CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Megvesszőzni csak pontosan, szépen vagy inkább hagyják békén az irodalmat!

2023. október 27. 00:03 - csú

jusztitia_juszticia_juszticia_itelet_birosag_1.pngItt az újabb bizonyíték, hogy nem a méret a lényeg. Esetünkben egy egészen apró vesszőről van szó. 

A hiányzó vesszőt  egy rendelet szövegéből felejtették ki a túlbuzgó paragrafus-faragók

A Fővárosi Kormányhivatal 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki júliusban azért, mert a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam (Szívdobbanás) című kiadvány nem volt lefóliázva az egyik boltban, ahogy azt a melegellenes törvény előírja.

A Líra könyvesbolthálózat azonban perelt, mert

a Magyar Közlönyben megjelent ominózus szövegben ez áll: a „termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”. Vagyis ha az elkülönítve szó után vessző lenne, akkor kellene fóliázni. De nincs vessző. A bíróságnak pedig az ítéletekor nem a szöveget megalkotó feltételezett észjárását és szándékát kell értenie, hanem a leírt szövegre alapozva kell meghoznia a döntését.

Javaslat: a melegellenes törvény miatt a szövegeket éberen vizslató bizottság feladata legyen ezentúl a megjelenés előtt álló törvények és rendeletek átnézése is. Előttük nem marad rejtve semmilyen másság vagy kétértelműség. Ha pontatlanul megfogalmazott jogszabályi szövegre bukkannak, szerzőjét kötelezzék a tanítóképző elvégzésére. Oda most úgyis könnyű bekerülni.

ICS (Élet és Irodalom)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9018235935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása