CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeliek háta mögött dönt, költ és szobrászkodik a kerületvezető

2023. november 07. 00:05 - csú

parkavatas_wittner_maria_2022-10-23_1.pngKözpénzből fizetik a névadást, a  pántlikázást, az emlékműt, de a döntésből kizárták a csepelieket, a sétányok lakóit. Mit szól ehhez a képviselő-testület?

A közösségi oldalakon folytatódtak a viták a Wittner Mária emlékműnek a Wittner Mária parkban való felállításáról. Blogunk többször foglalkozott a témával, most csak a három oszlopos szobor elhelyezésének törvényi és anyagi feltételeire hívjuk fel az olvasók figyelmét. 

    Egy köztéren felállításra kerülő művészeti alkotás elhelyezése ügyében a jelenleg is hatályos 1991. évi XX. törvény 109. paragrafusa értelmében kell eljárni. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99100020.tv        

Ennek lényege:

„109. § 

(1) *  Művészeti alkotás közterületen, valamint önkormányzati tulajdonú épületen való elhelyezéséről, áthelyezéséről, lebontásáról a település önkormányzatának képviselőtestülete,…. dönt, és gondoskodik fenntartásáról és felújításáról.

(2) *  A döntéshez a műalkotás művészi értékére vonatkozóan szakvéleményt kell beszerezni.”

    A kerületi képviselő-testület nem tárgyalt az elképzelésről, Borbély Lénárd polgármester saját hatáskörben hozott határozatot az egyesületi elnök Borbély Lénárd felajánlásáról. https://csepel.hu/uploads/55cb68c3524c4638af34d21ce55faa04/szem_adat_nelk_25_sz_PM_hat%C3%A1rozat_kihagyott.pdf       

    A kezdeményezés megvalósítása valószínűleg több hónapot vett igénybe, ezért jogos a kérdés Borbélyhoz: miért nem tárgyalták meg a terveket a szeptember 28-i képviselő-testületi ülésen? Lehet, hogy félt a várható vitától? 

    A fenti paragrafus második bekezdése viszont egyértelmű: a szobor jóváhagyása előtt előzetes művészeti szakvéleményt kell kérni, aminek elfogadása azonban nem kötelező. Kérdésünk: kértek művészeti szakvéleményt? Ha igen, mi volt a vélemény lényege?

    Ennél talán érdekesebb, hogy a fenti határozat utolsó mondatát elhallgatta a polgármester a Csepeli Hírmondó október 25-i számában, ahol is azt állította, hogy az emlékmű, adományokból készült el. Az ominózus mondat a határozatban így szólt: 

„Az emlékhely kialakításával kapcsolatosan felmerülő költségeket az 1916. gazdálkodás biztonságát segítő céltartalék terhére biztosítom.” Akkor most ki fizette és fizeti a révészt? Ténylegesen mennyibe került az önkormányzatnak az egyesület politikai vihart kavart kezdeményezése? 

E.-S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1518251223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása