CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Sárdagasztás * Zebra-zavar * Fedett-főnök * Bosszúállók * Bizonyítékok * Kínos látogatás* - Egy hét Csepelen

2023. december 17. 00:05 - csú

haros_saros_2023-12-10.jpgKi a sáros Háros 13 évi hitegetése után? Magyarázkodásból, mellébeszélésből, felelősség-hárításból nem lesz változás

    A héten, leginkább a sok eső okozta közlekedési gondok miatt, a Csepeli vagyok c. nyilvános közösségi oldalon kemény, fényképes kritikákat olvashattunk Háros áldatlan közlekedési állapotáról. A helyi fideszesek még 2010-es választási programjukban, miután leszavazták a szocialista vezetés korábbi megoldási javaslatait, azt ígérték, hogy Hárost belterületbe vonják, s ezzel megteremtik a kerületrész fejlesztésének területrendezési feltételét. Azóta gyakorlatilag, az újabb és újabb ígéretek ellenére, semmi sem történt az ügyben. Az Orbán kormány december elején, amikor elfogadásra került az új építészeti törvény, feloldotta Borbély Lénárdot is az ígéret betartása alól: a fideszesek által elfogadott törvény ugyanis szigorúan megtiltja, hogy külterületből belterületet csináljanak. https://telex.hu/belfold/2023/12/04/epiteszeti-torveny-valtozas-kulterulet-belterulet-foepitesz-jogkor 

    A belterületbe vonást elősegítő gerincúti II. ütem megépítése is ígéret maradt. 13 év után rendre olvashatjuk a borbélyi magyarázatot, hogy

mindenért a főváros a hibás. Ahelyett, hogy Tarlós István korábbi főpolgármesterrel együtt, kilenc év alatt, normálisan előkészítették volna a javaslatot, simán a 2019-ben megválasztott Karácsonyra kentek mindent – a Fővárosban ugyanis őt kell elmarasztalniuk. 

    Most viszont kíváncsian várjuk az Orbán- és kormány-hű, párton kívüli fideszes Borbély Lénárd polgármester/civil egyesületi elnök/polgármesterjelölt indoklását, miért nem lesz még sokáig semmi a 13 éves ígéretből. Mi lesz a hárosiakkal? Hogyan élik meg a következő években a véglegesülni látszó külterületi létből adódó elfogadhatatlan helyzetüket? Kit okoljanak?

**********

    Szerdán ülésezett a Fővárosi Közgyűlés. A meghívóban 24 előterjesztés megtárgyalás szerepelt. Borbély Lénárd, a közgyűlés tagjaként nem nagyon szokott tájékoztatást adni a közgyűlésről, legutóbb még a csepeli civil szervezetek által kezdeményezett és tárgyalt javaslatot sem tartotta tájékoztatásra alkalmasnak. Aznap délelőtt viszont ezt posztolta fb oldalán:

„….a főpolgármester, helyettesei, és a baloldali polgármesterek közösen vonultak ki és a pártpolitizálást választották a közös munka helyett. Szerintem ez nem helyes. Pártpolitika helyett Budapest ügyei a fontosak, nekünk pedig Csepel az első!” 

    Nem kívánjuk megvédeni a fővárosi vezetés döntését, a kivonulás okát egyébként is olvashattuk a főpolgármester fb oldalán. Csak megjegyezzük: 

> a közgyűlésen sok fontos javaslatot tárgyaltak, Borbély, szokásához híven, egyikről sem adott semmilyen tájékoztatást. Miért nem?

> A polgármester a csepeli képviselő-testületi üléseken, megválasztása óta, álszent, képmutató módon folyamatosan politizál. Ami nem lenne baj, hiszen politikai testületről van szó. Az üléseken mindent megtesz a helyi ellenzék vagy éppen Karácsony Gergely főpolgármester nyilvános lejáratása érdekében. Eközben az ellenzéket arra kéri, ne politizáljanak, mert Csepel érdeke az első. Mert szerinte csak ő képviseli Csepel érdekeit, akik politizálnak, azok nem. Demagóg, emberileg sértő, magatartás. Csodáljuk, hogy eddig nem utasította vissza az ellenzék a sokszor elhangzott mondatokat. Ám Borbély, megválasztása óta politikai céljaira használta a Csepeli Hírmondót is, pártlapot csinált az önkormányzat lapjából. A Fideszből való eltávolítását követően pedig polgármesteri pozícióját kihasználva folytat politikai kampányt az önkormányzati médiában, tart önkormányzatinak álcázott kampányrendezvényeket. Szerintünk a költségvetésben biztosított kereteket felhasználva tisztességtelenül népszerűsíti saját magát és az általa létrehozott jelölő szervezetét. 

> A közgyűlésen tárgyaltak a jövő évi költségvetési javaslatról is, amely jóval szűkebb lesz az ideinél, s amelyben a kormányzati elvonások miatt nem lett betervezve, saját forrásból, egyetlen új beruházás sem. Az előterjesztést a Fidesz frakció nem fogadta el. Borbély, aki tagja a Fidesz-frakciónak, milyen alapon kérte számon a csepeli helyi ellenzéktől a költségvetés elutasítását, ha közben ő is elutasította a fővárosét? Vagy nem fontos neki a Főváros jövője? 

Lásd blogunk csütörtöki írását:

https://csepeliek.blog.hu/2023/12/14/a_keruletvezeto_kampanylapja_lett_kozpenzbol_az_ev_vegere_a_csepeli_hirmondo#more18280621 

    A fővárossal foglakozott Pákozdi József alpolgármester is. Miután kiderült, hogy Borbély 12 fős egyéni képviselő-jelölti csapatában szerepel, eggyel növelte hűségnyilatkozatainak számát. Főnökét követve nekiment Karácsony Gergely főpolgármesternek, mert nem került be a Főváros jövő évi költségvetési tervébe egy, a saját választókerületében fontos gyalogátkelőhely megépítése a Vízmű lakótelepnél. A helyi ellenzéki képviselők területére szükséges gyalogátkelő helyek egyike sem kerülte bele. Sőt egyetlen fővárosi forrást igénylő fejlesztés sem került bele, mert a kormány az eltelt években többszáz milliárdot elvont a fővárostól. Hol volt Pákozdi és Borbély, amikor sokan bírálták emiatt az általuk még mindig nagyszerűen működőnek nevezett Orbán kormányt? A Nekem Csepel az első! szövegbe sem fért bele Budapest, törvény szerint is kötelező, kormányzati anyagi támogatásának követelése.  

**********

    Ismét nyitva a strand – írja a szerdán megjelent Csepeli Hírmondó. Két személy nyilatkozik nyitás alkalmából. Vadász Norbert, a Csepeli Strandfürdő vezetője, aki az önkormányzat, közelebbről a Csepeli Ingatlanhsznosítási Kft alkalmazottja, egyben Borbély önkormányzati képviselőjelöltje lesz a jövő évi önkormányzati választásokon, és természetesen Borbély Lénárd polgármester. Néhány megjegyzés a szerkesztőségi íráshoz:

> A képviselőjelöltek bemutatásakor és a mostani, jelölteket felsoroló cikkben sem említették meg Vadász önkormányzati beosztását. Miért nem? Talán politikailag Borbélynak is kényes az ügy?

> Németh Szilárd 2010-es választási ígéretében fedett uszodát ígért a csepelieknek, a polgármester pedig 2014-es 35 pontos választási programjában az alábbi szöveggel erősítette meg a 2010-es ígéretet: 

„33.) Tovább fejlesztjük a Csepeli Strandot. Ifjúsági élménymedencét építünk és az 50 méteres sportmedence után lefedjük a gyógymedencét is.” 

A fedett uszodának se híre, se hamva, ráadásul a strand 2025-ös bérleti szerződésének lejárta utáni időszakról is óvatosan nyilatkozik a polgármester: „…továbbra is az önkormányzatnak kellene üzemeltetnie.” Az évek óta veszteséget termelő strandot? Lehet, hogy már ő sem nagyon akarja? 

**********

    Érdekes hírt adott közre Németh Szilárd az fb oldalán pénteken. A hír Borbély Lénárd és Németh Szilárd országgyűlési képviselő évek óta folyó pitiáner hatalmi harcának újabb bizonyítéka. Mint a posztból megtudtuk, csütörtökön, Németh csepeli birodalmába, a KIMBÁ-ba látogatott dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár. A csütörtök késő délutáni posztolásából pedig - Németh Szilárd állítása szerint - az derült ki, hogy az államtitkár el akart látogatni a nemrég átadott egynapos sebészetre, a polgármester azonban nem ért rá,

„Államtitkár úr udvariasan közölte vele, hogy neki nem kell ott lennie, de mi - élve kormányzati és országgyűlési jogunkkal - ma jövünk. Borbély Lénárd - valószínűleg pitiáner bosszúvágytól vezérelve - ugyan fogadott bennünket, de megtiltotta, hogy fénykép-, videó- és hangfelvételek készüljenek a látogatásról. Később kiderült, hogy miért. Ugyanis az Egészséges Budapest Program sok-százmillió forintos támogatásából nagyon szépen kialakított és korszerűen felszerelt egynapos sebészeten senki sem rendelt, és egyetlen beteget sem láttak el.”

Borbély Lénárd  - a rezsibiztos fb oldalán - így válaszolt Németh Szilárd bejegyzésére: 

"Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Szilárd!
Először is, hivatalos levelezésünkkel és egyéb formában is igazolható, hogy a leírt történeted nem igaz. Államtitkár Urat több mindenki más mellett az átadóra is meghívtuk, csak hivatalos útja miatt nem tudott jelen lenni. Egyeztetésünket követően jeleztem, hogy várjuk szeretettel.
Másodszor, az egynapos sebészetünk megnyitása óta teljes kapacitással működik. Ma, amikor erőszakosan ragaszkodtál ahhoz, hogy megnézd, valóban nem volt rendelés. Pedig sokan várnak. Szerinted a valóságban miért nem volt ma műtét?
Harmadszor, ismét köszönjük a Kormány támogatását, hogy az Egészséges Budapest Program keretében támogatták a csepelieket! A nevükben is köszönöm.
Advent harmadik hetében pedig megnyugvást és áldott, békés ünnepeket kívánok!
u.i.: a sánta kutyával szerintem ne állj le versenyezni."

    Elképesztő a két helyi politikus egymás elleni, Csepelnek is ártó hatalmi harca. Az államtitkár ugyanis valószínűleg segíteni tudna az egynapos sebészet hosszabb távú működésében. Ezért elfogadhatatlan, ami történt. Takács úr váratlan látogatása Csepelnek, az ügynek fontos volt, s Borbély és Németh arra sem voltak képesek, hogy félretéve az egymás közötti ellenségeskedést, egyeztessenek a látogató tisztességes fogadásában. Egyiknek sem Csepel fontos – a hatlomért, a másik legyőzéséért küzdek, kampányolnak.

**********  

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Szelényi Zoltán: fájdalmas intézkedésekre készülhet a kormány és nem óhajt ellenállásba ütközni

https://hirklikk.hu/kozelet/szelenyi-zoltan-fajdalmas-intezkedesekre-keszulhet-a-kormany-es-nem-ohajt-ellenallasba-utkozni/425405?fbclid=IwAR05sjLNYyAajY7WobBo6jtC2WdUnD-bTc-gE-1) 

mhGKxUAzyZifAHKEFuqfU 

2) Öt beszédes ábra magyarázza, hogy a fogyasztási adatok alapján miért Magyarország az EU második legszegényebb országa

https://qubit.hu/2023/12/15/ot-beszedes-abra-magyarazza-hogy-a-fogyasztasi-adatok-alapjan-miert-magyarorszag-az-eu-masodik-legszegenyebb-orszaga?fbclid=IwAR12vdWP5WLLCQWEoLE7tDyRxmZ5IoPlHJAxYseWtIMM9KOG1fvj_98O6w8 

3) Sokan várták, Fico most mégsem tartott Orbánnal https://444.hu/2023/12/15/sokan-vartak-fico-most-megsem-tartott-orbannal?fbclid=IwAR1YI6sgeCVS86qE0NGqEjuzI3KfwMbA8VeLGZiAp_lQIzfsnGFubLpub9I 

4) Orbán elbukta a harcát az EU-csúcson, de majd igyekszik elhitetni, hogy valójában győzött

https://24.hu/belfold/2023/12/15/orban-viktor-unios-csucs-veto-ukran-csatlakozas/?fbclid=IwAR2wX0d4DjUxXYNE5ii41WTla66UrGNmTDDhpQgk2vsn5vQm5VcBZcCdQP 

5) Közérdekű alapítványon keresztül exportálják Amerikába az orbánizmust

https://atlatszo.hu/kozpenz/2023/12/14/kozerdeku-alapitvanyon-keresztul-exportaljak-amerikaba-az-orbanizmust/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6718282399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása