CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vasárnap óraátállítás, kezdődik a nyári időszámítás, ami október 27-ig tart

2024. március 30. 00:05 - csú

oraigazitas_oraatallitas.jpgHolnap, március 31-én, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás. Az órákat hivatalosanhajnali kettőkor három órára állítják. Különösen a gyerekek bioritmusa tűri rosszul az óraátállítgatást.

Most vasárnap egy órával kevesebbet alhatunk, de tovább lesz világos. Bár messze van még, de jelezzük: lesz egy újabb óraátállítás is az idén: október 27-én, szintén vasárnap hajnalban 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órát.

Jelenleg a világ országainak kevesebb mint 40 százaléka váltogatja a nyári és a téli időszámítást. Egyes országok már eltörölték a nyári időszámítást. Ezen államok közé tartozik

Izland, Kína, Oroszország, Belarusz és Törökország. Legutóbb pedig Brazíliában, 2019- ben hagytak fel a nyári időszámítás alkalmazásával.

Az Európai Bizottság (EB) 2018- ban javasolta a nyári időszámítás eltörlését, miután a nyilvános konzultációban részt vevő 4,6 millió európai polgár elsöprő többsége a megszüntetését szorgalmazta. Az eredményt némileg torzította, hogy az összes válasz 70 százaléka Németországból érkezett. A jogszabálytervezet értelmében a tagállamok választhatnának, hogy „állandó nyári” vagy „állandó téli” időszámítás mellett maradnak-e. A brüsszeli testület által benyújtott előterjesztést az Európai Parlament 2019-ben megszavazta azzal, hogy az 2021-től lépjen hatályba. De a tagállamok, amelyeknek szintén jóvá kellett volna hagyniuk a javaslatot, nem tudtak egyetértésre jutni róla. Ezért fennmaradt a jelenleg hatályos szabályozás, amely egyórás átállással hosszabbítja meg a nyári világos órák számát.

A Publicus Intézet még 2021-benvégzett országos reprezentatívközvélemény-kutatást az óraátállításról. A válaszadók kétharmada azt mondta, ha választhatna időszámítást, a nyári mellett döntene, amikor este tovább van világos. A megkérdezettek negyede (26 százalék) szerint a téli a jobb, amikor reggel hamarabb világosodik. Tízből nyolc megkérdezett szerint jobb lenne, ha nem állítanánk át évente kétszer az órát, hanem egy időszámítás lenne hazánkban és Európában. Mindössze 13 százalék gondolta másként. Bár minden korcsoportban többségben voltak azok, akik inkább a nyári időszámítást választanák, a 45-59 év közöttiek30 százaléka, illetve a 60 évnél idősebbek 29 százaléka szerint a téli időszámítás lenne a jobb. Közel minden hetedik megkérdezett úgy tudta, hogy az óraátállításazért van, mert konkrét gazdasági haszon származik belőle, míg tízből négyen úgy gondolták, már nincs semmilyen gazdasági jelentősége, továbbá tízből szintén négyen úgy tudták, hogy az egész csak egy hagyomány.

Forrás: Népszava és internet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9218365785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása