás. A távfűtéses lakások modern felszerelést kapnak. A konyhákban beépített garnitúra, háztűzhely várja a háziasszonyokat s a lakásokban állandó hideg-melegvíz szolgáltatás lesz.

4-ady-kossuth_sarok_abces_vasas_bisztro_1.pngA második negyedévben kezdődik meg a járulékos beruházások építése. Az említett körzetben 75 személyes óvoda, 60 személyes bölcsőde és 12 tantermes általános iskola kerül tető alá.

A városközpont egyik érdekességének ígérkezik a Kossuth Lajos utcában épülő, csaknem 100 méter hosszú, 10 emeletes sávház. A munkához ebben az évben hozzálátnak, s a 124 másfél, illetőleg két és fél szobás - lakást előreláthatólag 1970 közepén adják át. Itt egyébként szintén távfűtés, hideg-melegvíz lesz és a konyhákat bútorokkal látják el.csepel_1973-ban_regen.jpg

Múlt, jelen és jövő találkozása Csepelen a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején.

Forrás: Magyar Nemzet 1969. február 22.

Fotók: Fortepan

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5218218365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása