CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Erőltetett menetben építenek kegyhelyet az Orbán-rendszer névadójának

2024. március 22. 00:03 - csú

rakosrendezo_minidubaj.jpgRákosrendezővel – nevezzük mini, vagy maxi-Dubajnak –  szintet lép az Orbán-rendszer. Hatalmas területen adnak szabad kezet az Egyesült Arab Emírségek által kiválasztott befektetőnek, amely az ígért 5 milliárd euró (cirka 2000 milliárd forint) fejében azt épít a város szívében - látótávolságra a Hősök terétől –, ami csak tetszik neki.

Az Orbán-kormány valamikori távozása után az öröksége még nagyon sokáig velünk marad. Nem csupán azért, mert a NER lebontása jogilag nehézkes és időben nagyon elhúzódó lesz. Még nem is csak amiatt, mert a közvagyon jellegüket elvesztő milliárdok, műemlékek, iskolák, gyárak és még annyi más, végképp elérhetetlenné válnak a köz számára. Mindezt idővel elsodorják az új bűnök, új lopások, újabb ordas hazugságok.

A legmaradandóbb Orbán-hagyatékot a NER által felhúzott stadionok, autópályák, akkugyárak, a sosemvoltra visszaépített budai Vár, az épületekkel teleszórt Városliget és a kegyeltek országszerte – Budapesten különösen nagy számban – elszórt otromba épületei jelentik. Ott vannak és lesznek előttünk még évtizedekig, kitörölhetetlen mementójaként az orbáni királyságnak.

Rákosrendezővel – nevezzük mini, vagy maxi-Dubajnak – azonban szintet lép a NER. Hatalmas területen adnak szabad kezet az Egyesült Arab Emírségek által kiválasztott befektetőnek, amely az ígért 5 milliárd euró (cirka 2000 milliárd forint) fejében azt épít a város szívében - látótávolságra a Hősök terétől –, ami csak tetszik. S már az is tudható, mi tetszik. Belgrádban egymás után húzzák fel a pénzforgatásnál több célt nem igen szolgáló üvegtömböket, amitől se vonzóbb, se élhetőbb nem lesz a szerb főváros. Ott is a Mohamed Alabbar kezében lévő Eagle Hills építkezik, ahogy Rákosrendezőn is. Budapest se számíthat többre Belgrádnál. A profit maximalizálás kevés teret enged a jövő kreatív szolgálatának. A város érdeke, az ott élők igényei kevés kreditet érnek ebben a játszmában, amelyben ezúttal nem csak néhány lépést, de az egész táblát átengedte az ingatlanfejlesztőknek a kormány, sőt még le is seprik előtte. A területet Lázár János minisztériuma tisztítja meg mindenféle értelemben – talaj, lakók, cégek - , a jogi sorompókat a beruházás kiemelt státuszával emelik fel előtte. Mindezt sietősen, elvégre a pénznek dolgoznia kell.

Nem mondom, hogy nem volt előképe. Orbán veje szemrebbenés nélkül belezte ki a műemlék Mahart-székházat, a Mol ágaskodó tornyáért törvényt módosítottak, Adnan Polat és Ruszlán Rahimkulov szintén vett magának itt ex-ipartelepet, hogy azután saját kénye-kedve szerint formálja. Rákosrendezővel azonban léptéket váltanak. Az Orbán Viktorral baráti kapcsolatot ápoló török üzlet ember 4,8 hektáros közvágóhídi projektje nagyjából feleakkora, mint a Duna túlpartján, a Mol-székház körüli NER-es BudaPart. A kormánybarát orosz milliárdos új városnegyede a Láng egykori több mint 8 hektáros ipartelepén valósul meg. Mindegyik kiemelt státuszt kapott. Rákosrendező ezek együttes területének a soksorosa: 130 hektár. Ebből mintegy a felét adják el/át az arab cégnek: 60-65 hektár egybefüggő területet a Városliget mögött. Ráadásul a hanyatló Nyugaton bevett szokást mellőzve a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket sem a befektető valósítja meg, hanem az állam. Orbánék javarészt ezt is magukra vállalták és már most látszik, hogy többe lesz ez, mint amit előre bemondtak. Erőltetett menetben építenek nekünk egy brutálisan nagy Orbán-kegyhelyet.

Forrás: Szalai Anna (Népszava)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6618360775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása