CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A kerületvezető úgy fél az együttműködéstől mint ördög a tömjénfüsttől

2024. február 01. 00:05 - csú

csepeli_panel_panelhaz_elotte_romos_regi_haz.jpgCsepelen sem Németh Szilárd, sem Borbély Lénárd polgármesterségének időszakában nem épült önkormányzati lakás. A jelenlegiek nagy része felújításra, korszerűsítésre szorul. A bérlakáspályázatokat folyamatosan botrányok kísérik.

Csepel jelenlegi polgármesterének választási előkampánya nem javította a kerület helyét, szerepét a fővárosban. Tavaly a 21. kerület a népszerűségi lista utolsó harmadában szerepelt, elsősorban a közlekedési, környezetvédelmi viszonyok elmaradottsága, a lakosság elöregedése, a tapasztalható szegénységi mutatók, illetve az ingatlanpiac negatív ítélete miatt. 

    Semmi sem történt a HÉV megígért korszerűsítésében, északi-déli meghosszabbítása ügyében, a 2012-ben befejeződött gerincút első szakaszának folytatásában, a

Gubacsi híd kétsávossá való átalakításában, a II. Rákóczi Ferenc út déli részének kibővítésében, a Corvin-csomópont kétszintessé tételében vagy a volt Csepel Művek területén lévő elkerülő út megépítésében, csakúgy, mint a 2014-ben megígért 5.000 új munkahely létrehozásában. 

    Szeptemberben Lázár János miniszter több fővárosi fejlesztési program elhalasztásával, visszavonásával kapcsolatos döntése tovább rontotta Csepel hosszabb távú kilátásait. Borbély évek óta elhibázott gazdaságfejlesztési stratégiája, a kerület közlekedési, környezetvédelmi gondjai, Németh-tel folytatott politikai vitája, a kerület jelentős gazdasági erőivel, vállalkozóival, a Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesülete elnökségével való tudatos együttműködés hiánya csökkentette a kerület súlyát a fővárosban. Nem segített ebben néhány ingatlan vitatott, „áron aluli” értékesítése sem, ami a kerületben évek óta kiemelt szerződéssel foglalkoztatott vállalkozó kerületben való térnyerését eredményezte.  

    Csepel kiszorult a fővárosi folyamatok centrumából, és felerősödött a lakosság elköltözésének évek óta tartó folyamata is. Rontott a helyzeten, hogy a kerületben 2010 óta nem épült önkormányzati lakás. A jelenlegiek nagy része felújításra, korszerűsítésre szorul. A hat éve elindított, majd csökkentett tartamú csillagtelepi városrehabilitáció idei befejése csak kis részét oldotta meg a problémáknak. Az év második felében meghirdetett, mindössze 100 milliós panelprogram még kezdetnek is kevés lett, a lakáshoz jutás feltételeit pedig az év elején tovább szigorította egy önkormányzati rendelet.

    Mindezért jelentős felelősség terheli a polgármestert is, aki a fentiekben felsorolt legfontosabb fejlesztési kérdések elhanyagolásával lényegében asszisztált a kialakult helyzethez. Érdekérvényesítő tevékenysége, egy posta megmentésén túl, alig értékelhető. Ezekben az ügyekben sem mert és nem is akart többpárti együttműködést létrehozni, a civilszervezeti és lakossági összefogás megteremtése meg valószínűleg eszébe sem jutott. Az itt élők mindennapi megélhetését, jövőjét kevésbé befolyásoló, a kikapcsolódást segítő beruházások megvalósítását szorgalmazta.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7118293453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása