CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Amikor még kórházat terveztek Csillagtelepre

2023. december 09. 00:05 - csú

1-cimkep_az_epueo_csillagteleprol.png„Ilyen még nem volt!...Csillagtelepen valami nem mindennapira találhatunk példát. Ha elkészült az új városrész, ha felépültek a lakóházak, üzletházak, iskolák, a mostani munkásszálló kórház lesz. Az új városrész minden igényének megfelelő, korszerű kórháza…” (Ország-Világ 1958.)

Nem akartam elhinni, amikor 1973 őszén a csillagtelepi Horizont étteremben, brigád bulin két korsó sör között az egyik kollégám arról beszélt, hogy itt, a közelben még az ötvenes évek végén új csepeli kórházat akartak kialakítani a frissen felépített házak között. Amióta a napokban rábukkantam az Ország-Világ 65 évvel ezelőtti példányára, azóta tudom, hogy a kórház létrehozásának terve nem mese volt, hanem valóság. (Az már egy másik történet, hogy miért hiúsult meg ez a terv (is).) Az akkor népszerű hetilap 1958-ban ezt írta:

„Ilyen még nem volt! Ezt mondja mindenki, aki megnézi a csepeli Csillagtelep 400 személyes munkásszállóját. Nem az épülő új városrész szokatlan — a felszabadulás óta eltelt esztendők alatt jónéhány nőtt ki a földből a szemünk előtt. Munkásszállót is építettünk már sokat, közülük nem egy nagyszerűt!

z-orszag-vilag_1958-05-14.pngHol vagyunk ma már attól, amikor a munkásszállás valamilyen fajta szükséglakást, tömegszállást jelentett. A 25. számú Építőipari Vállalat kőművesei, szerelői és földmunkásai nemcsak Csillagtelepet, az ’Új Csepelt’ építik. Ők dolgoznak a körúti tatarozásokon éppúgy, mint a csepeli gyárépületeken. De sehol az építőiparban, talán az országban sincs még egy ilyen munkásszálló, mint amilyen az övék.

modellezok_a_munkasszallason.pngAz sem mindegy persze, hogy mire elkészülnek Csillagtelep házai, az építők törzsgárdájának egy része csak néhány házzal költözik arrébb a mai munkásszállótól — az új lakások egy részét ők kapják. Az a fiatal, aki ebben a munkásszállóban nő fel, megtanulja, hogy milyen szép és gyümölcsöző a közösségi élet.

ciganyzenekar.pngÉs az idős kubikos, aki a harmincas években a Teleki tér kövén aludt, magától értetődő természetességgel veszi át a négy személyes szoba kulcsát, kapcsolja be a rádiót a parkettás, szőnyeges szobában.

És mi lesz a munkásszállóból, ha befejezik a munkát, ha felépült a Csillagtelep? Gyakran beszélünk tervezési hibákról, napirenden tartjuk a takarékosságot anyaggal, emberrel. Csillagtelepen viszont valami nem mindennapira találhatunk példát. Ha elkészült az új városrész, ha felépültek a lakóházak, üzletházak, iskolák, a mostani munkásszálló kórház lesz. Az új városrész minden igényének megfelelő, korszerű kórháza, így is lehet tehát építeni, tervezni, egyszerre nézve a ma emberének igényeit és a holnap nemzedékének életkörülményeit.1-cimkep_az_epueo_csillagteleprol.png"Csillagtelep — vagy másképpen az Új Csepel. Igy nevezik ezt az eddig elkészült kilenc épületet. 409 egy- és kétszobás komfortos és garzonlakás készült el eddig a háromemeletes házakban s épül már a további 297 lakás is. Koszta Tibor főépítésvezető hetenként kétszer szakmai továbbképzést tart 46 fiatal szakmunkásnak"

Forrás: Péntek Gyula riportja, Farkas Tibor felvételei az Ország-Világ 1958. május 14-i számából

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3618238731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása